Ska kyrkoledare predika politik?

Gästinlägg.

Livets Ords pastor Joakim Lundqvist stod för en uppseendeväckande aktion när han under fredagens kvällspredikan på Europakonferensen tog upp partipolitik i sin predikan, han höll ett brandtal för åhörarna som kortfattat uttryckte att vi behöver en ny regering i landet – och att vi inte borde rösta på SD.

Jag önskar att det inte skulle vara så uppseendeväckande.

Jag önskar att fler kyrkoledare och pastorer skulle våga ställa sig längst fram i kyrkan och vägleda i politiska frågor. För det är evangeliet i sin renaste form, ett evangelium som inte är politiskt är inget evangelium. Den kristna kyrkan har alltid varit politisk och inte varit rädd för att ta ställning i politiska frågor, men i dagens samhälle har det blivit ett så känsligt och ängsligt klimat kring politik att vi helst inte diskuterar det.

Apostlarna gjorde annorlunda, de predikade att kristna skulle följa Jesus istället för kejsaren, hylla Honom istället för staten. För det fick de utstå mycket ont av Romarriket, men vi ska inte heller vara rädda för att vara obekväma i vår relation till staten. Tvärtom, det är först när vi vågar stå upp mot den här världens riken som vi är efterföljare till Jesus på riktigt.

Vi behöver fler aktivister
Vi behöver också fler som står upp för rättvisan genom civil olydnad. Du har säkert sett videoklippet på 21-åriga aktivisten Elin Ersson som försökte förhindra en utvisning av en afghan från Sverige, och ”Halleluja!” säger jag om henne! Vårt land behöver fler som Elin Ersson.

De två sakerna kan tyckas orelaterbara, men i grunden berör de samma sak. Att våga stå upp för det som är rätt. Det är först när vi gör det som vi på allvar lever evangeliet, det är först då som vi gör handling av orden vi säger oss tro på i Nya Testamentet. När Joakim Lundqvist predikar om politik är han också en aktivist.

IMG_3717
Foto: Mikael Stjernberg/SKR

”Jag hör inte så många röster som pratar om det här, så då får man väl prata själv”.
Joakim Lundqvist pekar här på en vital del i sin predikan. Vi är kallade att stå upp för orättvisor – och tänkbara orättvisor – i vårt land, och ett Sverige med ett obalanserat parti som Sverigedemokraterna, oavsett vad man har för åsikt om deras politik skulle de troligen ha svårt att få ihop ledamöter och i sådana fall trovärdiga sådana, så är faran stor för Sverige. Men det är inte poängen att ställa sig på barrikaderna mot SD.

I nästa andetag säger han ”Vi behöver en ny regering i det här landet!” till rungande applåder från publiken. Det är inget nytt, Livets ord har sedan starten varit en väldigt högervänlig kyrka (Ulf Ekman har flertalet gånger kritiserat socialismen och bland annat kallat den för en ond andemakt) så det är inte någon chock vare sig att han säger det eller att reaktionen blir som den blir. Och jag håller med honom, vi behöver en ny regering – en majoritetsregering. Men det är inte poängen att Sverige behöver byta regering.

Kristen tro är politisk – men inte partipolitisk
På den här bloggen uppfattas det ofta som att vi förespråkar vänsterpolitiska ideal och idéer. Somliga kallar oss marxister eller kommunister. Men vi får också höra i andra frågor att vi är väldigt konservativa eller står åt höger. Det är för att kristen tro inte kan begränsas av partipolitik – den står över allt sådant, och det är inte meningen att vi som kristna ska vara allierade med varken Allians eller Rödgröna.

Så även om jag inte håller med Joakim Lundqvist om att Alliansen är svaret på Sveriges problem så är det inte själva poängen. Jag kan vara besviken på att han inte kritiserade även Alliansen i sin predikan men det hindrar mig inte från att se det positiva med att han gör ett politiskt uttalande överhuvudtaget. Poängen är inte heller att han kritiserar Sverigedemokraterna.

