Vart finns den onda andliga verklighet Bibeln pratar om?

inspiration-holy-spirit.jpg

Inom karismatisk kristendom kan vi prata om befrielse och att stå i en befrielsetjänst, när vi talar om Andens gåvor. Det vi menar är att människor kan vara påverkade av onda andar, och att Gud genom oss kan befria människor från dessa makter.
I Sverige är det nästan tabu att tala om befrielse från onda andemakter (se bara vilken kontrovers Marius inlägg skapade för ett tag sen).

Men faktum är att Bibeln redan från början talar öppet och medvetet om andevärlden. En av Jesus vanligt förekommande mirakelgärningar var att befria människor från onda andar. När Helig Ande faller över apostlarna fortsätter de i kraft av Anden Jesu gärning på jorden, och så har det fortsatt genom hela vår historia. 

Det tillhör alltså klassisk kristen doktrin, och är inte en teologisk avvikelse som bara finns i galna nykarismatiska sammanhang. 

Detta beror, tror jag, bland annat på att vårt sekulariserade samhälles inverkan på kyrkan. Kyrkan har låtit sig påverkats av vår samtids föreställning om att religiositet ska vara privat. Konsekvensen blir en individualistisk och privatiserad tro. Det står i polemik med fenomenet kring andlig påverkan, där en onde ande förgriper sig på en människa (kränker individens personliga sfär) och där det ofta krävs förbön från andra troende (ett kollektivt gensvar som bryter med privatiseringen). 

Detta är den mest dramatiska formen av andlig påverkan. Det vi inte belyser lika bra däremot är den andliga påverkan som finns i maktstrukturer och destruktiva kollektiva föreställningar.

Människan är skapad till en hel varelse; ande, kropp och själ i ett. Om man försöker dela upp och överbetona kroppens betydelse på andens bekostnad, blir det lätt villoläran hedonism. Om man överbetonar andens betydelse på kroppens bekostnad, blir det gnosticism. Och så vidare.

Gud skapade människan till en hel varelse. Det betyder att allt hänger ihop, även i vårt samhälle och vår omgivning. 

Är vi medvetna om vilken andlighet som är verksam i våra tillsynes ”mänskliga” strukturer? Vi lever som om vi inte är påverkade av andemakter i vårt land, men det är för att vi ser till en väldigt snäv definition av andepåverkan och inte till andlig påverkan i tankestrukturer och kulturella fenomen.

Bibeln säger att den onde kommer för att stjäla och förstöra. Under medborgarrättsrörelsen i USA på 50- och 60-talet var onda makter på stor skala i verkan. Genom att påverka hur vissa människor förhöll sig och såg på andra människor åstadkom den onde det som Bibeln säger att han vill, han förstörde och dödade. But we all know how the story ends; Martin Luther King, en baptistpastor, ledde en rörelse som genom bön och aktivism fick vara med och avskaffa de rasistiska, onda strukturer som var rådande. Jag skulle vilja tillskriva MLK en tjänstegåva som jag tror han hade; gåvan att, genom Guds Ande, befria från onda andar. Han stod i en befrielsetjänst. 

Både stora strukturer och individer behöver bli invaderade av Guds underbara Ande. Sverige behöver på många olika plan bli befriade från andlig påverkan som får oss att privatsera tron, skicka människor in i döden, omfamna osunt självförverkligande (för att nämna några områden). Till det behövs människor som är villiga att stå i befrielsetjänst. Är du en av dom? 

2 kommentarer

 1. ”Till det behövs människor som är villiga att stå i befrielsetjänst.” Är du en av dem, gå då och sök att bli rustad, för det är krig om något.
  Om du däremot vill ha en befrielsetjänst, glöm det, vänd om och vänta.

  Att vara villig att ta det jobb som Jesus vill ha dig i är något helt annat än att vilja ha ett visst uppdrag.

  Gilla

  1. Hej!

   Jag förstår inte helt vad du menar.
   Bibeln säger att vi ska söka gåvorna, och Anden kommer inte tvinga uppgifter på en människa. Men söker vi Gud och att Hans rike ska bredas ut kan vi upptäcka befrielsetjänsten som en uppgift vi kan tjäna i.

   Kan du förtydliga vad du menar?
   Allt gott,
   Emil

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s