Myten om systemkollaps: varför Sverige har råd att ta emot fler flyktingar

Följande är anpassat från Jesus var också flykting kapitel 13: Bistånd, pensionärer och rikedom.

Påpeka för någon som påstår att Sverige ”inte har råd med invandringen” att Sverige är ett rikt land, så kommer du med högsta sannolikhet mötas av dementi. Att Sverige skulle vara ett rikt land går inte ihop med idén om att vi inte har råd att ta emot flyktingar. Rikedomsförnekelsen sprids givetvis ivrigt av främlingsfientliga organisationer som SD, men inte bara av dem. Även från europeiska regeringar kan man höra att vi inte ”har råd” med flyktinginvandring. Kroatiens regering har sagt att de inte har ”kapacitet”. Norges regering har sagt att flyktinginvandringen måste begränsas på grund av att den kostar pengar. Sveriges regering sa under hösten 2015 att det inte är ”hållbart” med stor flyktinginvandring och ”vi är på gränsen för vår kapacitet”.

Men vi har kapacitet. Faktum är att vi är ett av världshistoriens rikaste länder. Sveriges BNP per capita låg 2014 enligt Världsbanken på 45 143 internationella dollar. Internationella valutafonden beräknar den till 46 219 dollar. Sverige har därmed den 17:e högsta BNP per capita i världen, och då är även små stadsstater som Luxemburg med på den listan.

Enligt Credit Suisses Global Wealth Report från oktober 2015 är Sverige ett av världens tio rikaste länder, tillsammans med Belgien, Nya Zeeland, Norge, Singapore, Schweiz, Australien, Frankrike, Storbritannien och USA. De tittar då på hur mycket rikedom hushållen äger. De skriver också: ”Sverige och Schweiz har båda relativt små befolkningar, men deras höga genomsnittstillgångar ger dem mer än 350 000 miljonärer”. […]

En invändning som bland annat har använts av regeringsföreträdare nu när de slagit in på en invandringsfientlig politik är att kapacitet inte enbart handlar om pengar och BNP, utan arbetskraft, skolor och sjukhus, administration och så vidare. Men ett rikt land som har hög BNP och dessutom ett högt skattetryck har råd att anställa fler och bygga mer och snabbare jämfört med fattigare länder. Kapacitet går i grund och botten inte att särskilja från BNP och monetär rikedom.

Däremot kan planeringen vara dålig även i ett rikt land, samt hanteringen av resurserna. Löfven hänvisade till hur Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varnade för att ”viktiga samhällsfunktioner inte klarar av ansträngningen” när han försvarade de invandringsfientliga åtgärder han presenterade tillsammans med Åsa Romson i november 2015. I själva verket talade MSB om regionala ansträngningar som på intet sätt handlade om en systemkollaps eller kapacitetsbrist. Eftersom Sverige är så rikt hade och har vi kapacitet att ta emot hundratusentals flyktingar, men så länge det inte planeras väl och fördelas jämnt kommer det upplevas som att kapaciteten sinar trots att den egentligen finns där.

Anledningen till att jag poängterar hur rikt Sverige är, är inte för att jag tycker att vi ska vara rikare än alla andra. Jag vill visa hur absurt det är att hävda att Sverige inte skulle ha råd att ta emot flyktingar medan man förväntar sig att fattiga länder som Jordanien och Libanon ska ta emot miljontals av dem. Visst fanns det hos regeringen en retorik om att nu skulle resten av EU ta sitt ansvar och ta emot fler, men effekten av Sveriges repressiva åtgärder blev istället en dominoeffekt så att de andra EU-länderna också stängde gränserna, vilket tvingar flyktingarna tillbaka till utvecklingsländer.


Vi ser hur främlingsfientligheten växer, och många kristna vet inte vad de ska tycka. Därför satsar vi på en folkbildningssatsning för Jesus var också flykting under 2018. Om du vill ha ett besök i din församling, kontakta mig!

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

4 kommentarer

  1. Har inte Israel som till ytan är mycket mindre än Sverige tagit emot många gånger fler flyktingar? Så det är nog vilja som det är fel på. Men S har tillsammans med M även förr stått för en mycket restriktiv flyktingpolitik.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s