5 helapingstiga nyårslöften

2018-abstract-art-285173Jag minns ett nyår där jag hade bestämt mig för att inte äta godis på ett år. 12 minuter efter tolvslaget råkade jag – helt utan att tänka på det – käka en skumtomte. Jag tänker att det är symtomatiskt för vår tid. Vi misslyckas ofta med våra goda föresatser, och ofta tror jag att det beror på våra löften är för egocentriska. De utgår bara från vad som är bra för oss själva, och vi får därmed heller ingen hjälp av andra att hålla dem (som var fallet med mitt försök att sluta käka godis). Här kommer några andra, förhoppningsvis bättre, förslag på nyårslöften, som inte är tänkta att klaras av i ensamhet utan tillsammans med andra.

 1. Lev i ärlig gemenskap. ”Det är inte bra för mannen att vara ensam” ser Gud redan i skapelsens början och jag tror inte att det konstaterandet handlar enbart om äktenskap utan i första hand om att vi är gemenskapsvarelser som behöver andra människor. Våga öppna upp ditt liv för andra människor, dela livet med andra och leva i äkthet. Det är där Gud möter oss – i en gemenskap där vi är ärliga, både med Gud och med varandra. Magnus Malm har skrivit något i stil med att sanningen är Guds Andes enda landningsbana i våra liv. Gud möter oss där vi är, inte där vi tycker att vi borde vara.
 2. Läs Bibeln. Varför inte starta en bibelläsningsplan, eller utmaningen att läsa hela Bibeln under ett år? Min egen erfarenhet är att det är oändligt mycket lättare att läsa Bibeln tillsammans med andra. I min husförsamling träffas vi varje vecka för att läsa Bibeln, prata om det vi läser och be tillsammans. Det är en god rutin som också ger mig en större kärlek till bibelordet. Vi får brottas med det vi läser, samtala, och hjälpa varandra att förstå mer. Tillsammans med andra lär vi känna Gud.
 3. Öva på att fasta och att avstå. Jag lägger själv mer tid än jag vill på underhållning (hej populär streamingtjänst) och mer pengar än jag vill på onödig konsumtion. Också här: utmanas tillsammans i att avstå! Kanske ska ni haka på utmaningen Flygfritt 2019 eller avstå kläd- eller teknikkonsumtion under ett år?
 4. Lev mer generöst. När vi avstår och fastar får vi också pengar och tid över till annat. Hur kan du och din gemenskap utmana varandra att leva mer generöst? Kanske kan ni engagera er ideellt i någon form, ge mer till missionsarbete, eller att visa omsorg för de utsatta ni har i er närhet?
 5. Våga be och våga tro! Gud är större än vår lilla inrutade vardag. Jag har själv oändligt mycket lättare att skriva och tala om och tro på saker som att avstå eller att ge – för det är sådant jag faktiskt har makt att ta beslut kring själv. Svårare är det att våga tro på Guds andes ingripande i vardagen – men vi lever ju med det hoppet! Vi är inte satta på den här jorden utlämnade till vår egen mänsklighet – Gud är oändligt mycket större än så. Våga be om mirakler, helande, Guds ingripande och kraft mitt i vardagen. Det ger hopp och tröst in i gemenskapen. Läs gärna Aldas uppmuntrande vittnesbörd om hur hennes nyårslöfte om bön har förvandlat hennes liv.

  Har du förslag på fler helapingstiga nyårslöften? Skriv gärna en kommentar och dela med dig! 🙂

4 kommentarer

 1. Goda förslag!
  Själv saknar jag dock en gemenskap där jag känner att jag kan vara helt ärlig utan att ”dömas” för hur livet ser ut (inte blev kanske mer rätt).
  Ärlighet mot Gud är självklar om än inte alltid lätt.
  Fastar vad gäller ting gör jag mycket, av ekonomiska skäl men mest av vilja.
  Hoppas fler tar till sig!
  (Och hoppas alias är ok, det känns nödvändigt tyvärr.)

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Tack för din kommentar, fimt att du delar med dig. Det är en utmaning att dela livet, som det blev, med andra.

   Jag tror att det är superviktigt att ha en församlingsgemenskap, även om den inte är perfekt (tänker att det inte finns några perfekta gemenskaper). Sen tänker jag att det inte är tänkt att vi ska berätta allt för alla, men att vi kan vara med och skapa utrymmen för att dela vår brottning och livet som det blev. Hoppas att du får vara med och skapa och vara en del av sådana!

   Allt gott,
   Emma

   Gilla

 2. Tack Emma för dina goda och kloka råd. Ser fram emot 2019 och få färdas tillsammans med dig i församlingsgemenskapen. Vi klarar det inte själva men tillsammans.
  All Guds välsignelse önskar jag dig. -Håkan

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s