De 10 mest lästa inläggen på Hela Pingsten 2017

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 13.39.49

2017 har varit ett fantastiskt år för mig personligen, inte minst för att jag förlovade och gifte mig med underbara Sarah. Det har också varit ett väldigt bra år för den här bloggen. 200 000 sidvisningar har vi kammat ihop under året, vi har uppmärksammats i pressen och skapat debatter på sociala medier. Här är de tio mest lästa inläggen under året:

Öppet brev till Cissi Wallin – Efter att Cissi Wallin hade skojat om att abortmotståndare borde aborteras skrev hon en arg krönika i Metro där hon beskrev religion som tron på en sagobok och argumenterade för att enbart ateister ska bestämma politiskt. I mitt öppna brev försökte jag bemöta henne vänligt och sakligt och peka på problem i hennes egen världsåskådning som borde leda henne till att vara mer respektfull gentemot gudstroende. Inlägget blev i princip viralt, och Dagen ville till och med göra en webb-TVsändning med Cissi och mig som hon tyvärr tackade nej till.

Varför ateism och humanism inte går ihop – I Hela Pingstens kommentarsfält har det i över ett år pågått en debatt mellan ateister och kristna. Något som vi ständigt återvänder till är det moraliska Gudsbeviset och den relaterade frågan: Hur kan ateismen motivera att det finns något moraliskt sant? I detta blogginlägg försökte jag reda ut varför jag anser att humanism – idén att det finns ett mänskligt värde och vi ska göra det som främjar mänsklig välfärd – inte går ihop med ateism, vilket skapade stor debatt och flera länkar från olika ateistforum.

Till män som är chockade över #metoo – Helt opartiskt måste jag säga att min fru är en fantastisk skribent, och att hennes inlägg som publicerades bara några dagar efter att #metoo-rörelsen satte igång blev en succé är inte konstigt alls. Sarahs text var faktiskt ursprungligen två längre Facebookkommentarer som jag bad henne sätta ihop till ett inlägg. Hennes analys om vad män verkligen bör göra för att främja jämställdhet är klockren.

Skratta inte åt Birros skilsmässa – Isabel Wålands gästinlägg blev väldigt uppskattat, då hon pekade på vikten av att vi tänker på privatlivets integritet även när det gäller människor vars åsikter vi inte håller med om. Marcus Birro själv länkade till inlägget från sin Twitter.

Tre saker kristna Israelvänner bör ta hänsyn till – Min kommentar till Trumps Jerusalemutspel fick stor spridning på sociala medier. Snarare än att försöka övertyga Israelvänner om att de har fel bad jag dem tänka på väsentliga saker som hur palestiniers demokratiska rättigheter ska tillgodoses, hur konflikten ska avslutas och hur orättvisorna ska upphöra.

Hur kan man på allvar tro att Jesus har uppstått? Sonja ”Hej Sonja” Abrahamssons texter tycker jag själv bör utgöra obligatorisk läsning för att förstå hur man bör predika evangeliet för svenskar på 2000-talet. Med en stor dos humor, självdistans och enkelhet förklarar Sonja varför det inte alls är orimligt att Jesus har uppstått i detta gästinlägg. Och så ritar hon så fina paintteckningar också.

Hela Pingsten startar politiskt parti – Den glada nyheten att vi ska bilda Hela Partiet (HP) som med påtvingad egendomsgemenskap, foppatoffelförbud och svarta listor på alla som någonsin kritiserat oss ska göra världen bättre, möttes med stor förtjusning. Särskilt populärt vad initiativet att installera en god, kristen världsledare som kan motverka kapitalistisk girighet genom att installera chip i människors pannor och kontrollera all handel med en tresiffrig kod. Detta inlägg var ett av de första flera skribenter skrev tillsammans, och råkade av en händelse publiceras den första april.

Angående Adam och Eva-debatten – Hans Sundbergs kommentar till debatten om Adams och Evas historicitet skapade stor diskussion inte minst med våra ateistiska vänner. Hans argumenterade för att det är ingen bagatell om huruvida Adam och Eva fanns på riktigt, utan det är en viktig teologisk grundaren som behöver finnas med när vi utforskar hur naturvetenskap och bibeltro bäst förenas.

Jag avskyr mitt svenska överläge – Johannes Widlunds ärliga och utmanande inlägg om svenska privilegier och papperslösas villkor väckte stora sympatier. ”Jag vill försöka kämpa mig ur det absurda i att se det som min rätt att leva som en kung när många saknar el”, skriver han bland annat. Så sant!

Migrationsverkets absurda kristendomsfrågor – När SVT avslöjade att Migrationsverket till kristna konvertiter bland annat frågar saker som ”Kan du sakramenten?” och ”Hur ser kristendomen på äktenskap” fattade Emma Andersson pennan för att förklara varför flera av dessa frågor är omöjliga att svara på, och är helt irrelevanta för att avgöra om en person har tagit emot Jesus eller ej.


Detta är ett litet urval av allt Hela Pingsten hade att erbjuda 2017. Nästa år kommer vi steppa upp med en ny redaktion, nytt motto, ny bloggdesign och en förnyad mission att sprida holistisk, biblisk kristendom i Sverige som förenar mirakler och evangelisation med fred och rättvisa. Det vill ni inte missa!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s