Det går fortfarande att vara kritisk mot ett parti utan att vara partipolitisk – vi kan kritisera SD, men det vi inte bör göra är att säga att vi har hittat partiet som är Sveriges räddning, att visa lojalitet mot ett visst parti.

Vad är då poängen? Vi behöver fler kyrkoledare som Joakim Lundqvist som står upp för vad han tror är rätt och säga det till sin Guds församling, oavsett om det touchar politiskt sprängstoff eller inte.

”Inget regeringsparti är hoppet för det här landet, Jesus är hoppet för det här landet!”
Men, och det är viktigt att säga det igen, vår lojalitet ska inte vara mot riken av den här världen. De kommer aldrig vara vår kallelse att söka frälsningen i partipolitiken utan istället att ta ner Guds rike här på jorden, och göra vårt bästa för att Hans vilja får råda här nere så som den gör i himmelen.

Ordet lojalitet kommer från anglo-franskans legaunce, vilket ordagrant betyder ungefär ”lojalitet från en trogen anhängare till sin Herre”. Den vi visar lojalitet mot är vår Herre, och för oss kristna är det uppenbart att det bör vara Jesus. Det var vad de första kristna gjorde, det var vad de dödades för – att visa lojalitet mot ett annat rike, en annan Herre.

Gud behöver ingen president eller statsminister för att rädda världen. Det vi behöver göra är att visa vår lojalitet varje dag genom hur vi lever, vad vi köper och vem vi ärar i vår vardag. En röst på Miljöpartiet räddar inte heller miljön – det gör att vi som privatpersoner gör klimatvänliga val och att vi som kristna visar på ett annat sätt att leva.

Att leva som Jesus.

/Ann Onym

23 kommentarer

 1. Aktivisten Elin bidrar till fara för vårt land! För inte kan det väl vara rätt att människor skall få vistas i vårt land olagligt? Nej de skall utvisas snarast!

  Joakim L tar ton om och mot SD och menar att Gud manat honom att säga det han säger.
  Lars Enarsson menar också att Gud talat till honom fast då ett budskap tvärt emot Joakims angående SD, då blir ju frågan vems Gud har rätt, eller snarare vem av de båda har hört från Gud??

  Bb

  Gilla

  1. Vill du tvångsutvisas till Afghanistan, Björn? Ett land där du kan dödas om du tror på Jesus? Om inte, varför vill du tvångsutvisa andra dit? Behandla andra som du själv vill bli behandlad (Matt 7:12).

   Gilla

   1. Micael!

    Vi har lagar i vårt land och de är till för att bla skydda landets invånare. Jag bor i det mest utsatta området i malmö och jag kan bli dödad varje dag, så jo jag vill att alla som inte har rätt att vistas i vårt land skall utvisas med bums!

    Gillad av 1 person

    1. Så… vill du bli tvångsutvisad till Afghanistan? Eller vill du bryta mot Matt 7:12? Det är dina två alternativ. Jag förutsätter att du har koll på vad Afghanistan är för land. UD förbjuder resor dit, det är ett av världens fattigaste och farligaste länder, det pågår väpnad konflikt, talibaner och IS styr och ställer och det är förbjudet att tro på Jesus.

     Är anledningen till att du vill tvångsutvisa människor dit att du inte älskar dem och vill att de ska komma till tro på Jesus och bli frälsta, utan istället leva i ett livsfarligt land utan hopp?

     Gilla

     1. Micael!

      Budet älska Gud står över budet älska din nästa, sen är inte döden det värsta som kan hända utan att gå förlorad. de afganer som känner Jesus kan ju kanske börja lita på honom.
      Om du älskar din nästa så kan du ju åka hit och hjälpa alla de som behöver hjälp, då bevisar du ordet du hänvisar till.

