Alex och Sigge blandar ihop Gud med tomten och kristna med rasister

Här kan ni höra hur Alex Schulman och Sigge Eklund, som driver en av Sveriges största poddar, skrattar åt att en kristen elev blir hånad i skolan och jämför kristna med rasister:

I avsnitt 405 av Alex & Sigges podcast (som släpptes i februari) spelar Alex och Sigge upp ett utdrag från Nyhetsmorgon i TV4 där bland annat ärkebiskop Ärkebiskop Antje Jackelén kommenterar rapporten ”Unga troende i samhället” som visar att varannan kristen elev blir kränkt för sin tro.

Alex och Sigge skrattar sedan åt uppgifterna om att kristna elever får ta emot kränkningar och hånfulla kommentarer och tycker att det som de får höra tvärtom är något positivt: ”Sverige håller på att vakna tydligen, Sverige adapterar och moderniseras.”

De skrattar gott åt att en elev fick höra från sin lärare: ”Tror du på tomten också?” Alex säger att det är mer sannolikt att tomten finns än att Gud finns, och Sigge påpekar: ”antingen ber vi folk – kristna och tomtetroende och rasister och homofober – att förklara sig, alltså underbygga sina argument med fakta, eller så låter vi dem alla hållas”.

Eleven som dessa podcastare skrattar åt säger så här i rapporten:

”Jag blev kallad dum, fick kommentarer som ’tror du på tomten också’, hånades med vulgära skämt om min tro […] och blev utfrysta av vissa grupper. Värst var min gymnasielärare i geografi som inte bara uppmuntrade [det värsta] utan sa det värsta. Jag lyfte det flera gånger men fick inget stöd av någon i skolan.”

Dessa kränkningar tyckte Alex och Sigge var jämställt med att kritisera rasister. De var inte ironiska, när Sigge Eklund kontaktades privat och fick frågan ”Tröttnar ni aldrig på att kritisera och håna religiösa människor?” svarade han:

”Nej! På samma sätt som vi kritiserar rasister, kvinnoförtryckare och homofober. Magkänsla måste motarbetas.”

Han insisterade även på att eleverna ”inte blivit retade”, trots att reportaget han har lyssnat på inte bara nämner tomte-kommentarer utan hån, kränkningar och unga som skäms och döljer sin tro för att undvika trakasserier och påhopp.

Det här står i stark kontrast till vad Sigge sa i den kristna podden Dagens människa nyligen: ”Det har varit väldigt viktigt för mig i min utveckling att släppa aggressionen mot religion som jag bar på tidigare.”

Min förhoppning är att Alex och Sigge offentligt ber om ursäkt för att de bidrog till kränkningar mot kristna elever. Och jag hoppas också att det blir tydligt att vi måste ta sådana här kränkningar på allvar.

Den 19 september arrangeras Sveriges första konferens om detta: ”Får kristna plats i skolan?” Det är en digital konferens som samlar politiker, forskare, elever, lärare och andra som vill se ett slut på kränkningar mot kristna elever. Läs mer och anmäl dig gratis här.

Hur är det då med tomten – är hans existens mer sannolik än Guds? Jag och Joachim Arting bemöter detta påstående i det senaste avsnittet av podden Jesusfolket: trots det varma vädret lägger vi tomten under förstoringsglaset och utreder vad som skiljer honom från universums Skapare. 🎅

Språkmirakler i Sverige och Nepal – med Hans Sundberg Jesusfolket

Micael intervjuar sin vän och mentor Hans Sundberg om språkmirakler han har erfarit i Uppsala och i Katmandu. En svensk kvinna förklarade på felfri persiska varför en iranier behöver ta emot Jesus – trots att hon inte kunde det språket. En nepalesisk man profeterade på ett språk han inte kunde om hur evangeliet skulle spridas explosivt från liten by där det språket talades, och en tid senare skedde detta. Hans och Micael pratar också om hur en sund tungotalsteologi ser ut som inte leder till att människor blir brända på karismatik utan brinnande för Gud. Läs mer om Micaels kommande bok "Språkmirakler": https://micaelgrenholm.com/nyhetsbrev/  Avsnittet av Jesusfolket där Micael intervjuar den amerikanske författaren Jordan Daniel May om språkmirakler han har dokumenterat: https://jesusfolket.podbean.com/e/tungotal-vietnamesiska/  Micael var nyligen med i Agneta Sjödins podcast "Så in i själen" och berättade om dokumenterade mirakler. Lyssna på det avsnittet här: https://www.podplay.com/sv-se/podcasts/sa-in-i-sjalen-524290/episodes/86-micael-grenholm-tror-du-pa-mirakel-99170247  Kolla in Keystory – den nya streamingtjänsten som erbjuder kristna ljudböcker och annat uppbyggligt material: https://www.keystory.se/  Nu tar vi sommarlov – vi hörs i höst! Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Språkmirakler i Sverige och Nepal – med Hans Sundberg
 2. Kristna och konspirationsteorier – med Lars Johansson och Elisabeth Sandlund
 3. Vad Bibeln egentligen säger om odödlighet – helvetesdebatten i Dagen del 2
 4. En analys av helvetesdebatten i Dagen – med Daniel Hultberg och Elin Prather
 5. Hur Jesus befriade Micael från dödsångest och gjorde honom till pacifist (med Hope Morron)

Vi kommer in på de vetenskapliga svårigheterna för en tjock farbror att besöka alla världens skorstenar under 24 timmar utan att brinna upp samt försöker lista ut var bilden av Gud som ”en gammal gubbe på ett moln” egentligen kommer ifrån.

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst poddar finns. Du kan även prenumerera på YouTube. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

2 kommentarer

 1. Tack för din insats här, du gör ett jättejobb!

  Hämta Outlook för Android

  ________________________________

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s