Det här med kött och mjölk (Del 2)

Idag följer vi upp ett inlägg från i februari om det här med kött och mjölk. Då tog jag upp några vanliga invändningar jag hört från folk som är skeptiska till att närma sig veganism. Nu blir det mer fokus på Bibel- och Jesusrelaterade invändningar:

1. Gud sa till Noa: ”Allt som rör sig och lever ska ni ha till föda.”(1 Mos 9:1-7) och till aposteln Petrus: ”slakta och ät” (Apg 11:5-10). Det här borde väl betyda att Gud inte ger oss någon begränsning för kosten! Ända sedan Noa har vi har vi ju haft rätt att döda och äta. Och Petrus får det bekräftat under det nya förbundet. Eller?

Nåja. Frågan är om vi i dagens värld kan tolka detta som ”Ni får rätt att avla och massproducera. Slakta och ät hur mycket ni vill utan hänsyn till djur, natur eller er globala nästa”. Säger Gud att köttätande aldrig har onda konsekvenser? Att vi inte kan behöva sätta gränser för oss själva? Eller behöver vi förstå detta både i relation till förändrade konsumtionsvanor och till resten av Bibeln? Jag har svårt att tro att Gud manar oss att låta djurindustrin förstöra planeten.

2. Jesus och apostlarna åt ju kött? Så det kan ju knappast vara en synd! Och dessutom förklarade Jesus all mat ren (Mark 7:1-23). Kom inte och upphäv Guds bud med dina egna bud!

Ja. Det är sant att Jesus åt kött. Vi ser i evangelierna att han deltog i påskmåltiden där han och hans lärjungar helt enligt traditionen från uttåget ur Egypten åt ett lamm. Efter uppståndelsen åt han dessutom fisk för att bevisa för lärjungarna att han inte bara var en ande, utan uppstånden kroppsligt. Så vi har minst två exempel på då Jesus åt kött. Och eftersom Jesus levde syndfritt måste det betyda att köttätande per se inte är syndigt.

Men betyder det att vi idag kan äta kött utan problem? Nej. När Jesus gick på jorden fanns ännu ingen plågsam djurindustri, ingen global resursojämlikhet, inga mänskligt orsakade klimatförändringar. Det har vi nu. Vi vet nu att det enskilt bästa man kan göra för skapelsen är att helt avstå från kött- och mejerikäkande. Det minskar kraftigt ens växthusgasutsläpp, men leder också till en massa andra goa saker som besparing av vatten och mark och mindre övergödning, avskogning och artutrotning.

Trots dessa skillnader åt Jesus och den första kyrkan knappast särskilt mycket kött, eftersom det var dyrt och de var kända för att leva enkelt och självuppoffrande. Hade de kastats in i vår tid hade de nog mer än höjt några ögonbryn och tappat några hakor över vårt sätt att äta och använda djuren. Med andra ord skulle det göra enorm skillnad om vi tog rygg på deras kost.

När det gäller människors och Guds bud så var det något som jag grubblade över länge när jag omvände mig från köttätande. Hittar jag på egna regler och bud när jag påstår att köttätande är dåligt, kan det alls aldrig vara syndigt? Jag kom fram till att när det gällde mitt eget köttätande såg jag åtminstone en syndig attityd i den likgiltighet jag hade levt med inför konsekvenserna av min egen livsstil, eftersom jag hade varit medveten om dem ett bra tag och ändå fortsatt på invanda hjulspår.

Jesus avslutar sin förklaring om Guds och människors bud i Markus med att ”Inifrån, från människors hjärtan, kommer de onda tankarna: sexuell omoral, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, orgier, avund, hädelse, högmod och dårskap. Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren.” Finns det något här som driver oss till köttätande?

3. Jag skulle aldrig kunna bli vegan.

Det här är inte så mycket ett argument som ett slags uppgiven suck. Kanske rädsla för eget misslyckande. Många som inser problemen med sin kost men också vet hur starka deras vanor är kan visa en aning beundran inför veganer och försöka distansera sig för att slippa försöka ge sig i kast med ouppnåeliga mål. Det blir ett allt eller inget-tänkande. Eftersom få klarar göra radikala förändringar över en natt blir det ingen förändring alls. Men vänta nu? Vad hindrar oss från att skära ner lite i taget på köttet eller mjölken? Nåden befriar oss.

