Missionens orättvisor

”Låt mig få höra om Jesus, skriv i mitt hjärta vart ord.” Så gick en av de mest sjungna sångerna i min barndoms församling. Och jag fick höra om Jesus, gång på gång. ”Säg mig det åter och åter, hur på vår jord han gick kring.” Åter och åter fick jag höra om Jesus och möjligheter att allt mer lära känna honom, hemma, i gudstjänsten, i scouterna, i söndagsskolan, i tonårsverksamheten. Det är jag oändligt tacksam för.

Så är det tyvärr inte för alla. En stor del av världens befolkning har inte fått höra om Jesus en enda gång. Man räknar med att det finns ungefär 6 700 onådda folkgrupper, det vill säga de som inte har tillräckligt många Jesustroende för att nå sitt eget folk med evangeliet. Det här är en orättfärdig orättvisa.

I Romarbrevet skriver Paulus:

Hur ska de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Hur ska de kunna tro på den som de inte har hört? Hur ska de kunna höra utan att någon förkunnar? Hur kan någon förkunna utan att vara utsänd?
(Rom 10:14-15a)

För att få chansen att lära känna Jesus behöver människor få möjlighet att höra om honom!

Den här pedagogiska videon beskriver denna situation på ett kreativt sätt:

I videon delas världen upp i tre delar: C) den så kallade ”kristna världen”. Inte alla här är troende men identifierar sig som kristna. B) den del av världen som har tillgång till evangeliet. Här finns kristna och kyrkor, biblar på det egna språket och så vidare. Och så A), 29% av världen. Dessa har aldrig fått chansen att höra om Jesus, aldrig fått möjligheten att lära känna honom, läsa Bibeln, vara en del av en församlingsgemenskap.

Problemet är att 72 % av världens missionärer sänds till den del av världen vi kallar för C) de som redan har hört evangeliet! Bara 3 % sänds till A – de som aldrig har hört!

Statistiken blir dock ännu värre. Den kristna världen tjänar totalt 42 biljoner dollar varje år. Av dessa ges endast 2 % till kristna organisationer av olika slag – och av dessa 2 % ges endast 6 % till internationell mission. Av summan som ges till internationell mission är det endast 1 % som satsas på den del av världen vi här kallar A – den onådda världen som aldrig har fått höra om Jesus! Av en månadslön på 10 000 kronor, om jag följer den här uppdelningen av den kristna världens pengar, så blir det 12 öre kvar till mission bland onådda folk. Det är helt orimligt.

Vad bör då detta få för konsekvenser för oss? Här är några förslag från mig:

 • Låt oss satsa på de som aldrig har hört evangeliet – i våra kyrkor, samfund och missionsorganisationer! Vad gör det med mig att människor aldrig har hört om Jesus kommer till Sverige? Jesus är den absolut bästa jag har träffat – och jag vill att det ska märkas mina ord och handlingar! Låt det vara en utmaning även för dig.
 • Be för missionen! Låt våra böner sträcka sig till fler än de vi delar kylskåp med. ”Skörden är stor men arbetarna få. Be därför skördens Herre att han sänder arbetare till skörden” säger Jesus själv i Luk 10:2. Ett kreativt sätt att komma ihåg att be om arbetare till skörden är att göra som min kollega Jonas och sätta ett alarm på klockan 10:02 varje dag.
 • Låt oss leva generöst. Det är inte rimligt att vi som kristenhet endast ger 2 % av vår inkomst. Även om tiondeprincipen är en gammaltestamentlig princip så har den hjälpt mig i mitt givande – men samtidigt vet vi att allt vi är och har tillhör Gud! Är det något i min vardag som jag kan avstå för att kunna leva mer generöst? Låt oss därför be om och sträva efter att leva mer generöst och låta de pengar som är oss givna att förvalta tjäna Guds rikes tillväxt. Paulus uppmuntrar i 2 Kor 9:8 till att ge till ”varje gott ändamål” – det borde rimligtvis innebära att vi har råd att ge till församlingsarbete på hemmaplan, humanitära projekt och mission bland de onådda! Min övertygelse är att generositet föder generositet.
 • Börja be och ge – så kan hjärtat följa efter! Läs mer om det i blogginlägget här.
 • Uppmuntra och peppa till missionsarbete. Historiskt har vi som kyrka i vissa fall hanterat missionen dåligt, när exempelvis koloniala strukturer har återspeglats i missionen – men det är inte en anledning till att sluta med internationell mission. Det är en anledning att göra om, göra rätt och göra det bättre! Idag är de flesta samfund och missionsorganisationer hyfsat medvetna om den här problematiken, och samverkar med inhemska organisationer och ledare. Låt oss peppa båda unga och äldre till att vara en del av Guds mission, den som sträcker sig till alla folk, länder och språk och ända till jordens yttersta gräns.

