Synen på ateism och kristendom i svensk skola är chockerande

”Gammaldags.”

”Bullshit.”

”Orsakar krig och sån skit.”

Jag skrev ner orden på whiteboardtavlan och suckade. Precis som jag trodde.

”Och vad säger de om ateism?” sa jag och vände mig om. Sexton tonåringar rynkade sina pannor samtidigt där de satt med sina anteckningsblock och biblar framför sig. Efter en stund räckte en av dem upp handen.

”Det är ganska sällan man använder ordet ateism… Det är som att man utgår från att alla är det, så man pratar inte om det.”

”Så det är det neutrala?” frågade jag.

”Precis.”

”De ser det som vetenskap liksom”, fortsatte någon annan. ”De menar att det inte finns några bevis för Gud.”

”Intressant”, sa jag. ”Är det något av det som de säger om kristendomen som sägs om ateism?”

Jag pekade på orden på tavlan. ”Gammaldags.” ”Bullshit.” ”Orsakar krig och sån skit.”

Alla tonåringar skakade på huvudet.

Precis som jag trodde.

Karin Kittelmann Flensners avhandling kom för två år sedan fram till att det finns ett ateistiskt bias i den svenska skolan. ”Att vara religiös upplevdes som att underkasta sig märkliga, irrationella regler. Det betyder att man kan tala om de som är religiösa som ointelligenta, eller psykiskt sjuka”, sa hon till SVT Nyheter.

Detta är en bild som verkligen bekräftades av deltagarna på tonårsbibelskolan Götabro, där jag var ledare och där ovanstående konversation utspelade sig (något parafraserad). Ateism ses som neutralt och fakta, kristendom som dogmatiskt och irrationellt.

Så här kan vi inte ha det.

Skolledningar: om ni verkligen vill sträva efter en allsidig och objektiv undervisning, när kan ni garantera att agnosticism är utgångspunkten i religiösa och existentiella frågor snarare än ateism?

Föräldrar: hur hjälper ni era barn att särskilja fakta från filosofiska föreställningar i det de får höra i skolan?

Församlingar: hur rustar och tränar vi tonåringar i enkel apologetik så att de kan ge svar på tal när deras tro blir kritiserad av lärare och klasskamrater?

Inom Svenska apologetiksällskapet har vi identifierat ungdomar som en väldigt viktig målgrupp. Jag vill själv dra mitt strå till stacken genom att det kommande läsåret prata i ungdomsgrupper om hur man kan svara på vanliga frågo om kristen tro.

Är det något som är gammaldags bullshit som orsakar krig och sån skit, så är det ignorans och fördomar. Något den svenska skolan tyvärr odlar alltför mycket av när det gäller religion.

22 kommentarer

 1. ”Inom Svenska apologetiksällskapet har vi identifierat ungdomar som en väldigt viktig målgrupp.”

  Svenska Apologetiksällskapet har publicerat filmer som försvarar en viss typ av utrotningskrig. Sällskapet ägnar sig även åt att publicera filmer och artiklar som påstår att evolutionen är ett påhitt. Att ni nu har identifierat ungdomar som en målgrupp gör mig bekymrad.

  Gilla

  1. Vilken typ av utrotningskrig försvarar de?
   Och visst är evolutionsteorin en sannolik förklaring men inte ostridbar fakta? Hur tycker du är bästa sättet att hantera evolutionsteorin om man av olika skäl inte tror på den?
   (har ingen koll på svenska apologetiksällskapet tyvärr utan frågar allmänt)

   Gilla

  2. Hej Johan!

   Som du vet är min position att Bibeln inte uppmanar till utrotningskrig https://helapingsten.com/2016/09/22/podcast-beordrar-gud-folkmord-i-gamla-testamentet/ och att Gud skapade genom evolutionen. Jag kan givetvis inte ansvara eller kontrollera vad alla andra i SAS tycker och skriver, vi är ett nätverk. Nu vet jag inte hur seriös du är men att det är just jag som tagit initiativ till att prata med ungdomsgrupper borde baserat på detta vara något som gläder dig?

   Allt gott!

   Gillad av 1 person

   1. Du skriver att du inte har ansvar för vad andra publicerar på Svenska Apologetiksällskapet. Det är uppenbart att du inte tar något ansvar. När sällskapet publicerade dessa avskyvärda filmer som försvarade utrotningskrig i Guds namn sa du inte en pip. De enda som protesterade högljutt var jag och några andra icketroende. Vad jag förstår är ni över 700 medlemmar i den slutna gruppen. Inte en enda av dessa hade ryggrad nog att offentligt ta avstånd.