      Bb

      Gillad av 1 person

      1. Förstår jag dig rätt nu: du menar att Sverige ska tvångsutvisa kristna till Afghanistan – ett land där kristna torteras och dödas – för att de ska börja ”lita på honom”?

       Gilla

       1. Micael!

        Du vantolkar.
        Om Gud fört dem hit så kommer han att lösa deras problem, har han inte gjort det kommer han ändå att hjälpa dem oberoende av var de hamnar.

        Sen är det väl så att det är många i apg som blev dödade för sin tro och det ingår väl även för oss idag i sverige?

        Bb

        Gillad av 1 person

        1. Försvarar du på fullaste allvar att Sverige utvisar kristna till döden?! Var i Apostlagärningarna står det att kristna puttade andra kristna in i döden? Naturligtvis är Gud med dem som dödas, men vi ska RÄDDA LIV, inte DÖDA våra systrar och bröder! Du kan inte på fullaste allvar mena att det är bra att Sverige tvångsutvisar människor!

         Gilla

  2. Jag väljer att svara på din andra fråga, som är en rimlig fundering, så får du och Micael diskutera Elin Ersson och Afghanistan 🙂

   ”Joakim L tar ton om och mot SD och menar att Gud manat honom att säga det han säger.
   Lars Enarsson menar också att Gud talat till honom fast då ett budskap tvärt emot Joakims angående SD, då blir ju frågan vems Gud har rätt, eller snarare vem av de båda har hört från Gud??”

   Jag ser det som att alla profetior måste prövas mot skriften, och går de emot vad Bibeln säger är de inte från Gud. Därför har jag betydligt svårare att se att Lars Enarson har fått sitt budskap från Herren – det går helt enkelt på tvärs med vad jag uppfattar att Bibeln säger i frågan – medan Joakim Lundqvists budskap har jag lättare att koppla samman. Men Joakim hade inte behövt säga att han kände sig manad från Gud att säga det han sa, jag hade tyckt att det var bra oavsett 🙂

   Gilla

   1. jakobromeborn!

    Var i skriften står det att profetior skall provas mot skriften?
    Hur kunde ex Paulus pröva Agabus profetia med skriften?
    Hur Kunde ex Hesekel pröva allt Gud visat honom med skriften?

    Bara en fundering.

    Bb

    Gilla

    1. Nej, det gör det ju inte explicit. Men det står i Bibeln att ”vi ska pröva allt och behålla det goda” och praxis åtminstone i de kyrkliga sammanhang jag varit i är att se om profetiorna överensstämmer med Bibelns budskap och därmed avgöra om det är från Gud. Och det behöver ju inte betyda att man förkastar hela profetian om fallet är att man inte finner det, vissa saker i profetian kan ju fortfarande vara gott – vi ska pröva allt och behålla det goda 🙂
     Helt ärligt är det inget jag ägnat någon djupare tanke åt om det är på exakt detta sätt som profetior ska prövas eller på några andra sätt, men att de ska prövas tycker jag står klart. Och då borde det lättaste vara att kolla av det med Guds ord.

     Däremot står det i Apg 17:11 ”Judarna där var mera vidsynta än de i Thessalonike. De tog emot ordet med stor beredvillighet och forskade dagligen i skrifterna för att se om allt detta stämde.” vilket tyder på att vi bör ta hjälp av skrifterna för att utröna om ett budskap till församlingen är rätt och riktigt 🙂

     Gilla

   2. Lars Enarson är den som vågar likt Jeremia gå mot strömmen och får uppbära hugg och slag. De övriga inklusive Joakim bara flyter med i strömmen…..bekvämt och förutsägbart. Som de falska profeterna som sade ”allt står väl till….”

