Förbud mot böneutrop kommer försvåra kristen evangelisation

15317727_10154478476182839_2236494111727803243_n (1).jpg
Jag predikar evangeliet i Kettering, England

 

Debattartikel publicerad i gårdagens Världen idag.

Många kristna har i dagarna engagerat sig för att försöka förbjuda böneutrop från moskéer. Medan det är förståeligt att vi som Jesu efterföljare inte vill att islam ska utbredas, vill jag som evangelist påpeka att en sådan lag skulle omdefiniera religions- och yttrandefrihet på ett sätt som kraftigt försvårar kristen evangelisation i Sverige.

Vi lever i en sekulär demokrati där lagar som begränsar en religion men inte andra är otillåtna. Det kommer alltså inte gå att förbjuda just muslimska böneutrop om vi inte först avskaffar demokratin. Vad är det då som ska förbjudas? Uppmaningar till bön? Religiös förkunnelse? Budskap som upprepas för ofta?

Oavsett vad som väljs kommer det omöjliggöra eller försvåra kristen evangelisation. Säg att jag likt Paulus skulle vilja predika evangeliet mitt på stan varje dag (Apg 19:10). I ett Sverige där böneutrop är förbjudet skulle jag med all sannolikhet inte få göra det. 

Om jag mot förmodan skulle kunna predika evangeliet dagligen med hjälp av en högtalare på Stora torget, skulle de ateister som styr politikens riktning i Sverige snabbt poängtera likheterna med det jag gör och böneutrop och se till att min evangelisation förbjuds.

De flesta kristna i Sverige evangeliserar inte på gatan och kan därför inte relatera till det jag säger. Men tro mig, vi evangelister gynnas inte av ett förbud mot böneutrop, vi kommer bara få det svårare. Det som kan verka som en kortsiktig ”seger” mot islam innebär i själva verket en omdefiniering av religions- och yttrandefriheten som kommer slå mot oss som följer Jesus. 

Precis som att ett förbud mot muslimska friskolor också innebär ett förbud mot kristna friskolor, kommer lagar som förhindrar muslimsk förkunnelse även förhindra kristen förkunnelse. 

De historiska statskyrkorna försökte motverka att folk tyckte fel genom förbud och tvång, men det strider mot Jesu karaktär. Låt oss istället främja evangeliet genom att evangelisera mera och motarbeta islam, ateism och andra felaktiga läror genom att bemöta deras argument.

Micael Grenholm

Evangelist och medförfattare till Jesus var också flykting.

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

40 kommentarer

 1. För mig vore det en mardröm att bo i ett område där det regelbundet genom starka högtalare propagerades underkastelse till Islam. Jag skulle flytta därifrån direkt, vilket i och för sig inte vore det lättaste eftersom jag är en resurssvag person.

  Gilla

   1. Du verkar i texten oroad över att du i framtiden inte fritt ska få kunna sprida evangeliet via högtalare på Stora torget. Men det får du ju inte göra nu heller, om inte polisen godkänner det.

    Gilla

    1. Förstår inte varför det skulle vara relevant. Det är ju bara för att se till att det inte står någon där istället för mig, och för att polisen ska ha en chans att bedöma om de behöver kalla in personal för att skydda min yttrandefrihet. De säger ju inte nej på grund av budskapet. Det jag pekar på ovan är om det skulle vara förbjudet att offentligt yttra religiösa uppfattningar åhörarna inte håller med om så skulle evangelisation vara förbjudet. Det är ett helt annat scenario än att polisen ska vara medvetna om när jag använder min yttrandefrihet för att de ska kunna skydda den.

     Gilla

     1. Men du behöver väl inte ha högtalare för att kunna skyddas av polisen? Jag pratar om högtalare. Som du inte får använda om du inte har tillstånd. Vilket jag tycker verkar vara en bra regel.

      Gilla

      1. Jag förstår fortfarande inte din poäng. Vem har argumenterat emot tillstånd? Förbud är något helt annat, det är att alltid säga nej. Tillståndet finns till för att säkra yttrandefriheten, inte upphäva den.

       Gilla

       1. I texten målade du upp en bild av framtiden där de dumma ateisterna skulle förbjuda dig att predika med högtalare. Jag ville bara förtydliga att detta redan nu är reglerat. Därav mitt påpekande.

