Hur kan Sverige utvisa en sexåring?!

av Emil Gillsberg.

Alltså, vad håller vi på med? Vad är det för land vi är på väg att bli?

Politiker slår knut på sig själva för att inte samarbeta med SD, men vad spelar det för roll när deras blotta närvaro i riksdagen fått alla ”anständiga” partier att anpassa sig så de fattat beslut som möjliggör sånt här?

För tre år sedan sköljdes den döda kroppen efter 3-årige Alan Kurdi upp på medelhavets strand, och bilderna upprörde en hel värld. Han dog som en direkt effekt av EU-ländernas politik, där desperata människors sista hopp var att betala flyktingsmugglare ofattbara summor för att skicka dem i sjöodugliga farkoster över medelhavet.

Minnet är kort, och bara månader efter det stod även högsta företrädaren för Sveriges förment flyktingvänligaste parti och grät i TV över att omsorgen av de egna kommunpolitikerna med nödvändighet måste väga tyngre än de här barnen. Därefter har vi haft en valrörelse där de flesta partier överträffat varandra i att hävda en allt hårdare asylpolitk som beskrivs med retoriska nyord som ”hållbar” (för vilka, när flyktinglägren i världen sväller till bristningsgränsen?) eller ”rättsäker” (för vem, när migrationsverkets okunskap får katastrofala konsekvenser?) eller ”trygg” (för vem, när pojkar utvisas till livsfarliga områden i krig?).

Så detta. En sexårig pojke som berövats sin mamma genom ett avskyvärt brott. Med en pappa som ”sagt upp vårdnaden” (bara en sån sak väcker kräk-reflexerna). Där mormor och morfar bor i Sverige och vill ta hand om honom – men Sverige säger nej, och istället skall skicka honom till ett land där han inte har någon familj eller andra kontakter som kan ta hand om honom. Där väntar en tillvaro på barnhem.

Att hävda att världens fjortonde rikaste land, åttonde rikaste demokrati, inte skulle ha råd med de här barnen är, milt uttryckt, en skam. Jag skäms för mitt land.

När ska vi förstå att de som drabbas av en restriktiv invandringspolitik är barnen? Bilden som främlingsfientliga krafter vill sätta av invandringen, att den består av skäggiga farliga muslimska män är genomfalsk. Det finns säkert en och annan som den beskrivningen stämmer om också, men de här barnen är de som det verkligen gäller.

Jag kan inte för mitt liv begripa hur den är funtad som haft förmånen att leva i ett land med fred i över 200 år, demokratiska friheter och rättigheter, välstånd och rikedom, fri utbildning upp på universitetsnivå, välfärdssamhälle med tillgång till sjukvård, mediciner, tandvård, äldreomsorg, barnomsorg och allsköns bidrag – inte ser sitt privilegium och lycka. Inte ser att man är välsignad och lyckligt lottad – utan istället ser allt det som en rättighet, kommen utifrån den fantastiska prestationen att födas i Sverige och därför något som ger oss rätt att stänga gränsen och drämma dörren i ansiktet på behövande barn.

Är man välsignad, så är det för att i sin tur välsigna andra. Det man fått som gåva skall man ge som gåva. Om jag har, är det för att jag ska dela med mig. DET är kristna värderingar. DET är vad vår kultur bygger på. DE värderingarna är det som byggt landet starkt. Inte uppbröstad nationalistisk egoism.


Vill du lära dig mer om Sveriges migrationssystem och vad Bibeln har att säga om det? Besök vår resursbank!

 

8 kommentarer

 1. Angående pappan så förstod jag på intervjun med nuvarande vårdnadshavare (antar att pojken nu bor i familjehem) att det är på grund av sjukdom som pappan är oförmögen att ta hand om barnet och därför har avsagt sig vårdnaden för att barnet ska få stanna i familjehemmet. Om det stämmer är det ju ett ansvarsfullt val av pappan tycker jag.

  Gilla

 2. Nja, riktigt så förhöll det sig väl ändå inte. För att tala om direkt ansvar måste vi kunna slå fast att det var EU som bedrev det krig som föranledde flykten över Medelhavet.

  Gilla

  1. Sverige har enligt internationella konventioner en juridisk skyldighet att skydda migranter med skyddsbehov, och enligt Bibeln en moralisk skyldighet att göra detsamma, oberoende av vem eller vad som orsakade kriget eller krisen.

   Gilla

  2. EU är ingen militärmakt, så EU kan inte ha bedrivit något krig. Individuella EUländer kan bedriva krig, men om du tänker på Syrien, så bedriver inget EU land krig där (de utländska trupper som agerar i Syrien är USA, Ryssland, Israel, Iran och Turkiet. Dessutom ger Saudiarabien och andra gulfstater stöd till vissa rebellgrupper. Inga av dessa är EUländer).

   Gilla

 3. Emil!

  Du skriver: Politiker slår knut på sig själva för att inte samarbeta med SD, men vad spelar det för roll när deras blotta närvaro i riksdagen fått alla ”anständiga” partier att anpassa sig så de fattat beslut som möjliggör sånt här?

  Hur i hela friden kan du skylla detta beslut på SD?
  Jag tycker att anständigheten flugit sin kos, förstår du inte att varje människa inte behöver styras av vad SD tycker?

  Det märkliga är om man nu är så emot SD, varför verkar man då inte tvärt om och ger alla rätt att komma in i vårt land och seda stanna här, SD har ju ingen makt och skall ju stängas ute.

  Sen undrar jag hur ett enda barn, obs ett enda, skall få andra privilegier än svenska barns som lever i kaoutiska förhållanden, där föräldrar missbrukar, de blir inte omhändertagna, en del, kanske många har inte äns ett hem att gå till.

  I sverige ar det blivit så här, strunta i våra egna och sattsa på andra, ja det är ju fint, men inte bibliskt.

  Bb

  Gilla

 4. Ur Psaltaren 82:
  ”Skipa rätt för den svage och faderlöse, ge den förtryckte och fattige rättvisa!”

  Det finns en bild i bibeln som beskriver hur allvarligt Gud ser på att inte hjälpa den nödlidande. Gud ger oss bilden i Ordspråksboken 28:3:

  ”En fattig herre som förtrycker de fattiga är ett regn som förstör i stället för att ge bröd.”

  När ett regn förstör marken och odlingar i Sverige kan man gå till affären och köpa mat. När ordspråksboken skrevs var ett regn som förstörde odlingarna katastrof. I de bibliska områdena var det vanligt att odla på terrasser längs bergsväggarna. Ett regn som förstörde raserade terrasserna och allt gick totalt åt fanders.

  Vid en sådan katastrof liknar Herren den som inte hjälper den nödlidande.

  Gilla

 5. Man blir ledsen av att läsa den här artikeln, men i tidens ände kommer människor att bli mer och mer kärlekslösa (Matt. 24:12). Hoppas det kommer att gå bra för den lille pojken

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s