    Gilla

    1. Att vara obekväm har inget egenvärde när det gäller att profetera saker. Visst var GT:s profeter obekväma för makten och judarna men jag menar att det första vi bör göra när vi hör en profetia är att kolla hur den står sig i jämförelse med Skriften. Går den tvärtemot vad Bibeln säger är det troligtvis inte från Gud, och det är därför jag i ett tidigare inlägg på den här bloggen (https://helapingsten.com/2018/07/15/varfor-lars-enarson-har-fel/) valt att säga emot Lars Enarsons profetia om SD som största parti och en Alliansregering tillsammans med KD och M. Nästa punkt med profetior är ju att de faktiskt slår in, så där får vi väl se 10 september hur rätt han hade.

     Gilla

 2. jakobromeborn!

  Absolut skall profetior prövas, men som jag skrev angående Paulus och Hesekel, de prövade nog inte det Gud sade och skulle de göra det mot dåtidens skrift så hade de nog backat från det Gud visat. Hesekels upplevelser var ju ganska märkliga, eller hur.
  Paulus som fick evangeliet genom att vara uppe i tredje himmlen var ju också ganska märkligt.

  Problemet idag är att mycket som Gud säger förkastas just pga skriftens bokstav.
  att det förkastas, eller snarare inte tas emot är för att man inte hör, man har inte lärt sig höra, utan bara lärt sig läsa.
  Att bara läsa kan vara förödande, man blir en bibelsprängd människa utan kännedom om andliga ting och missar därför när Gud faktiskt talar.

  Bb

  Gilla

  1. Ja, visst är det en balansgång och jag menar inte att man ska förakta det profetiska helt och hållet. Det är lätt att hamna i ett av två diken – antingen sväljer man alla profetior och lyfter upp ”profeterna” offentligt, eller så förkastar man allt så fort det har ordet ”profetia” i sig. Jag tror på en mellanväg, och det handlar ju egentligen inte om huruvida det som profeteras står till punkt och pricka i Bibeln utan om det stämmer överens med det övergripande budskapet i Bibeln och Guds natur. Det handlar inte om att bara läsa bibeltexten utan om att ha känsla också, men det är ju lättare sagt än gjort.

   Tror t.ex. inte på de som säger att Gud skulle straffa Sverige nu under sommaren med bränderna för vårt ogudaktiga leverne, som en del hävdar – även om Han skulle vara fullt kapabel till att göra det. Men det stämmer helt enkelt inte överens med min Gudsbild och därför finner jag det för otroligt, även om jag såklart inte kan förneka det rakt av med 100 procents säkerhet.

   Gilla

 3. Micael!

  Denna Afgan som vår diskution gäller, han som Elin sk räddade, var inte han en brottsling som suttit i fängelse för våldsbrott?

  Var det inte också så att den unga mannen som Elin egentligen skulle försöka rädda från utvisning, inte var på planet och att hon då fick ta första bästa afgan hon såg?

  Att älska sin nästa, eller att göra mot sin nästa vad man vill ha han skall göra mot mig är ju samma sak. Tyvärr är det så att detta med att älska har missförståtts, kärleksbudet har idag legaliserat all sköns bråte i kärlekens namn, släpp in alla, man får älska med vem man vill bara det är kärlek.

  Men sann kärlek är inte frikopplat från Gud och inte frikopplat från Guds gränser.
  Vi kan inte göra vad vi vill i kärlekens namn, inte heller i Jesu namn, nej det vi har rätt att göra, det är det han visar, eller talar till oss om. Går vi utanför denna gräns och gör saker i sk kärlek så är det inte kärlek utan bara ett eget påfund.

  Var välsignad!

  Bb

  Gilla

 4. Ersson stod upp alltså upp för en misshandelsdömd person. Självklart har han förverkat sin rätt att vara här, även om han hade haft asylskäl. Staten har samma uppgift som lagen. Våra domstolar raserar samhällets grundvalar om de börjar syssla med kärlek och nåd. Kristna bryter mot den gyllene regeln när de sysslar med aktivism av Erssons typ, för deras handlande har negativa konsekvenser för andra människor än dem de försöker hjälpa. Handlar du korrekt efter den gyllene regeln, så är det enbart du själv som som får ta kostnaden, och lida om det går illa.

