Att vägra vapen

pexels-photo-669270

Men till er som vill lyssna säger jag:
älska era fiender, gör gott mot dem som hatar er.

 – Jesus (Luk 6:27)

Svensk frikyrklighet har en lång historia av att kristna män som inkallats till att göra värnplikt har vapenvägrat, utifrån övertygelsen att militärt våld inte går att förena med ett liv som lärjunge till Jesus. Sedan 2017 är värnplikten återinförd i Sverige, vilket innebär att vi åter står i en situation där människor som vill följa Jesus icke-våldsbudskap kan behöva ta konsekvenser för att vägra vapen. Den senaste tiden har 75 unga människor polisanmälts för att de inte har inställt sig till mönstringen, och riskerar böter eller fängelse upp till ett år.

Vi på Hela Pingsten har fått ta del av berättelser från personer som vapenvägrat under 1970-, 80- och 90-talet. Vissa totalvägrade, det vill säga vägrade att arbeta för försvarsmakten överhuvudtaget, medan andra genomförde så kallad vapenfri tjänst som ambulansförare eller fritidsledare. Vi är jätteglada för alla som har berättat om sitt beslut att vapenvägra och i den här texten delar vi med oss av några av de berättelserna.

Paulus Eliasson som totalvägrade 1999 beskriver hur han såg det som en naturlig konsekvens av sin kristna tro att vägra våld och all koppling till en militär organisation. Han betonar att som kristen har du din främsta plikt mot Kristus, inte staten, och påminner om att ”Jesus manade oss att vinna seger genom hans eget exempel, som var uppoffrande och utgivande kärlek.”

Henrik Steen vapenvägrade 1992 och berättar hur han som nyfrälst kom in i en kristen gemenskap där det var självklart att vapenvägra, eftersom våld aldrig är Jesus väg.

Till den som idag blir inkallad till mönstring uppmanar han till att ”allvarligt fundera på om man som Jesuslärjunge kan använda våld mot en annan människa, skapad och älskad av Gud.”

Jesus väg är korsets väg som visar sig i självutgivande kärlek, inte våldets. Vi visar världen vem Gud verkligen är genom att följa Jesus, inte genom våld och vapen.

– Henrik Steen, vapenvägrade 1992

Rickard Lundgren gjorde vapenfri tjänst 1988 och berättar:

Sedan jag blev döpt i den helige Ande har jag inte slagit en enda människa. Jag har otaliga gånger stått inför skarpladdade kpistar i både Afrika och Asien för min tro på Kristus. Om jag inte behöver ta till vapen för Honom, varför skulle jag göra det för något som några promille av jordens befolkning kallar för Sverige?! Efter mina besök i olika flyktingläger i världen så fullkomligen hatar jag vapen som riktas mot människor.

Att vara beredd att ge sitt liv för Jesus är en självklarhet för en kristen. Men att som kristen ta någon annan människas liv är att synda mot Gud själv som gett denna människa livet som en gåva. Varför ni kan döda någon som Gud älskar med sådan evig kärlek att han dog för dem?

Rickard tipsar också om den verklighetsbaserade filmen ”Hacksaw Ridge” från 2016.  Huvudpersonen Desmond Doss vapenvägrar utifrån sin gudstro och gör vapenfri tjänst som fältsjukvårdare, och får därigenom chansen att rädda liv i stället för att ta människors liv.

Carl Lindahl mönstrade 2002 och såg det som oförenligt med hans kristna tro att döda andra människor på order. Han behövde inte heller göra militärtjänst. Carl skickar med den här uppmaningen till andra som blir inkallade:

Att tjäna andra människor (även när staten säger åt dig att göra det) är en övning i lärjungaskap. Därför går det utmärkt att göra värnplikt som brandman eller fritidsledare. Att lära sig döda på order är ingen bra övning i lärjungaskap.

Fredrik Lilja gjorde vapenfri tjänst som ambulanssjukvårdare 1991-92 och berättar att det inom Örebromissionen, det samfund han växte upp inom, var helt naturligt att vapenvägra. Han uppmanar andra att tänka över sitt beslut, och påminner om att det finns andra sätt att göra motstånd än med vapen.

Josh Armfield, som tidigare tjänstgjort i amerikanska armén under Irakkriget 2005-2006, blev 2010 Conscientious Objector, det vill säga vapenvägrare, och är idag kristen aktivist och arbetar för fred och ickevåld. Han berättar här om hur han kom fram till att han inte kan ”tjäna två herrar”, Jesus och USA.

Jag kunde inte tjäna Jesus som sa att jag skulle älska mina fiender och samtidigt lyda order att döda dem.

– Josh Armfield, tidigare amerikansk soldat


Vill du läsa mer?
Svenska freds- och skiljedomsföreningen har material för dig som har fått hem brev om att mönstra, samt exempel på argument som tidigare godkänts av Försvarsmakten för att slippa bära vapen.

Vägra döda – historier om de vapenfria männen

Jonas Melin skriver om sin vapenfria tjänst i Kållered på Barnabasbloggen

5 kommentarer

 1. Då är det fel att vara polis också dom har vapen. Tur att alla inte var vapenvägrare när hitler var i farten då hade vi levt i en nazi diktatur nu. Vapenvägrande går inte i en ond värld

  Gilla

  1. Hej Thomas! Den främsta orsaken till krig och våld är tidigare krig och våld. Icke-våld är en effektivare metod än våldsinsatser.

   Och ja, jag skulle själv inte kunna arbeta som polis av samvetsskäl.

   För att parafrasera Bröderna Lejonhjärta: Om alla hade varit vapenvägrare hade nazismen aldrig funnits.

   I en värld med mycket ondska i sig tror jag att vårt uppdrag är att visa på en annan väg, och den Vägen heter Jesus.

   Allt gott,
   /emma

   Gilla

 2. Tur att det finns folk som vill bli poliser annars skulle samhället braka i hop..det skulle bli anarki om ingen ville uppehålla lagen..folk skulle ta lagen i egna händer medborgarden…Gud har instiftat överheten och överheten och bär inte svärdet förgäves…ett land har rätt att ha beväpnad militär och polis..inte obibliskt..Hur ska man få stopp på t.ex IS enligt dej..prata dom tillrätta så att dom blir snälla och slutar att halshugga kristna…

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s