Herre, rädda oss från bekvämlighet

För tio år sedan hade jag en av mina största musikaliska upplevelser. Jag satt i en kompis bil och drabbades av albumet Kingdom of Comfort. Det var det sista albumet av den brittiska gruppen Delirious?, kanske mest kända för låten I could sing of your love forever. När de släppte sin sista platta var jag 15 år och titelspåret gjorde djupa avtryck i mig och formade också delar av min teologi, som jag skulle vilja dela med er.  Nedan följer några textrader från den låten.

Save me, save me
From the kingdom of comfort where I am king
From my unhealthy lust of material things

I rob myself of innocence
With the poison of indifference
I buy my stuff at any cost
A couple of clicks and I pay the price
‘cause what I gain is someone else’s loss

Save me, save me
From the kingdom of comfort where I am king
To this kingdom of heaven where you are king

Den här låten drabbade mig med budskapet om att för att säga ja till Guds rike behöver vi också säga nej till vår egen bekvämlighet. Att vår bekvämlighet och rikedom faktiskt är ett jätteproblem, eftersom det gör att vi skapar våra egna riken där vi själva är tillvarons centrum och mening. Vi behöver räddning – från vår egen självupptagenhet och bekvämlighet. Jag behöver räddas från mitt eget kingdom of comfort. Frälsningen är inte enbart något som sker i det andliga, den hör samman med det materiella. Det vi äger, måste få vara till Guds ära och andra människors välsignelse.

Efterföljelsen måste få konkreta, synliga uttryck. Luther har beskrivit människas situation utan Gud som att hon är incurvatus in se, inkrökt i sig själv, utan förmåga att lyfta blicken och se vare sig sin medmänniska eller Gud själv. Men i mötet med Jesus så lyfter vi blicken och ser inte bara Guds ansikte utan även vår nästas. Vi får ett nytt fokus i tillvaron: att älska Jesus och leva för andra människor.

Att följa Jesus blir inte bara något andligt utan något som tar sig uttryck i hur vi hanterar pengar, konsumerar och lever i vår vardag. Att följa Jesus kostar oss allt, för vi måste ge upp våra egna bekvämlighetsriken.

Jesus, rädda oss, rädda oss
från våra bekvämlighetsriken där vi har makt
till ditt rike, där bara du har makt. 

Kategorier: Etiketter: ,

8 kommentarer

 1. ”Luther har beskrivit människas situation utan Gud som att hon är incurvatus in se, inkrökt i sig själv, utan förmåga att lyfta blicken och se vare sig sin medmänniska eller Gud själv.”

  Jag är en människa som anser att jag är utan Gud. Menar du att jag är inkrökt i mig själv? Menar du att jag saknar förmåga att lyfta blicken? Menar du att jag inte kan se min medmänniska?

  Gillad av 1 person

  1. Hej Johan! Tack för en intressant fråga 🙂 Jag fick tänka till ett varv till kring hur jag tänker.

   Luther använder ”incurvatus in se” för att beskriva människans synd. Även den som tror på Gud och vill följa Jesus kan synda och leva i självupptagenhet, inkrökt i sig själv. Men jag tror att vi behöver Guds hjälp för att förändra vår situation, vi klarar det inte själva. Jesus gör oss fria från synden och ger oss ett nytt uppdrag, att älska varandra, att ge våra liv för våra medmänniskor. Jag tror att det uppdraget är omöjligt utan att erkänna vårt beroende av Gud.

   Det här var förresten mitt sista inlägg på Hela Pingsten. Det har varit roligt med dina kommentarer genom åren, Johan! Allt gott och Guds välsignelse över dig,

   Emma

   Gilla

 2. Hej Emma!

  Du skriver: Att följa Jesus blir inte bara något andligt utan något som tar sig uttryck i hur vi hanterar pengar, konsumerar och lever i vår vardag. Att följa Jesus kostar oss allt, för vi måste ge upp våra egna bekvämlighetsriken.

  Jo det är ju sant, men på vilket sätt skall detta ta sig i uttryck? Skall jag tänka, nu skall min efterföljelse ta sig i uttryck i vad jag handlar, så jag låter bli att köpa de kläder jag behöver, låter bli att köpa ny mobil, trots att den jag har funkar dåligt, samma med dator.

  Mat är ju också en fråga, skall jag bara köpa det billigaste som inte håller bra kvalite och skall jag undvika kaffe och fikabröd?

  Du skriver även: Att vår bekvämlighet och rikedom faktiskt är ett jätteproblem, eftersom det gör att vi skapar våra egna riken där vi själva är tillvarons centrum och mening.

  Vad är bekvämlighet enligt dig och varför är rikedom egentligen ett problem?
  Du skriver att det skapar våra egna riken, vad menar du med det?

  Bb

  Gilla

 3. Kanye West har gjort en låt som heter Jesus walks och jag har alltid älskat raden ”to the victims of wellfare couse we´re livin in hell here!” för jag tolkade det som att man kan bli offer för välfärden, alltså offer för samhällstryggheten och bekvämligheten. Att det är som ett helvete, pga hur lätt frånvaron av Gud kan smyga sig på där. Men sen har jag insett att wellfare innebär något annat i USA och att det förmodligen inte var så Kanye menade. Men men, den raden har ändå fastnat hos mig med den innebörd jag först tolkade den som!
  Förströelse och rikedom. Det är saker man lätt vaggas in och försvinner i.

  Gilla

  1. Offer för välfärden? Säg gärna det till en patient som genomgår behandling för cancer eller en gammal människa som får hjälp att klara sig hemma tack vare kommunens insatser. Fråga om de anser att de lever i ett helvete pga samhällets trygghetssystem. Och läs gärna vad Jesus säger om att hjälpa och undsätta människor som är fattiga och har det svårt, exempelvis i Matt 25:31-46.

   Gilla

   1. Ja, offer för välfärden på det sätt att man vaggas in i en materiell trygghet på ett sätt att man kan börja tro att Gud inte behövs och att man klarar ju det här så bra med mänsklig kraft. På vissa sätt tror jag välfärden kan få oss att tro att vi knappt ens behöver varandra. Jag menar iaf inte offer för välfärden på det sätt att ”låt oss nu strunta i alla sjuka och äldre”. Det är mer på en andlig nivå och i närheten till Gud som jag syftar på. När Jesus pratar om fattiga så menar han även andefattiga personer. Och sådana personer kan vara mycket rika materiellt och medicinskt, men fattiga i det andliga livet. Och det är den mest utbredda fattigdomen vi har i Sverige idag.

    Gilla

 4. Då vill jag gärna veta vad du grundar ditt sista påstående på. Och gärna också hur definitionen på en andefattig människa ser ut. Och gärna också vem det är som avgör huruvida en person är andefattig eller inte.

  Gilla

  1. Jag syftar på depression, en känsla av tomhet och brist på mening som man försöker fylla med prylar och självuppfyllande upplevelser och dylikt. Svenskar har det materiellt väldigt bra, men vi mår inget vidare.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s