        Jag misstänker att tillstånd i detta fall krävs för att skydda miljön, inte yttrandefriheten. Om det vore fritt fram med högtalare skulle vi riskera att få en ljudmiljö som dränktes av i första hand kommersiella budskap.

        Gilla

 2. Hej!

  Du skriver: ”Precis som att ett förbud mot muslimska friskolor också innebär ett förbud mot kristna friskolor, kommer lagar som förhindrar muslimsk förkunnelse även förhindra kristen förkunnelse”. Är det därför som du är för muslimska böneutrop? För att du själv skulle kunna bli tystad annars?

  Lika för alla tycker jag är ett bra sätt att tänka. Så länge man inte kränker någon annan, så klart!

  Och att hjärntvätta barn i religiösa friskolor, borde givetvis förbjudas, oavsett konfession.

  Vänligen,
  Annie Svensson

  Gilla

  1. Hej Annie! Om du läser artikeln igen ser du att jag ger två argument: dels att kristna av ren självbevarelsedrift inte ska vilja tära ner yttrandefriheten, och dels för att yttrandefriheten har ett egenvärde.

   Du vet inget om hur religiösa friskolor fungerar, hör jag. Det är inte undervisningen som är annorlunda utan huvudmännen. Jag som blev mobbad och misshandlad av ateister i min kommunala skola hade gärna gått på en kristen friskola istället, där mobbing av kristna är mycket ovanligare.

   Allt gott!

   Gilla

   1. Och vad vet du om hur religiösa skolor fungerar?
    Det finns naturligtvis ingen som helst logik i att ett religiöst samfund startar skola om man inte kan använda den till att påverka eleverna och jag tror att dom flesta är medvetna om att det också görs.
    Skall religiösa skolor tillåtas så skall också skolor utifrån andra livsåskådningar tillåtas, dvs. kommunistiska skolor för barn till kommunister, nazistiska skolor för barn till nazister osv.
    Med andra ord, barn skall INTE ha rätt att skapa sig en egen livsåskådning.
    Detta grundläggande odemokratiska vansinne måste stoppas nu! Förbjud religiösa skolor.

    Gilla

    1. Jag ser att du inte heller känner till hur religiösa friskolor fungerar, anders. Hur många kristna skolor har du varit på? Jag gissar på noll.

     Kommunala skolor är ju redan politiskt styrda. Om kommunkstiska partiet får majoritet i kommunfullmäktige styrs skolan kommunkstiskt. Det är inte så att kommunala skolor är fria från agendor.

     Undervisningen på kristna friskolor är ofta bättre och mer allsidig, eleverna får bättre resultat och de lär sig respektera demokratin i större utsträckning än ateister som är så rädda för religion att de vill förbjuda dess inflytande.

     Gilla

     1. Du är således för kommunistiska och nazistiska friskolor!!!
      Majoritet i kommunalfullmäktige kan ju inte behövas då religion knappast utgår från sådana positioner i vårt land.
      Bra inlägg där Micael. Dom flesta människor ser säkert vilket starkt stöd du just gav till kravet på förbud mot religiösa skolor.

      Gilla

      1. Bryter inte nazismen mot skollagen? Vad är problemet om skollagen följs? Vad är det som säger att en icke-konfessionell skola skulle ”fostra” och utbilda bättre medborgare? Fakta på det?

       Gilla

       1. Problemet som verkligen borde vara uppenbart för dig är att någon skall bestämma vad en ”bättre” medborgare är utifrån sin egen livsåskådning. Barnens rättigheter raderas ut helt i det scenariot och tanken är grundläggande totalitär. Ett demokratiskt samhälle värderar människors rätt till en egen uppfattning (det känns helt sjukt att ens behöva påpeka det) och mot bakgrund av det borde det vara självklar demokratiskt renhållning att ta bort så mycket ideologisk/politisk/religiös påverkan som möjligt ur skolan för att ge barnens eget sökande så mycket spelrum som det bara går.

