Recension av ”Vem kan laga en trasig själ”

Recension av Vem kan laga en trasig själ av Peter Ahlman (Sjöbergs förlag)

‘ Vad är det där?’ frågade jag. Jag pekade på en kopp som någon ställde fram på bordet. ‘Det är Gift. Dricker man det där så dör man förstår du’ förklarade en av mammas killkompisar som ansträngde sig för att låta allvarlig mellan blossen. ‘Drick upp det’ manade en annan. (…) Med skakig hand tog jag tag i koppen. Förde den sakta mot munnen , tvekade ett ögonblick, men hörde uppmaningen igen och igen och började dricka. Det ljumma giftet rann ner för halsen. Tiden stannade upp där jag stod. Hela jag skakade. Jag ville inte dö. Inte just då. Men några månader senare stod jag på en stol i mitt pojkrum med en snara runt halsen för att få slut på ångesten i min trasiga själ. (s. 10).

Peter Ahlmans bok är skriven på ett så bra sätt så att man inte kan lägga den åt sidan. Jag har haft äran att träffa Peter personligen, och den är en man som tydligt bär på Guds eviga kärlek. En kärlek som verkligen kan laga en trasig själ.

Boken är uppdelad i 27 kapitel och det gör att man kan följa Peters berättelse lättare, och den håller en bra tidslinje genom hans uppväxt vilket gör att boken sticker ut mer än andra böcker. Boken är skriven på en lättare svenska, vilket gör att vem som helst kan läsa boken obehindrat.

Det som berörde mig mest är just sista kapitlet om Peters mor och hans vän Matice, där Peter använde både personernas öde för att uppmana alla som läser boken att vittna och evangelisera innan det är verkligen försent. Jag själv är evangelist och missionär men även jag har blivit utmanad av boken, i synnerhet detta kapitlets budskap.

Varför fångade den här boken mig?

Först och främst så är boken magisk med häftig berättarteknik och bra ordval. Jag hoppas verkligen att någon gör en film av den! En styrka är just att många kan relatera till Peters uppväxt, även Peters skicklighet i att kombinera både vanlig svenska och förort-svenska som dagens ungdomar använder vilket gör att alla kan förstå bokens budskap. Dessutom kan unga föräldrar lära sig ifrån boken om hur viktigt det är med trygghet och kärlek för ett barn.

Jag ger boken 10/10 poäng!

Kategorier: Etiketter: , ,

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s