    Du insinuerar att jag inte är seriös. Jag kan försäkra dig: jag anser att folkmord är en mycket allvarlig sak. Det tror jag att de flesta tycker.

    Jag har ingenting emot att du personligen pratar med ungdomar. Det jag kritiserar dig för, är att du gör det inom ramen för ett nätverk som konsekvent sprider pseudovetenskap och som inte verkar förstå att utrotningskrig är ett brott mot mänskligheten.

    Gilla

  3. JF22_______Tråkigt att du försöker svartmåla Svenska apologetiksällskapets forum för saker som jag redan rett ut med dig personligen, Johan F.
   Du har redan falskeligen försökt koppla ihop mig med ”nazism” ( se t.ex inlägg JF8 här: (https://svenskapologetik.wordpress.com/2017/11/30/kommentarslask/comment-page-2/#comment-1825 ) och ”undre världen-metoder” och nu tål du alltså inte att vi har en flora av olika uppfattningar om hur krigen i GT ska tolkas.
   Vi tänker inte låta diskussionen tystas av att du beskriver oss med olika snedvridna generaliseringar. Vi är ett forum med över 800 medlemmar och många olika Kristna uppfattningar möts och diskuterar olika frågor med olika utgångslägen och perspektiv.
   Tolerans, åsiktsfrihet och sanningssökande.

   Mvh Joel

   Gilla

   1. Om ”tolerans” ert forum innebär att ni tolererar åsikten att en viss typ av utrotningskrig kan vara moraliskt försvarbara, då är denna tolerans liktydig med moralisk kollaps.

    Gilla

    1. JF23____ Här ser vi moralisk och åsiktsfrihetsmässig kollaps at work. Johan F tycker det är helt OK att anklaga andra för att ha nazistisk etik(se inlägg JF22, ovan) trots att så inte är fallet, men han vill förbjuda [människor som tycker att ett krig för mer än 2000 år sedan är försvarbart] att framföra sina åsikter. De som tolererar att en sådan åsikt uttrycks har nått ”moralisk kollaps”, enligt Johan F.
     Vi på Svenska Apologetiksällskapet är ett forum med över 800 medlemmar och många olika Kristna uppfattningar möts och diskuterar olika frågor med olika utgångslägen och perspektiv.
     Tolerans, åsiktsfrihet och sanningssökande.

     Mvh Joel

     Gilla

     1. Att du försvarar utrotning av människor är inte det minsta förvånande. Det jag inte förstår, är vad Grenholm gör i ert sällskap.

      Gilla

       1. Ja, det kanske lät hårt. Men detta handlar om åsikter som är återkommande. De har vädrats hos Svenska Apologetiksällskapet under lång tid. I början blev jag både förvånad och bestört. Nu är det ingenting som förvånar mig längre. Så sent som för en dryg vecka sedan förklarade Joel vad som ”rättfärdigade amalekiternas eliminering”.

        Gilla

        1. JF24____Här ser vi tydligt oärligheten. Johan har talat om ”förintelsekrig” och försöker koppla ihop mig med rättfärdigandet av detta. Min term ”eliminering” skulle – taget ur sin kontext- kunna betyda allt från förflyttning till eliminering i förintelsekrig- MEN- jag har varit tydlig i vår tidigare konversation att det inte är frågan om förintelsekrig –

         (se t.ex kommentaren https://svenskapologetik.wordpress.com/2018/07/01/einstein-och-gud-ett-svar-pa-thomas-alms-religionskritik/comment-page-1/#comment-2723 )

         ändå försöker Johan F överföra detta på mig och Svenska apologetiksällskapet som helhet.
         Djupt oärligt.

         Gilla

       2. Hej Martin

        På Svenska apologetiksällskapets blogg skrev Joel Samuelsson den 21 juli 2018 följande i en diskussion om israelernas utrotning av amalekiterna:

        ”Vad som rättfärdigade amalekiternas eliminering i Bibelns narrativ var deras systematiska, ohyggliga, och oförbätterliga övertramp (plågsamma barnoffer där barn brändes levande till avgudar i Molok-kulten och utnyttjade kvinnor systematiskt i tempelprostitution i generation efter generation.) kombinerat med de goda konsekvenser som elimineringen gav, kombinerat med de dåliga konsekvenserna som utebliven eliminering hade gett.”