Andreas Cucca har tidigare skrivit om mission bland onådda folk på Hela Pingsten här. 

Kategorier: Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Wow, det här låter ju väldigt bra, fast det är det inte och varför inte då kan man undra?

  Jo därför att det sätter dig/oss i centrum och att det blir påbud som troligen inte kommer från Gud.

  Vad kan jag göra skriver du, helt fel tankesätt, frågan bör gå till Gud vad han vill. Annars blir det offerkoftan som du klär på dig utan att Gud sagt det och när du börjar försaka på eget initiativ, så blir du centralgestalten.
  Du skriver i princip att vi kristna offrar förlite och att vi måste bli generösare, vilket först är en skuldbeläggelse och sedan ett lösningspåbud. Detta kallas manipulation där du vill få det dåliga samvetet att aktivera genorisiteten i oss som läser, hm.

  Om Gud kallar någon till mission, så är han mäktig att förse den personen med allt han behöver utan någon människas initiativ. Du vet, Gud kan tala och leda människor att göra hans vilja utan skuld och dåligt samvete, så det viktiga är att vi hör och gör det Gud säger och lägger ner våra männskliga ambitioner.

  Jag ger inte en krona till något med mindre än att Gud manat mig och tiondet har jag förpassat till det föråldrade imperiet.

  När Gud kallar, då är det svårt att stå emot, när Gud talar/manar, vet den som känner hans röst vad han vill.

  Så låt Gud göra det han är bäst på, kalla, utrusta, sända och mana till givande.

  Bb

  Gilla

 2. Hej Björn! Resonerar du likadant när det kommer till andra bud? Älskar du bara dina fiender om du får ett direkt tilltal av Gud att göra det? Följer du bara gyllene regeln då Gud ger dig direkta uppmaningar till det, och struntar i den resten av tiden? Vilka andra av Jesu bud tycker du man behöver vänta in direkta tilltal för att lyda? Bygg på den stadiga grunden istället 🙂 Luk 6:46-49.

  Gilla

  1. Jacob!

   Precis så skall vi göra, men läser man vad det står så ser man att jag har rätt!

   Luk 6:46  Men varför ropen I till mig: ‘Herre, Herre’, och gören dock icke vad jag säger? 
   Luk 6:47  Var och en som kommer till mig och hör mina ord och gör efter dem, vem han är lik, det skall jag visa eder. 
   Luk 6:48  Han är lik en man som ville bygga ett hus och som då grävde djupt och lade dess grund på hälleberget. När sedan översvämning kom, störtade sig vattenströmmen mot det huset, men den förmådde dock icke skaka det, eftersom det var så byggt. 
   Luk 6:49  Men den som hör och icke gör, han är lik en man som byggde ett hus på blotta jorden, utan att lägga någon grund. Och vattenströmmen störtade sig emot det, och strax föll det samman, och det husets fall blev stort.” 

   Vers 46 Ordet säger är pågående form, alltså menar Jesus att vi skall komma till honom höra vad han säger och göra därefter. Om Jeus sagt, och inte gör vad jag sagt vilket betyder att det bara är att läsa innantill och göra därefter, eller inte göra.

   Att Jesus säger: Var och en som kommer till mig och hör mina ord…….
   Det betyder att det finns ett sätt att få konkret vägledning och det är att komma till Jesus, fråga honom och göra det han säger. Lever man så, så bygger man sitt liv på berget som är Kristus.

   Budet älska sin nästa står inte över lydnade till det Jesus säger! Jag kan alltså se en broders behov och rent männsklit, men Jesus kan säga nej och då är jag skylldig att göra det Jesus säger. Jag vet ju inte vilka planer Gud har för brodern och inte heller hur Gud vill lösa broderns problem.
   Alltså kan jag med mitt problemlösande för brodern förstöra Guds handlande i och för honom, detta har jag sett ett antal gånger.

   Bb

   Gilla

 3. Emma,

  En av mina senaste idoler (Herren må förlåta mig) är profeten och ståthållaren Nehemja. Hans kärlek är djupt berörande. Har lyssnat fram till kapitel 8 och det är kärlek hela vägen. Till Gud och nästan.

  ”Varje dag tillagades på min (Nehemjas) bekostnad en oxe, sex utsökta får och dessutom fåglar. Var tionde dag skaffades en mängd vin av olika sorter. Ändå krävde jag inte att få ut det underhåll som ståthållaren hade rätt till, eftersom arbetet tyngde folket så hårt. ”

  Värdet på en oxe? och varje dag……

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s