Copeland, jetplan och girighet

Framgångspredikanten Kenneth Copeland har kritiserats mycket senaste veckan för att han har köpt ännu ett jetplan. Copeland är en av USAs rikaste förkunnare: han äger en egen flygplats, Kenneth Copeland Airport, i närheten av sin villa värd sex miljoner dollar där han förvarar sina flygplan. Även fast han lyckades köpa det senaste planet relativt billigt (”bara” tre miljoner dollar) av filmskaparen Tyler Perry började hans ministry genast med en insamlingskampanj för att uppgradera planet och flygplatsen:

Jag är förvånad över att det är relativt många som i allehanda kommentarsfält och Twitter-trådar har försvarat Copeland. Antingen genom att hävda att jetplanet krävs för att effektivt sprida evangeliet, eller genom att argumentera för att han får göra vad han vill med sina pengar. Detta är alltid förenat med en inställningsteologi där det bara är ens inställning till pengar som spelar roll, inte hur mycket pengar man faktiskt har, och man menar ihärdigt att Copeland definitivt inte är girig.

Effektivitetsargumentet är dock ihåligare än ett fisknät. Copeland ger exempel på hur han snabbt kunde ändra en resa från Nigeria till Peru att gå via Israel. Sådana spontanturer lär dock vara sällsynta undantag, de allra flesta gånger planet används hade reguljärflyg funkat problemfritt, för en bråkdel av kostnaden. Att spendera tiotusentals dollar på en resa som hade kunnat kosta 150 är motsatsen till effektivitet. Hundratals av jetplanens färder har dessutom tagit Copeland med familj till olika turistmål, där längre väntetider knappast spelar någon roll.

Därtill bygger effektivitetsargumentet på en hierarkisk syn där just Copeland måste ta sig runt hela världen. Det är fullständigt orealistiskt att alla kristna skulle ha varsitt jetplan. Vad gäller missionseffektivitet är det mycket bättre att sända många missionärer med vanligt flyg, eller utrusta lokala kristna i missionslandet via internet och ge huvudansvaret för missionen till dem. De miljoner som Copelands anhängare har spenderat på hans plan hade kunnat göra enormt mycket större skillnad för missionen om de givits till OM eller Iris Global.

Det sanna motivet för att skaffa privatjet är givetvis inte effektivitet utan att skryta med lyx. En Rolex-klocka har på samma sätt inte syfte att mäta tid utan att visa upp rikedom på ett stolt och skrytsamt sätt. Copelands miljonvilla syftar inte till att effektivisera boende utan att skryta. Och detta har Copepand och andra framgpngspredikanter historiskt varit väldigt tydliga med, det är först på senare år när framgångsteologin sjunker som en sten som effektivitetsargumentet har dykt upp.

Har då inte Copeland rätt att spendera sina pengar som han vill? Inte enligt Bibeln. Rika är skyldiga att dela med sig till de fattiga så att det blir lika för alla (Luk 3:11, 2 Kor 8:13-14) och om de inte gör detta gör de avkall på Guds kärlek (1 Joh 3:17). Idén att Copeland kan göra vad han vill med ”sina” pengar funkar inte från ett bibliskt perspektiv då vi enbart förvaltar Guds resurser, och han vill nog se till att alla barn får mat i magen innan vi bygger fler Gulfstream-jetplan.

Kom också ihåg att Copelands rikedom beror på att andra, fattigare människor ger till honom. Även om han också har investerat i kol och olja (hurra!) för att bli ännu rikare kommer investeringspengarna framför allt från kollekttal. Det är andras pengar han förvaltar, och han gör det på ett väldigt ineffektivt och skrytsamt sätt. De tidiga kristna varnade för att ta emot gåvor om man inte själv led någon nöd (Didaché 1:5-6), något framgångspredikanter gjort till affärsidé.

Är då Copeland girig? Självklart. Biblisk girighet är inte ett abstrakt, osynligt psykologiskt tillstånd som vi aldrig kan identifiera. Jesus säger att där vår skatt är där kommer vårt hjärta att vara (Matt 6:21), och Jakob är glasklar med att lyx och överflöd är synd (Jak 5:4). Anledningen till att Copeland och andra miljonärer inte nöjer sig med det nödvändigaste och vill vara rika är att de älskar pengar, vilket Paulus kallar en rot till allt ont (1 Tim 6:8-10).

Idén att man kan stapla massa pengar på hög utan att älska dem är inte biblisk. Girighet och generositet uttrycks båda i praktisk handling: girigheten genom att leva i lyx och överflöd, generositeten genom att dela med sig till de som behöver.

Därmed är girigheten också mycket större än Copeland, den kännetecknar hela den västerländska livsstilen och det är den som framför allt ligger bakom både de miljö- och ojämlikhetsproblem som världen plågas av idag. För att bekämpa den behöver vi återerövra urkristen Andeuppfyllelse, kärlek och enkelhet. Vi behöver dock inte ett enda jetplan.

5 kommentarer

 1. Micael!

  Jag håller med dig i stort förutom denna del av din text.

  Har då inte Copeland rätt att spendera sina pengar som han vill? Inte enligt Bibeln. Rika är skyldiga att dela med sig till de fattiga så att det blir lika för alla (Luk 3:11, 2 Kor 8:13-14) och om de inte gör detta gör de avkall på Guds kärlek (1 Joh 3:17). Idén att Copeland kan göra vad han vill med ”sina” pengar funkar inte från ett bibliskt perspektiv då vi enbart förvaltar Guds resurser,

  Bibeln är inte tydlig med att det är ett tvång för rika att ge av sin rikedom. däremot är det en uppmaning att göra det.
  Vi förvaltar inte Guds resurser, det finns ingen täckning för det i skriften.

  Bb

  Gilla

 2. Det där med jetplan är så himla fånigt om man tänker på hur de första apostlarna arbetade. Hur tog de sig fram? Till fots och med åsnor, och när de tagit sig från typ Jerusalem till Rom, vilket kunde ta flera år, så såg det sig inte direkt om och tyckte att resan dit varit ett himla resursslöseri när det kom till att sprida evangeliet. Idén om att snabba resor på något sätt skulle vara nödvändigt för evangeliespridning är minst sagt uppenbart störd.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s