Censur eller evangelisationsförbud? Vad sägs om frihet istället?

censur

Idag publiceras en debattartikel av mig i tidningen Dagen om böneutropsförbud. Jag har hamnar i blåsväder för att jag står upp för yttrandefrihet och har bland annat anklagats för att vara islamistisk(!). Det jag försöker förklara i debattartikeln är att väldigt många som argumenterar för att förbjuda böneutrop argumenterar för en eller båda av följande teser:

 1. Sverige ska införa statlig censur.
 2. Kristen evangelisation ska försvåras.

Båda dessa positioner tycker jag är orimliga för kristna att försvara. Jag försöker istället peka på en annan väg:

En rimlig diskussion om böneutrop koncentrerar sig i stället på den redan existerande ordningslagen och vilka ramar offentliga budskap ska ha utifrån den. Är det exempelvis acceptabelt att böneutrop ska vara så högljudda som 110 decibel? När övergår opinionsyttringar till störande av allmän ordning?

Sådana samtal kan vi absolut föra, och då är frågan inte om böneutrop ska förbjudas utan hur det ska utformas. Det finns inte heller någon risk för att censur införs eller att jag som evangelist blir arresterad för att utföra mitt kall. Gott så! Mindre Konstantin, mer frihet och frimodigare evangelisation är vad vi behöver för att sprida lovsång till Jesus i detta land.

Vad tycker du om mina poänger? Jag förutsätter att du läser debattartikeln innan du kommenterar.

6 kommentarer

 1. Micael,
  Det är bra att du står upp för ”yttrandefrihet”, även om du själv inte alltid lever som du lär. Men, hur kan man förbjuda något som man aldrig tillåtet?
  Tyvärr, har vi kommit i en mycket tråkig situation i sverje pga avsaknad konsekvensanalys innan beslut fattats. Fast egentligen, vad hade vi räknat med från en antikristlig politisk arena?

  Gilla

  1. Tack! Att aldrig tillåta något är samma sak som att förbjuda. Ett land som aldrig har tillåtit människor att predika evangeliet, är ett land där evangelisation är förbjudet. I vilket fall är detta knappast relevant när det gäller böneutrop, eftersom det idag ÄR tillåtet. Det är därför Växjömoskén får ha böneutrop.

   Gilla

 2. Micael!

  Jag förstår din tanke om yttrandefrihet och rädsla för att man kanske inte får evangelisera med högtalare.
  Men det du inte verka förstå är att muslimerna har en strategi som ytterst handlar om att inta hela landet. Krasst kan man säga att det började med att de tilläts bygga moskeer, vilket man kan tycka inte är så farligt.

  Men ju fler muslimer sverige få, desto mer kräver dom av att fritt få utöva sin religion och nu kommer böneutrop som är en proklamation av islams herravälde.

  Vad blir nästa steg tror du? Kanske att svenska högtider får ge vika för islams högtider och sen kanske det blir att lagar ändras för att anpassas till islams lagar.

  Kalifaten knackar på vår dörr och vad det innebär vet du nog.

  Islams utbredning är störren än kristendomens utbredning och det finns fler muslimer än kristna i vårt land.

  Det finns ingen andlig verksamhet som utbreder sig mer än islam i svergie idag, new age och annan form av falsk andlighet ligger efter och du vurmar för att detta skall fortskrida och det bara för yttrandefriheten skull.

  Jag vill inte ha böneutrop och inte heller sk evangelister som står och skriker på torgen.

  Gå från dörr till dörr och nå människor, det har funkat förr och funkar nu också.

  Bb

  Gilla

  1. Det tycks mig som du har större tilltro till att den gudlösa staten sätter igång och censurerar än tilltro till att evangelisation kan föra muslimer till tro på Jesus? Är Stefan Löfven mäktigare än Jesus Kristus?

   Gilla

  2. ”Men det du inte verka förstå är att muslimerna har en strategi som ytterst handlar om att inta hela landet. Krasst kan man säga att det började med att de tilläts bygga moskeer, vilket man kan tycka inte är så farligt.”

   Klart att de har en strategi! Eller rättare: Allah har en strategi.
   Det har Gud/Yahweh också. Med samma mål. Jag är övertygad om att Vägen, Sanningen och Livet kommer att, med god marginal, utmanövrera Lögnare, Förloraren. I den tid Han valt.

   Men Herrens strategi motarbetas av kristna som söker sig till statens våldsmonopol för att få skydd mot Allahs strategi. Detta istf att ställs sig till förfogande för Herren, att vara en del i Hans strategi.
   Då är det inte konstigt att Allah ser ut att ha allt större övertag – och att ännu fler kristna viker under bilden av det oövervinneliga islam. Men det är en chimär. Jesus har redan besegrat honom.
   Så stå till Herrens förfogande. Kliv i ge upp dig själv, kliv i beredvillighetens skor, var med i det vinnande laget.

   Gilla

 3. Micael!

  Utifrån ett världsligt tänkande har du rätt, men utifrån evangelium har du fel, det här är starka andliga krafter det rör sig om.
  Visst Jesus är starkare, men frågan är om han kommer att röja upp konsekvenserna av vår dumhet och våra humanistiska felval?

  Gud vill att alla skall komma till tro, men hur många av alla muslimer har fram tills idag vänt om till Jesus? Det är säkert en hel del, men förhållandevis några i förhållande till hur många muslimer som bor och utövar sin religion i vårt land.

  Du säger gudlös stat, ja och vårt land är idag Gudlöst och värre kommer det att bli och angående religionsfrihet så kommer den att tillföras islam och inte kristendom om vi inte sätter ner foten och ropar till Gud om en vändning på tokerierna.

  Bb

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s