        Gilla

        1. Och hur tar du bort politisk/ideologisk påverkan? Känns helt sjukt att behöva påpeka för någon att skolan inte är objektiv. 😉 Inte ens den kommunala. Är inte det uppenbart för alla? Trodde faktiskt att de flesta ser det. För mig är det riktigt skrämmande om man tror att skolan är fri från politisk/ideologisk påverkan. Du argumenterar ex från att religion är något dåligt för skolan. Det är ett ideologiskt ställningstagande. Ateism är en ideologi. Humanism är en ideologi.

         Gilla

         1. Häpnadsväckande svar! För att skolan aldrig kan bli totalt befriad från värderingar så är det alltså fritt fram att hjärntvätta ungarna hur som helst och med vad som helst.
          Det är knappt man tror vad man läser. Hade du bott i Saudarabien, Iran eller Nordkorea så hade din inställning troligen varit helt pk. men nu bor du i ett någorlunda demokratiskt land och det du säger är vanvettigt och sjukt.

          Gilla

          1. Du har fel som så många gånger förr. Vi lever I en demokrati med skyldigheter och rättigheter. Det du förespråkar är åsiktsförtryck. Du skulle trivts i Stalins Sovjetunionen. De flesta av oss andra gillar mångfald, vågar tänka kritiskt när påståenden kommer om att skola kan vara ideologiskt neutral. Du är blind inför. verkligheten, Anders. Hoppas att ditt förakt mot oliktänkande nån dag tar slut och du kan idka lite mer självrannsakan. Allt gott!

           Gilla

          2. Jag förespråkar en skola som respekterar individens demokratiska rättigheter och gör allt den kan för att inte pådyvla barnen någon politisk eller religiös uppfattning.
           Du som själv vill pådyvla barnen din egen religion tolkar min uppfattning som Stalinism!! Helt osannolikt, återigen tror man knappt sina ögon, men alla läskunniga kan nog se hur begåvat det påståendet är.

           Gilla

          3. Du är fortfarande helt blind för det enormt svaga argument du ger. Du faller på eget grepp, men kan inte se det. Sorgligt.

           Gilla

          4. Gör dig inte till allmänt åtlöje nu Martin. Respekten för individens frihet är ett av dom starkaste argument som finns.

           Gilla

          5. Precis! Men det ser inte du i din argumentation. Uppmanar dig detsamma: öppna ögonen, annars gör DU dig till allmänt åtlöje. Dina argument kan ju utan några som helst problem vändas emot dig. Det är därför de inte håller. Men du ser det inte. Ha en trevlig helg nu.

           Gilla

          6. Dina påståenden är löjligt felaktiga och direkt skrattretande Martin.
           Har du några argument att komma med så använd dom istället.

           Gilla

          7. Skönt att du kan skratta åt det. Dina kommentarer oroar mig då de mer liknar åsikter som förutsätts i en diktatur. Eftersom du väldigt sällan svarar på frågor utan istället försöker sitta på åklagarsidan och tro, förmodligen i all välmening men ändock naivt, att du har hela bilden, så är diskussion med dig lönlöst.

           Gilla

          8. Till admin:

           Om Åberg fortfarande är avstängd så borde ni antingen påtala detta för Martin, eller ta bort hans kommentar. Det är inte juste med kommentarer som angriper någon som inte har möjlighet att svara.

           Sedan undrar jag på vilket avgörande vis Åbergs tonläge skiljer sig från exempelvis Martins? Ska ni tillämpa karantän så bör ni åtminstone behandla alla lika.

           Gilla

          9. Hej Johan!

           Han märker att Anders är avstängd när han inte får svar, skulle jag gissa på.
           Anledningen är att Anders har otrevlig ton som inte bidrar till en produktiv diskussion, det har många på bloggen noterat. Om du inte håller med så har du såklart rätt till din oenighet, även om den inte tas i beaktning på något sätt vid beslut om temporär eller permanent avstängning.
           Har du övriga frågor kring regler i allmänhet så hänvisar jag till vårt kommentarsregelinlägg.
           Allt gott!
           /Emil

           Gilla

          10. Men hallå. Om du förlorat möjligheten att svara i ett meningsutbyte, skulle du då tycka att det var helt okej om motparten fortsatte att angripa? Detta är inget komplicerat. Och nu har jag hursomhelst gjort det lilla jobbet åt er. Tack och godnatt.

