Ett vaccin mot Covid-19?

Om någon har missat att det för tillfället pågår en pandemi av viruset Covid-19, kan jag upplysa denne om att det gör det. Tyvärr, jag beklagar.

Jag är ingen forskare, undersköterska, sjuksköterska, läkare eller någon expert från folkhälsomyndigheten, eller läkemedelsverket – jag är en tjej lika unik som alla andra. (Ja, lika unik som alla andra, det är ingen paradox, men sidospår…). Förutom att presentera mig som ”en lika unik tjej som alla andra” trivs jag med att identifiera mig som ”Guds barn”. ”En av många som Jesus gett sitt liv för” går också bra.

Hur som helst, det är med stor ödmjukhet som detta inlägg skrivs. Jag är inte mer utbildad än att just nu vara springandes på upploppet av gymnasiet. Men jag har förstått att det Coronavirus som sprider sig över vår värld skrämmer många, i synnerhet de som räknas till riskgrupper, det vill säga extra utsatta. Däribland ingår äldre och de med underliggande sjukdomar.

Jag däremot är inte särskilt orolig. Kanske beror det på att jag inte tillhör riskgrupperna, men jag vill med det här inlägget påminna om det löfte som Jesus Kristus har gett – att ingenting ska kunna skilja Guds barn från Hans kärlek, och att Covid-19 (eller några andra sjukdomar) inte är vårt öde.

För ett par dagar sedan lyssnade jag på podden, (rättare sagt en inspelad predikan eller ett seminarium), The Cross” av Loren Cunningham, grundaren till organisationen YWAM ”Youth With A Mission” (sv: UMU ”Ungdom Med Uppdrag”).

I mina öron sa han något väldigt klokt, och passande för denna tid. Han jämförde det Jesus gjorde på korset med ett vaccin. Alltså när Jesus tog all världens synd på sig, dog med det, besegrade döden, och till slut återuppstod – är det likt hur ett vaccin tillverkas och fungerar.

Enligt Cambridge Dictionary är definitionen av ett vaccin: ”A substance containing a virus or bacterium in a form that is not harmful, given to a person or animal to prevent them from getting the disease that the virus or bacterium causes

(På svenska: Ett preparat som innehåller ett virus eller bakterie i en form som inte är skadlig, för att ges till en person eller ett djur som förhindrar att sjukdomen orsakad av viruset eller bakterien bryter ut).

När Jesus dog med all världens synd och dessutom besegrade mörkrets makt i dödsriket, för att med sin uppståndelse visa vem som har all makt och som är den riktiga och sanna kungen, då oskadliggjorde Han synden genom att visa hur mycket större och mäktigare Han är.

Fortsättningsvis i podden gestaltade Cunningham evangeliet och mission med att erbjuda vaccin till alla människor – det vill säga, ge vidare det löfte som Jesus ger: att ingen ska kunna skilja oss från Hans kärlek (Romarbrevet 8:31-39) och att den som tror på Honom inte ska gå under utan ha evigt liv (Johannesevangeliet 3:16-17 ; 1 Johannesbrevet 5:10-13).

Jag väljer att inte kommentera denna liknelse allt för mycket, du som läser detta får gärna suga vidare på karamellen själv eller tillsammans med andra! (Men en fundering skulle kunna vara: vad det innebär att hålla ett vaccin för sig själv? Eller vad Jesus vaccin i själva verket gör med oss när vi fått det injicerat i våra hjärtan?)

Resten av inlägget tänker jag däremot ägna åt att peppa och uppmuntra. Det tror jag vi behöver hjälpas åt med i dessa tider. Och jag vill gärna ta avstamp utifrån det vaccin som Jesus framställde för sisådär 2000 år sedan.

Det kanske inte är något vaccin som garanterar ett långt och friskt liv här på jorden, kanske inget som ger immunitet mot Covid-19, cancer eller andra sjukdomar. Men det är som sagt ett vaccin som går djupare. Det fördriver oro, lögner, och andra skadliga beteenden.

Jesus vaccin förändrar oss, men nödvändigtvis inte omständigheterna.

Dock finns Covid-19 i vår värld och ett medicinskt vaccin mot specifikt detta vore givetvis bra. Mediciner och sjukvård är nödvändigt. Dessvärre ser prognosen för ett färdigställt vaccin ut att vara omkring ett år bort. Då krävs uthållighet och tålamod, och att vi står tillsammans, hur klyschigt det än låter. Det är en klyscha av en anledning…

Men för allt i världen, glöm inte att Jesus vaccin ger oss en plats i himlen redan idag! Hans vaccin fördriver rädsla! Vi behöver inte vara rädda! Det uppmanas vi till att inte vara 365 gånger i Bibeln. Inte en endaste dag om året har vi anledning till att vara rädda!

Mitt val är därför att inte vara rädd, trots medias spekulationer om smittspridning hit och dit, rapportering om dödsfall hit och dit. Jag vill inte framstå som okänslig, det är förfärligt att många dör på grund av ett ynka litet virus. Det retar mig.

Men samtidigt vet jag att Jesus säger till mig att det inte finns någon anledning till att vara rädd, varken igår, idag eller imorgon. Det klarar jag inte av att förneka. Och jag vet att Hans plan är större än ett virus. Det gläder mig. Så jag väljer att lita på Honom. Coronavirus är inte det öde som Gud bestämt oss till, det är att leva nära Honom. Det styrker mig.

Jag märker också att ju mer jag söker Gud i bön och tillbedjan, desto tryggare känner jag mig. Det är som om en visshet sköljer över mig, om att Gud är i kontroll. Det här är inte mitt öde, det är inte min kamp att kämpa, och Gud är alltid Gud.

Ett virus må skada oss människor mer eller mindre, men det kan inte nå Gud. Gud är alltid densamme, alltid Gud. Jag har inte sett alla sidor av Gud, än, (jobbar på det…), men jag vet att när jag söker Honom så är det samma Gud som jag sökte igår. Och vill söka imorgon.

Den tryggheten övergår mitt förstånd, och är något jag vill uppmuntra dig som läst det här inlägget till att fundera över. Varje dag uppdateras vi med ny information om Coronaviruset, världsläget och våra nära och käras hälsa. Ibland sker saker plötsligt och vi är oförberedda. Men med Gud finns alltid de bästa tänkbara förutsättningarna. Han har kontroll och förändras inte. Han är alltid Gud.

En del av den tryggheten som infinner sig när jag söker Gud övergår också i en tacksamhet till alla de som på något sätt engagerar sig i smittspridningen av Covid-19 just nu (TACK till er!). Ingen nämnd ingen glömd. Stort som smått. Jag tror att det gör skillnad, för såväl kropp som hjärta. Likt mycket annat i livet är detta inget enmans-race. Tillsammans gör vi stor skillnad.

Låt oss nu stänga ner våra elektroniska apparater, söka tryggheten som Gud ger oss, och låta oss inspireras till att göra något för en annan människa idag som kan underlätta vardagen för denne.

Var inte rädd! Covid-19 är inte vårt öde.

Gå i frid.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s