Så känn dig för och ha kul på vägen. En bra källa till inspiration är denna hemsida där du kan beställa hem ett gratis inspirationsmagasin(klicka fliken ”Vegoguiden” högst upp och sedan till höger ”Beställ inspirationsmagasin”) 😊

Men hur mycket kött är ok i det långa loppet? Har inte Gud gett oss djuren för att få njuta lite grann av kött?

Tja, nyligen kom en rapport om att svenskar bör minska sin kött-, ägg- och mjölkkonsumtion ännu mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Det verkar röra sig om en snittminskning på ungefär 75-80% eller mer. Och jag tänker att vi hellre går lite längre än vad som är nödvändigt än tvärtom.

Träna dig i ”nästankärlek” genom att låta kärleken få omfatta alltmer av din kost. Be att Anden hjälper dig. Och du, visste du att vi njuter mer efteråt av att äta lite mindre av det goda?

Kategorier:

4 kommentarer

 1. Citat: ”Så vi har minst två exempel på då Jesus åt kött. Och eftersom Jesus levde syndfritt måste det betyda att köttätande per se inte är syndigt.
  Men betyder det att vi idag kan äta kött utan problem? Nej. När Jesus gick på jorden fanns ännu ingen plågsam djurindustri, ingen global resursojämlikhet, inga mänskligt orsakade klimatförändringar. .”

  Det är alltså tillåtet enligt ditt resonemang här att äta kött och fisk om de fångas i sin naturliga miljö eller inte produceras från ”djurindustri”. Detta med vegan kost är en modernt fenomen som bara kan uppehållas i länder med hög levnadsstandard som har råd att leva av grönsaker som stora delar av året fraktas från andra sidan jordklotet. Skulle människan inte varit allätare, så hade släktet förmodligen dött ut och veganismen med det.

  I det bondesamhälle i Sverige som fanns bara två generationer före den unge Jakob, så klarade man sig inte utan kött, mjölk eller ägg. Hade man i så fall inte dött av svält så hade man fått näringsbrist eftersom man under vinterhalvåret fått leva av konserverade eller saltade grönsaker av den förra sommarens skörd.
  Förmodligen visste Gud vad han sade till Noa. Eller var det okänt för Gud att man i framtiden skulle effektivisera djuruppfödningen sådan den till viss del är idag.
  Alltså, ditt resonemang för veganism håller inte av flera orsaker.

  Ps/ Dessutom har du missförstått Mark 7:1-23 & ”slakta och ät” (Apg 11:5-10)
  Det förra handlar om en judisk debatt huruvida mat blir rituellt oren om man inte tvättar händerna innan man äter. Som svar på detta sade Jesus att ingen ”mat” blir oren av naturlig smuts.
  Den senare får sin förståelse genom den första versionen av vad som hände med duken som kom ned från himlen och som skildras i Apg 10:34-35: ”Då började Petrus tala: ”Nu förstår jag verkligen att Gud inte gör skillnad på människor, utan tar emot den som fruktar honom och gör det som är rätt, vilket folk han än tillhör.”
  Petrus var liksom Jesus en jude som levde helt utifrån den tidens judiska kontext och där åt man inte griskött. Detta borde vara en självklarhet för varje bibelläsare. Det Gud ville säga var att hedningarna också var inbegripna i Guds frälsande nåd och inte skulle betraktas som orena djur. Det var detta som Petrus förstod till sist efter ca 10 år då enbart judar tagit emot de goda nyheterna om Jesus. / Ds

  Gilla

 2. Hej Stigacke!
  Det är oklart vad du menar med naturlig miljö, men ja, helt uppenbarligen är visst köttätande tillåtet. För att förtydliga: det som gör stora delar av vår tids animaliekonsumtion i vår del av världen oerhört problematisk är att den bygger på ett systematisk lidande hos djuren, att det orsakar enorm skada på ekosystem och klimat och att det förvärrar de globala ojämlikheterna. Vad tänker du om dessa problem, och vad tror du Jesus vill att vi gör åt dem?