           Gilla

     2. ”Om kommunkstiska partiet får majoritet i kommunfullmäktige styrs skolan kommunkstiskt.”

      Det är väl ändå Skollagen som styr detta, inte majoriteten i kommunen.

      Gilla

      1. Detta är egentligen en kommentar till Emils inlägg ovan, där han skriver:

       ”Om du inte håller med så har du såklart rätt till din oenighet, även om den inte tas i beaktning på något sätt vid beslut om temporär eller permanent avstängning.”

       Och vilken ”ton” har Emils inlägg?

       Annie Svensson

       Gilla

       1. God ton? Beskriver reglerna kring hur man kommenterar. Inget konstigt alls. De flesta bloggar brukar ha regler kring kommentarsfältet.

        Gilla

        1. Martin, det är bara lite svårt att förstå de reglerna när de används godtyckligt. Homofobi tycks passera (vilket är allvarligt). Jag har sett flera exempel på det här. Men det är kanske inte heller ”inget konstigt alls”?

         Annie Svensson

         Gilla

    2. Självklart så måste Kristna skolor få finnas (eller varför inte enbart Kristna skolor?), där även lärarna och inte bara de Kristna föräldrarna utövar extrem påtryckning på barnen att välja den rätta/sanna vägen, så att barnen tränas i Kristen tro, och vara lydiga Herren under livets vandring. Kristen Söndagsskola för alla barn i världen är en självklarhet.

     Detta så barnen inte avviker från den rätta/sanna vägen när de som vuxna kan komma att ställas inför problem…..eller vill du att barnen ska leva i en lögn Anders, precis som du gör?

     Gilla

     1. Ja, annars finns väl risken att de skulle börja tänka själva.Och det verkar vara farligt för den kristendom som du förespråkar.

      Gilla

   2. Hej!

    Jag beklagar verkligen att du blev illa utsatt när du gick i skolan. Men det ger dig ingen rätt att klumpa ihop ateister (som ju har en massa olika åsikter dessutom) och hata dem tillbaka. Det vittnar om brist på kunskap och engagemang från dina lärares sida i den skola du gick, och det är givetvis inte ok. Så ser jag det.

    Ateister är inte mobbare av naturen – och inte kristna heller. Det är ytterligare ett argument för mångfald i skolan. Att lära barn att acceptera varandra, både vad det gäller syn på religion, etniskt ursprung, socioekonomiska förhållanden etc. Det är att förbereda eleven för resten av livet.

    Det är därför jag är emot religiösa friskolor (och även friskolor utifrån politisk hållning givetvis). Den stora utmaningen är ju att lära oss leva tillsammans, och inte i första hand, sortera in människor i olika fack.

    Vänligen,
    Annie Svensson

    Gilla

    1. Men kristna friskolor är ju inte mot mångfald. Förstår inte argumentet. Jobbar med muslimska grabbar och en av dem går på en kristen friskola. Blir han indoktrinerad? Inte om du frågar honom. Han trivs och blir respekterad. Faktiskt värre i en hel del kommunala skolor där de flesta andra går. Är inte per automatik mer tolerant skola bara för att den är icke-konfessionell. Bättre att fokusera på resultat och att skolplanen följs. Tolerans har med människosyn att göra. Har kristna en sämre människosyn?

     Gillad av 1 person

 3. Anders Åberg, brukar läsa helapingsten-bloggen och slås ofta, som i ex denna tråd, hur du hamnat i ovanan att försöka skamma dina meningsmotståndare, och det grovt. Finns möjligheten att du skulle vilja sluta med det och bara argumentera, som du ju är bra på? Hälsar en läsare som gärna tar del av olika synvinklar och åsikter, men starkt ogillar personangrepp och skamning.

  Gilla

 4. Jag undrar tror du verkligen du skulle kunna evangelisera med högtalare på torget varje dag i dagens sverige utan att bli anmäld för att störa? Det tror inte jag. Tror du att du kommer att få göra det lättare om böneutrop för islam tillåts mer allmänt? Det tror inte jag. Ska kristna blunda för den tvångsteologi som finns i religiös islam av rädsla för att mer begränsning att evangelisera på torg kan införas? Jag tycker resonemanget är självupptaget.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s