Fem tips till kristna författare (och de som vill bli det)

I onsdags hade vi en fantastisk releasefest för Dokumenterade mirakler. Lokalen fylldes till bredden med folk och människor som finns med i boken delade sina vittnesbörd om hur de blivit friska på sätt som deras läkare inte kan förklara. Maria berättade om hur hon höll på att bli helt döv men fick tillbaka hörseln på en gudstjänst. Pär-Ola berättade hur han diagnostiserades med ALS 1985, en obotlig och dödlig sjukdom, men lever och mår bra idag.

Samma dag toppade Dokumenterade mirakler Adlibris försäljningsstatistik inom kategorin religion, och podden hamlade på plats fyra i iTunes lista på samma kategori. Stort! När jag ställde mig uppe på bokreleasens scen för att presentera bokens innehåll var jag alldeles tagen av det stöd och den entusiasm som så många visade för bokens innehåll.

Det har verkligen varit en resa, och jag har lärt mig oerhört mycket på vägen. Jag känner mig rustad för framtida bokskrivande på ett helt nytt sätt. Och nu vid mållinjen skulle jag vilja dela med mig av några tips till mina medkristna författare, både dem som redan gett ut böcker och de som drömmer om det. Flera av dessa tips kan man förstås ta till sig även om man inte är kristen, men det är vissa utmaningar som jag tycker verkar större i den kristna världen som är bra att känna till.

1. Planera och strukturera skrivandet

I de karismatiska sammanhang jag rör mig i är det vanligt att ibland se ner på förberedelser och detaljerade planer, Anden ska ju leda och stå för all inspiration! Och visst, Jesus har lovat oss att Anden ska ge oss ord vi behöver… när vi står inför en religionsfrihetshatande domstol! I mer vardagliga situationer kan Anden förstås leda vår planering och strukturering. Bokskrivande är ett hantverk som behöver designas, konstrueras och förfinas.

När jag skrev Dokumenterade mirakler satte jag av ett visst antal timmar i veckan och strävade hela tiden efter att skriva ett visst antal ord i genomsnitt varje timme. Den inramningen och kontinuiteten var det som gjorde att allt blev klart i tid. Givetvis är spontantitet och inspiration välkommet när det väl infaller sig, men man ska inte göra sitt skrivande beroende av sådana kickar.

2. Fånga läsaren!

Det finns en anledning till att Bibeln är kommunicerar andliga sanningar med liknelser, berättelser och färggrant bildspråk: vi människor både dras till och minns sådant mycket bättre än teoretiska resonemang. Inför arbetet med Dokumenterade mirakler studerade jag lärdomar från skönlitteratur och kreativt skrivande och införlivade det i sakprosan. Ett av de viktigaste berättarknepen är ”kroken”, en grundläggande fråga eller idé som får läsaren att vilja läsa vidare. Oavsett vad du skriver är det viktigt att du redan i första kapitlet väcker intresse, nyfikenhet och förundran så att risken minskar för avslutat läsande.

3. Be om hjälp

Författande är ofta en ensam syssla, men som Paulus så klockrent formulerade det: ”Om hela kroppen vore öga, var fanns då hörseln? Om allt vore hörsel, var fanns då luktsinnet?” (Rom 12:17). Oavsett vilken sorts bok du skriver behöver du input, feedback och inspiration från andra. Ta hjälp av förlag, vänner, folk på sociala medier eller andra som skriver. Och dela gärna med dig av råd och insikter som du sitter på till andra. Ett hett tips är att gå med i Facebookgruppen Kristna författare.

4. Var transparent med det ekonomiska

Folk som Rowling och King har ställt till det för författare, jag har stött på alltför många som tror att det är en lukrativ branch som man tjänar massa pengar på, vilket förstås har lett till att jag vill ”tjäna pengar på mirakler”. I själva verket klarar sig nästan ingen på att enbart skriva, och många av oss behöver tvärtom ekonomiskt stöd för att hinna med det. Förlag erbjuder ibland förskott till författare, och det finns även en del stipendier att söka. Man kan även pröva crowdfunding vilket jag gjorde – något av det läskigaste jag gjort!

I allt är det bra att vara transparent och öppen gentemot folk hur den ekonomiska situationen ser ut, inte bara för att bemöta myten att man skriver ”för att tjäna pengar” utan också för att vänliga själar som faktiskt vill hjälpa en förstår att det är välkommet. Detta kan vara obekvämt för många kristna, vi vill inte falla i fällan att råka tjäna Mammon. Men just eftersom författande i 99 fall av hundra inte är en guldgruva utan något man gör av kall snarare än på grund av vinst tycker jag inte att man ska oroa sig.

5. Be innan du skriver

Sist men inte minst måste jag naturligtvis betona bönens roll i skrivandet. Något alla författare drabbas av är idétorka och skrivkramp, ökenvandringar där man behöver plikttroget fylla ut sidorna medan man drömmer sig till de dagar som infinner sig i början och slutet av varje skrivprojekt då inspirationen är som störst. I synnerhet under dessa torkor passar jag på att be – inte för att aha-moments alltid mirakulöst dyker upp, utan för att det hjälper mig komma ihåg varför jag gör detta, fokusera på det viktigaste och hålla skrivandet igång.

Om du är intresserad av Dokumenterade mirakler så finns den att tillgå på många olika bokhandlar och hemsidor! Och om du själv skriver, vilket jag hoppas att du gör, så önskar jag dig all välgång och välsignelse!

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s