  Du påstår att vegankost är ett ”modernt fenomen som bara kan uppehållas i länder med hög levnadsstandard som har råd att leva av grönsaker som stora delar av året fraktas från andra sidan jordklotet. ”
  Vad baserar du detta på? Varför räknar du bort miljontals indier och andra människor med betydligt lägre ekonomisk levnadsstandard än i Sverige, som äter veganskt? Och varför väljer du att bortse från att stora delar av världens befolkning genom större delen av historien ätit mycket mindre mängder kött än vad dagens svensk gör? Varför tror du att veganer måste äta fraktade grönsaker och varför tror du att fraktade grönsaker är sämre för miljön än lokalodlat kött? Det stämmer nämligen inte med en stor mängd forskningsrapporter.

  Ett tips i all välmening Stigacke – undvik förminskande epitet såsom ”den unge” i diskussioner. Såna härskartekniker gör inte mig eller någon annan mer öppen för att ta till sig av dina argument, hur goda de än må vara. Minns Paulus ord ”låt ingen se ner på dig för att du är ung”.

  Det faktum att svenskar och andra i tidigare generationer har varit delvis beroende av kött, mjölk och ägg är inget argument för att vi måste vara det idag- och definitivt inget argument för att behålla vår köttkonsumtion på en nivå (dagens snittkonsumtion) som ligger mångdubbelt större än vad de flesta hade råd med för några generationer sen. Inte heller är det faktum att många fattiga familjer idag i andra delar av världen är beroende av en get eller ko för att klara matförsörjningen ett argument för att behålla vår enorma djurindustri. Vi behöver den inte (med undantag för vissa allergiker), annat än för att stilla våra begär.

  Ps. Tack för bibelutläggningen! Det mesta av det du skriver är självklart för mig. Jag tog upp de bibelorden för att jag hört andra ta upp dem eller sagt saker i stil med dem och ville bemöta huruvida dessa verser kunde användas som argument för köttätande idag i den kontext jag problematiserar ovan. Det betyder inte att jag tror att de kan det, eller att jag tror att deras huvudpoäng ens har med köttätande att göra.
  Allt gott!

  Gilla

  1. Om din inställning endast syftar till att minska köttätandet i världen, så är det positivt, men att utesluta köttätande skulle inte gå bland folk som t ex eskimåer. De beduinstammar som under årtusenden befolkade dagens Mellanöstern, och gör det till dax dato, är helt beroende av sina getter och kameler. Naturfolken i öster lever i symbios med sina djur som både tjänar som dragdjur och ger dem föda. Samernas kultur vore omöjlig att uppehålla med veganskt synsätt.
   Jag vidhåller därför på goda grunder att veganism är ett modernt påfund och det är i huvudsak unga vänstermänniskor som dras med i denna ideologi. Att stora delar av Asien äter vegetariskt har mer med religion och de små ekonomiska möjligheterna att göra. Jag förminskar inte genom att kalla dig ung. Om du är 20+ så är jag 70+ och har hunnit få mer perspektiv. Jag skulle gärna byta med dig. 🙂

   Gilla

   1. Ja, precis som jag skriver i punkt 3 ovan är det ju inte allt eller inget som är de enda alternativen. Givetvis finns människor som av ekonomiska, kulturella eller medicinska skäl inte kan bli veganer, men det betyder ju inte att alla vi andra inte bör bli det, eller åtminstone gå så långt som vi kan förmå oss i Andens kraft mot vegansk kost. Förresten, veganism är tanken att vi bör minimera vårt bidrag till onödigt plågande och dödande av djur. Den tanken har kristna katolska och ortodoxa helgon, liksom senare kristna rörelser haft genom historien, så varför envisas med att förknippa det med modernitet och ”vänster”? Ska det faktum att många unga vänstermänniskor idag är veganer hindra oss kristna från att låta vår kärlek till nästan färga av sig också på mängden kött vi äter?
    Sen att små ekonomiska möjligheter får folk att äta veganskt är ju bara ännu ett skäl för oss att äta veganskt- det stärker ju bara mitt argument att köttätande för de flesta är något som kräver mycket pengar och att det kräver onödigt mycket resurser.

    Ok, jag förstår! 🙂

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s