        Han hänvisar vidare till ”GT-experten” Leif Carlsson som skriver om krigen i GT:

        ” …i den gudomliga lagen: ”Du skall inte dräpa” (2 mos 20:13). I de fall Gud gav order om krig i den gammaltestamentliga historien var det som en nödåtgärd för att gudsfolket inte skulle gå under. Gud tvingades döda genom krigen för att hans frälsning skulle nå hela världen. Gud förbehåller sig rätten att både ge och ta liv. Den rätten har inte människan.”
        – Leif Carlsson (2016) s60″

        När Johan Franzon påpekar att Joel Samuelsson försvarar utrotandet av människor är det alls inget personligt påhopp. Joel har själv argumenterat för det riktiga i att göra så när israeliterna utrotar amalekiterna.

        Gilla

        1. 9-JK2_____Hej Johan Karlsson!

         1) Du skrev:
         ” När Johan Franzon påpekar att Joel Samuelsson försvarar utrotandet av människor är det alls inget personligt påhopp. Joel har själv argumenterat för det riktiga i att göra så när israeliterna utrotar amalekiterna.”

         Fel igen. Jag har ingenstans försvarat utrotandet av amalekiterna(vilket heller inte skedde- de fanns kvar under Kung Davids regeringstid c:a 400 år senare- se punkt 2, nedan)- och det är heller inte vad som sker enligt Bibelns narrativ. Det jag har påpekat är Bibelns försvar för amalekiternas eliminering- inte utrotande- vilket jag redan pekat ut. Min term ”eliminering” skulle – taget ur sin kontext- kunna betyda allt från förflyttning till eliminering i utrotningskrig- MEN- jag har varit tydlig i vår tidigare konversation att det inte är frågan om utrotning –

         (se t.ex kommentaren https://svenskapologetik.wordpress.com/2018/07/01/einstein-och-gud-ett-svar-pa-thomas-alms-religionskritik/comment-page-1/#comment-2723 )
         – ändå försöker Johan F och Johan Karlsson överföra detta på mig och Svenska apologetiksällskapet som helhet.
         Djupt oärligt.

         2) Hur visar man enklast att amalekiterna inte blev utrotade- Vi ser att denna rövarstam inte försvann utan levde kvar till exempel vid Kung Davids regeringstid långt senare, c:a 400 år senare:

         ” När kung Tou av Hamat fick höra att David hade besegrat kung Hadadesers här 10sände han sin son Hadoram för att lyckönska David till segern över Hadadeser; denne hade nämligen fört krig mot Tou. Han sände också alla slags kärl av guld, silver och koppar, 11och dem helgade David åt Herren liksom det silver och guld som han hade tagit från alla folken: arameer, moabiter, ammoniter, filisteer och amalekiter. (1 Krönikeboken 18)

         Gilla

  4. Hej Johan!

   Ja, bra att någon äntlingen reagerar på Edsingers filmer!
   Finns det någon i detta forum som stödjer hans extrema och människofientliga åsikter?
   Att de publiceras är skamligt!

   Vänligen,
   Annie Svensson

   Gilla

   1. Känner du Edsinger? Han är verkligen ingen människofientlig individ. Varför är det skamligt att hans åsikter publiceras när dina får göra det?

    Gillad av 1 person

 2. Vad kul att se dig använda ett nytt sätt att skriva! Du har alltid skrivit bra so don’t get me wrong, men det syns att du gör nåt nytt nu och det här inlägget fastnade inte i massa sidospår och förklaringar utan var väldigt rakt på. Okej du har inte bett om nån recension på din skrivteknik (förlåt) men jag tycker bara sånt här är himla kul.

  Och ja , kristna hade det nog tufft i skolan redan för typ 15 år sen när jag var där och bidrog till slentrianhäcklandet, jag tror det kan ha blivit värre sen dess.

  Gilla

  1. Tackar tackar! Mitt väldigt virala inlägg om att stänga gränserna fick mig att tänka till – jag kan ju skriva mer poetiskt och skönlitterärt inspirerat om jag bara vill, men jag har länge undvikit det för att jag tänkt att det ger ett oseriöst intryck. Men det gör det uppenbarligen inte, tvärtom tar folk till sig budskapet ännu starkare. Så det är definitivt en medveten stiländring som jag tar med mig framöver.

   All välsignelse!

   Gillad av 2 personer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s