Så kan vi evangelisera i coronatider

Idag skriver Julia Magnusson, Sarah Grenholm och jag i Dagen om hur intresset för Jesus tycks öka i samband med krisen och hur vi kan ta vara på det. Ett utdrag:

Hur kan församlingar som vill nå ut med evangeliet gå till väga? Hur gör vi för att hålla kyrkans portar lika vidöppna som alltid, när regeln just nu är att stänga alla dörrar man ser? Hur möter vi folk med lika välkomnande famnar som alltid, när alla drar sig från fysisk kontakt?

Till att börja med måste vi inse att kyrka inte är en byggnad. Kyrka är varken predikstolen, de hårda bänkarna med dynor i märkliga färger eller köket med raket-diskmaskiner. Det är inte plankorna i golvet, listerna på väggarna eller takpannorna.

Vi är kyrka. Det här betyder att var vi än är, hur många vi än är och när vi än samlas med Jesus i centrum, där är kyrkan. Och det borde också betyda att kyrkan inte kan stängas.

Kyrkobyggnaden kan stängas, absolut. Men kyrkan, som är vi med vår Herre i spetsen, kan inte stängas.

Vårt råd till församlingar som prövar sina vingar på Internet är att inte bara försöka replikera det ni vanligtvis gör när ni kan mötas fysiskt. Nyttja nätets fantastiska förmågor att nå ut vitt och brett.

Använd sociala medier strategiskt, anpassa formatet efter vad som fungerar bäst på just den plattformen och håll budskapet kort och kärnfullt.

Sociala medier fungerar mycket bra när det gäller att predika med megafon, men det är sällan optimala verktyg för samtal. Alpha Online är populärt just nu för att det erbjuder öppna, enkla samtal om tron där kritiska frågor är välkomna.

Församlingar som enbart streamar gudstjänster likt tv-program behöver hitta sätt att skapa mötesplatser för dialog och interaktion.

Situationen kan förändras snabbt, men än så länge har vi förmånen av att kunna ses i mindre grupper. Ta vara på det!

Att ses fyra-fem stycken med Jesus i centrum kan säkert hjälpa den som har svårt att hålla fokus eller få det att kännas på riktigt när man firar gudstjänst på skärm. Naturligtvis ska vi vara noga med att tvätta händerna, avstå från kramar samt be sjuka, äldre och riskgrupper att stanna hemma.

Läs mer på Dagens hemsida!

En kommentar

  1. Jag varnade i en kommentar till ett tidigare blogginlägg för en mer konsumistisk syn på kyrkan när den flyttar ut online. Jag läste just i Dagen något som verkar bekräfta mina farhågor: Filadelfiaförsamlingen i Stockholm har lanserat något de kallar för ”Filadelfia Online”. Mot en månatlig avgift kan man bli medlem i ett slags onlinekyrka.

    https://www.dagen.se/nyheter/filadelfia-stockholm-far-manga-nya-medlemmar-online-med-coronasandningar-1.1701496

    Det finns – utifrån vad jag kan se – inga som helst krav på lärjungaskap för att få bli ”medlem” i denna ”kyrka”. Man har med andra ord gjort kyrkomedlemskap till en ren konsumtionsvara. Vi får hoppas att detta blir ett exempel på hur man inte bör göra. Men jag är tyvärr pessimistisk, i de flesta svenska församlingar har ju omvändelse och lärjungaskap blivit något valfritt extra.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s