  Lite statistik till Onym och Grenholm: Enligt UNAMA har mer än 28000 civilia afganer dött sedan 2009. Det blir cirka drygt 3000 per år, i ett land med 36 miljoner invånare. I ett land av Sveriges storlek hade det motsvarat 800-900 människor per år. Fler dör av självmord i Sverige.

  Om ni finge regera i Sverige: Skulle ni skicka ned plan till Kongo och hämta ett antal miljoner där? De bor ju i ett land i krig, där miljoner redan dött. Säger du ja kan jag tyvärr inte se annat än att du en första rangens korkskalle och lika farlig som, säg, Pinochet. Säger du nej måste du vara en hycklare. Dessa människor är ju dock ännu fattigare och mer hjälplösa än dem som tagit sig hit själva!

  ”Apostlarna gjorde annorlunda, de predikade att kristna skulle följa Jesus istället för kejsaren, hylla Honom istället för staten.” INGEN kristen ifrågasätter detta. Enbart din bisarra tolkning av att ”hylla staten”, i så fall.

  ”…det är först när vi vågar stå upp mot den här världens riken som vi är efterföljare till Jesus på riktigt.” Totalt grundlöst påstående, som du lägger ut det. Men du kan säkert ge några exempel på när Jesus eller Paulus sysslade med politisk aktivism? Några exempel på en sittstrejk eller när Paulus jobbade för östgoternas möjlighet att invandra till Romarriket, eller åtminstone rev ned några avgudaaltare?

  Er ungdomliga iver och marinering i tidsandan har gjort så att det kliar i fingrarna på er att GÖRA SKILLNAD. Ni VILL så gärna göra skillnad!!! Visst, åk till Kongo. Eller starta ett kloster.

  Gillad av 1 person

 5. Jag har inget emot att pastorer och ledare uttalar sig politiskt jag har hemgruppsledare som kommer rösta på SD som har gjort stora uppoffringar för att hjälpa utsatta personer det har till exempelvis tagit hand om en kille vars familj vägrar ha någon kontakt med honom efter att han blivit kristen och kom hit som flykting. De har bra kontakt med sd personer och känner att de kommer representera dem och kristendomen på ett bra sätt.

  Personligen har jag svårt att fatta vad joakim menar när han säger att man inte ska ställa grupper mot varandra jag trodde han var extremvänster för en sådan inställning politiskt gör att man hamnar där. Men jag vet precis som Micael skrev att de flesta på Livets ord politiskt röstar höger. Man har inte mycket till övers för fackföreningsrörelser eller socialdemokratin. Kristna bör stå upp för vad man tycker är rätt och motivera det så bra som möjligt oavsett vad man tror på. Därför ser jag det som ett föredöme att uttala sig från talarstolen.

  Gillad av 1 person

 6. ”Det vi behöver göra är att visa vår lojalitet varje dag genom hur vi lever, vad vi köper och vem vi ärar i vår vardag. En röst på Miljöpartiet räddar inte heller miljön – det gör att vi som privatpersoner gör klimatvänliga val och att vi som kristna visar på ett annat sätt att leva”

  … så ni trycker på att Miljöpartiet är det mest kristna valet? Eller har textsnutten råkat bli dåligt formulerad?

  Gilla

  1. Hej! Det var bara ett exempel på att en röst på ett parti inte räcker för att göra skillnad, och tog just det för att Miljöpartiet är väldigt kopplade till miljöfrågan. Hade lika gärna kunnat skriva något annat parti kopplat till någon annan fråga 🙂 Om det blev dåligt formulerat vet jag inte, men mer än så var inte tanken i alla fall.

   med vänlig hälsning,
   Ann Onym

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s