Shane Claiborne: Det är lättare att tillbe Jesus än att följa Honom

Shane, alltså. Vilken inspirerande, Andefylld och kreativ aktivistteolog han är! Jag är så glad att en ny generation kristna i Sverige fick upptäcka honom på världens sista Frizonfestival som jag just har lämnat. Det han bär på är precis vad vi behöver för att vända samhällets hatiska utveckling till något ljust, vackert och Kristuslikt.

På seminariet Jesus for President talade han om hur motkulturellt och revolutionerande det kristna evangeliet var i Romarriket. Herre, frälsning, Guds son och evangelium var alla begrepp som användes om den romerske kejsaren, som de kristna istället använde om Jesus. Shane betonade hur Gud vill väcka vår politiska fantasi och kreativt utmana makter och väldigheter som sätter sig mot människovärdet och skapelsen.

Han berättade om hur han och andra i hans kommunitet The Simple Way i Philadelphia blivit arresterade när de protesterat mot lagar som förpestar livet för hemlösa. En gång blev de friade i rätten och fick tiotusen dollar. De ställde till med fest på Wall Street, samlade New Yorks hemlösa och kastade ut sedlar och mynt medan de proklamerade Jubelår över USAs ekonomi. Shane delade också hur han arrangerat protester mot dödsstraffet, vapenhysterin och främlingsfientligheten i USA. ”Det är klart vi välkomnar flyktingar. Vi är ju kristna! Jesus var också flykting”, sa han.

På kvällsgudstjänsten predikade Shane om att bli Guds kärleksröst i världen. Han berättade om när han vårdade döende med Moder Teresa i Calcutta och hur han åkte till Irak mitt under brinnande krig för att be med kristna i Bagdad för fred. Han satte Jesu ord om att de ska veta att vi är hans lärjungar på grund av vår kärlek, i kontrast till studien som sa att det första unga ickekristna amerikaner tänker på när de hör ordet ”kristen” är ”homofob”, ”dömande” och ”hycklare”. Han pratade om att det är dags för våra ord att bli handling. ”Det är lättare att tillbe Jesus än att följa Honom.”

Avslutningsvis deltog Shane i en livepodd med Aten och Jerusalem. Han pratade om vad som förändrats mellan att han skrev Den oemotståndliga revolutionen för 13 år sen och idag. Precis som jag konstaterade i min intervju med Shane i april är Shane numera inte lika sympatisk till tanken att inte rösta, han sa i livepodden att förra valet var det första han själv röstade i och att han numera ser röstande som ”damage control” som röstar bort det värsta snarare än som ett stöd för att legitimera det bättre (som enligt Shane sällan är bra). Han är numera gift till skillnad från när boken skrevs, men menar att hans ord där om vikten av att betrakta singelskap som ett fullvärdigt liv och äktenskap som en trevlig bonus till lärjungaskapet men inte en nödvändig del av det, håller. Han påpekade dessutom att hans fru är radikalare än honom och har sett till att han lever på halva sin lön.

I början av festivalen var hypen för Claiborne inte särskilt stor. De flesta jag pratade med som var födda på 00-talet visste inte vem han var. Det är tydligt att generationerna ibland har glasväggar mellan sig – när jag var tonåring var Den oemotståndliga revolutionen förmodligen den mest lästa boken bland kristna ungdomar efter Bibeln. Nu har en ny generation fått smaka på revolutionen. Nu är tiden inne för en Jesusfokuserad utmanare till det rådande främlingsfientliga, själviska och bittra mörkret som dominerar i västvärlden.

Jag och Shane.
Jag och Shane.

Och just det, vet ni vad det bästa är? Jag spelade in allt detta. Håll utkik på Hela Pingsten för utmanande och inspirerande Youtube-klipp och poddavsnitt!

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

2 kommentarer

  1. Det var verkligen fantastiskt att få lyssna på honom! Jag satt där och undrade om det var på riktigt. Tack igen för att du bjöd in honom!!

    Gilla

  2. Högsta formen av tillbedjan är lydnad och utan lydnad så är all annan form av tillbedjan bara religiös utövning, dvs falsk religion.

    Bb

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s