Nationell bönedag för flyktingar och konvertiteter 25 november

Söndagen den 25 november bjuder pastorerna Christian Mölk, Micael Grenholm och Bengt Sjöberg in till en nationell bön- och fastedag för flyktingar och konvertiter. Oavsett vart du är kan du vara med genom att delta i detta Facebook-evenemang. Vi ber hemma, i våra kyrkor och överallt där vi befinner oss. Tillsammans hjälps vi åt med att dela böneämnen, Bibelord och profetiska hälsningar.

Ladda ner en affisch att sätta upp i kyrkan: Bönedag affisch

Linda Alexandersson beskriver det svåra läget för dessa människor i en krönika i Dagen:

Oavsett hur den asylsökande redogör för sin väg till tro går det alltid att hävda att personen inte redogör på ett tillräckligt djuplodande sätt. Trots att handläggarens bedömning här är subjektiv redovisas i princip aldrig grunderna för ställningstagandet.

Slutligen, ett citat ur ett avslag: ”ingen, inte heller präster eller liknande, kan avgöra om en annan person blivit verkligt kristen …” Så vad håller Migrationsverket i så fall på med, som dagarna i ända ger avslag för att konvertiters tro inte är genuin? Bedöm i stället hur stor risken är att utsättas för förföljelse eller bestraffning inklusive dödsstraff om personen skickas tillbaka till sitt hemland. Och om det inte längre anses vara farligt att vara eller betraktas som kristen i de länder där det är farligast i världen att vara det, inklusive Afghanistan och Iran, vad har vi då asylrätten till? I så fall är allt ändå bara ett spel för gallerierna.

Hanna Leonardsson kommenterar detta i en debattartikel:

Det kan konstateras att den genuina tron ligger bortom vad som kan fastslås i en rättssal då den inte kan verifieras som sann eller falsk. Bedömningen kommer därför att kretsa kring handläggarens uppfattning om hur en genuint kristen person agerar och vad en genuin kristen tro innefattar. Bedömningen kommer alltid att vara subjektiv. Alexandersson skriver i sin krönika att det som bör bedömas i stället är om det finns en risk för förföljelse eller bestraffning om konvertiten skickas tillbaka till sitt hemland. För konvertiten är det inte konversionen till kristendomen som gör att de lever under en hotbild, det är apostasin, avfallet från islam. Oavsett om konvertiten anses genuin eller inte kommer hotbilden att finnas om denne öppet lämnat islam.

Det är uppenbart att människor far illa av nuvarande system. Vi behöver en förändring, och det snabbt! Låt oss därför samlas för att be den 25 november. ”Be, och ni ska få. Sök, och ni ska finna. Bulta, och dörren ska öppnas för er.” – Luk 11:9.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s