Tyskland vill ha hjälp av pingstvänner

Igår deltog jag i workshopen ”The Peace Potential of Evangelical Churches in North and South America” i Berlin. Workshopen är en del av ett forskningsprojekt initierat av tyska utrikesdepartementet om religioners potential för fredsskapande. Projektet leds av diplomaten Volker Berresheim och inriktningen mot evangelikal och karismatisk kristendom leds av Heinrich Wilhelm Schäfer, professor i protestantisk teologi och religionssociologi vid Bielefeld universitet. Workshopen hölls på Institut für Auslandsbeziehungen i centrala Berlin.

53499928_807437076256005_131639914398744576_n
Från vänster: Heinrich Wilhelm Schäfer, David Mesquiati de Oliveira, Adrián Tovar från Mexico, Vitalino Similox, Sarah Widmeier från Institut für Auslandsbeziehungen samt Volker Berresheim.

På plats fanns, förutom Berresheim, Schäfer och fler akademiker och anställda på utrikesdepartementet bland annat Galen Carey från National Association of Evangelicals, USA, Konrad Raiser, f.d. generalsekreterare för Kyrkornas världsråd, jag själv som representant för Pentecostals & Charismatics for Peace & Justice samt en rad latinamerikanska akademiker och kyrkliga ledare, inklusive David Mesquiati de Oliveira, pingstpastor och religionssociolog från Brasilien, Vitalino Similox, generalsekreterare för Guatemalas ekumeniska råd samt Luis Orellana Urtubia, doktor i Amerikastudier vid Santiagos universitet och ledare för La Red Latinoamericana de Studios Pentecostales.

De latinamerikanska representanterna gav alla en liknande bild av hur pingstvänner (som dominerar gruppen ”evangelikaler” i dessa länder) ofta är engagerade lokalt för fattigdomsbekämpning och social inkludering, men politiskt stödjer de i allt högre grad högerextrema kandidater. Politiskt väger frågor om abort och familj tyngst, vilket troligtvis beror en hel del på nordamerikanskt inflytande. I Brasilien grundade pingstvänner ett miljöparti 2012, som fem år senare bytte namn till Patriota, ersatte miljöpolitiken med militarism och invandringsmotstånd, och bidrog till att Bolsonaro blev vald (han var till och med en period medlem i partiet).

52719305_301070287222143_5027226406417858560_n
Andrea Althoff, doktor i teologi, samtalar med Paolo Barrera Rivera, religionssosciolog i Brasilien, och Galen Carey.

Carey presenterade politiska frågor som NAE driver, vilket inkluderar saker som religionsfrihet, skydd för ofödda, fattigdomsbekämpning, avskaffande av tortyr, kärnvapennedrustning och ökad kontroll av lätta vapen, och nedskärning av växthusgasutsläpp. Han betonade att gruppen evangelikala är bred och omfattar en mångfald människor: ofta pratar man i USA som att vita evangelikala är de enda som finns. NAEs politiska förslag sträcker sig över vänster-högerskalan.

Jag betonade hur många pingstkarismatiker känner sig missförstådda och marginaliserade. Det är jättebra att tyska regeringen vill samarbeta med dessa aktörer, för de gör redan en enorm skillnad för världens utsatta (se exempelvis Mukwege). Då är det också viktigt att möta dem på deras planhalva och inte försöka argumentera från sin egen världsbild.

53345301_984330175095397_1744185587545407488_n
Konrad Raiser lyfter vikten av att lyssna på evangelikala och pingstkarismatiker.

De tyska deltagarna var väldigt glada och tacksamma för vår input. Dagen avslutades med en två timmar lång öppen diskussion där vi diskuterade hur olika evangelikala grupperingar kan klassificeras och hur olika partnersamarbeten kan se ut.

Personligen tycker jag det är fantastiskt att Tyskland ser vikten i att samarbeta med religiösa aktörer och att de har en villighet att lyssna in hur vi tänker och vad vi redan gör, något Sverige också behöver göra. Vi pratar trots allt om över en halv miljard människor som kan göra stor skillnad i världen med rätt resurser och stöd!

4 kommentarer

 1. Tack Micael för denna intressanta rapport och tack för ditt engagemang. Jag har själv en hel del relationer till tyska kristna, bl a prenumererar jag sedan länge på de evangelikalas tidningar och pressmeddelanden. Jag har länge förundrat mig över att vi svenskar inte har fler relationer till evangelikaler på tyskspråkigt område. Antagligen är språkbarriären ett problem för många, även om utbildade tyskar ofta talar god engelska. Om detta skulle vi kunna språka med varandra om vid tillfälle. – Fråga: du talar i slutet av din artikel om ”över en halv miljard människor” – vad syftar du då på? EU? Eller Tyskland + USA + Brasilien + ? M v h Axel

  Gilla

 2. ”vilket inkluderar saker som religionsfrihet”

  Nu är det så att vi kristna inte skall jobba för religionsfrihet. Vi skall jobba för att göra folk till kristna. Det kan vara svårt i denna världen, men det går inte att vara både i världen och kristen. Kristna skall vara hatade av världen. Det finns en anledning till det.

  Nu är det ju så att ganska många människor som inte jobbar för att göra världen mer kristen har infiltrerat kyrkan. De jobbar istället för att göra den mer global. På frukten känner du trädet.

  Gilla

   1. Om man tolkar signaturen JL ovan välvilligt, så sa han inte att kristna skulle vara mot religionsfruhet, bara att de inte ska arbeta för den.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s