Varför testet ”Är jag kristen nu?” blev en succé

I torsdags annonserade tidningen Dagen att jag är nominerad till deras pris Årets opinionsbildare tillsammans med fantastiska Madeleine Sundell, som engagerar sig mot människohandel, och Nuri Kino, som uppmärksammar global förföljelse av kristna. Vinnaren kommer utses på Dagengalan den 16 november.

Oavsett vem som tar hem det är det enormt hedrande att få själva nomineringen, och förhoppningsvis är det en uppmuntran för fler kristna att nå ut för att påverka samhället.

Orsaken till min nominering är förstås testet ärjagkristen.nu som uppmärksammade vilka absurda kunskapsfrågor asylsökande kristna får av Migrationsverket för att deras tro ska ”bevisas”. Testet gjordes av över 100 000 personer på bara några dagar, och alltifrån biskopar till teologer misslyckades med att svara rätt på mer än hälften av frågorna.

Detta skapade väldigt mycket debatt och diskussion. Ett tag befann sig nyheten om testet ovanför artikeln om att Stefan Löfven valdes till statsminister på SVT Nyheters hemsida:

löfven

Testet uppmärksammades även i SvD, Aftonbladet, Nyheter 24 och självaste Riksdagen. Mediaexperten Emanuel Karlsten kallade det ”det smartaste och bästa jag sett hittills” vad gäller kristen opinionsbildning. Jag fick debattera med Ann Heberlein såväl som med Migrationsverket.

Frågan om konvertiternas situation i helt rätt tid: Konvertitutredningen kom två månader senare och presenterade fakta svart på vitt som visar att Migrationsverkets metoder är ovetenskapliga och godtyckliga, och nätverket #rättilltro där jag fick vara med har fortsatt att kämpa för konvertiternas rättigheter sedan dess.

Att jag nu blivit nominerad till ett pris för allt detta är väldigt hedrande, men jag känner också att det är viktigt att påpeka att detta inte är ett enpersonsprojekt. Testet är inte ens min idé, den kläcktes av min församlingsmedlem Sofia Gabrielsson. Och utan Andreas Lundströms genialiska programmering av testet hade det aldrig sett dagens ljus. Christian Mölks opinionsbildning i dessa frågor har pågått mycket längre än min. Jag ser nomineringen som ett erkännande av den allmänna kampen för konvertiter mer än något annat.

Vad var det då som gjorde testet så effektivt i att nå ut med budskapet om hur illa konvertiter behandlas? Jag skrev några rader om det i Dagen i våras:

Se på Jesus. Han hade världshistoriens största kommunikationsutmaning när han skulle introducera evangeliet till mänskligheten: ett budskap om ett himmelrike utan like som vi får ta del av om vi dör från oss själva.

Men Jesus förmedlar detta på ett briljant sätt, så till den grad att hans bok skulle bli världens mest lästa. Han använder jordnära och lätt­memorerade liknelser, han undervisar både i ord och handling, han för dialog och debatt och han döljer inte radikaliteten. Han engagerar både hjärta och hjärna och får efterföljare både bland enkla fiskare och högt uppsatta rådsmedlemmar.

[…]

I allt detta tar Jesus stor hänsyn till vad hans åhörare redan bryr sig om och hur han kan förkroppsliga evangeliet in i deras kultur. Detta fortsätter apostlarna med ute på missionsfältet: en predikan av Paulus låter väldigt annorlunda i en synagoga jämfört med på den filosofiska areopagen (jämför Apg 13:16–41 med 17:22–31). De tidiga kristna såg snabbt till att översätta vad Jesus hade sagt till grekiska så att fler kunde ta del av det.

[…]

Paulus beskriver hur de ursprungliga gudstjänsterna var fullständigt interaktiva och beroende av allas bidrag (1 Kor 14:26). I dag har vi i stället satsat mycket på att bygga upp envägskanaler och investerat mindre i att lära oss programmera spel eller låta alla komma till tals på gudstjänsten. Vi behöver här Andens vägledning och varandra för att tänka nytt.

Alltså: interaktivitet och illustrativa bilder – visuella och mentala – är det som slår igenom, inte bara idag utan även på Bibelns tid. Ett test är effektivare än en text. Testet gjorde att människor fick placera sig i konvertiternas skor, och att Andreas såg till att det hela resulterade i en bild med ens resultat som man kunde visa för andra (han la in 100 bilder manuellt, den tokern!) gjorde att viraliteten var ett faktum.

Även om testet blev större än vad vi hade väntat oss, visste vi att det skulle bli stort. Effektiv opinionsbildning är inte nödvändigtvis en blixt från klar himmel, det kan genomföras med god planering och bra samarbete. Min förhoppning är att vi fortsätter satsa på detta, inte bara för att påverka politik och samhälle, utan även för att få ut evangeliet!

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s