Nej, ETC, Sebastian Stakset är inte en högerextrem framgångsteolog

Hur mycket okunskap och fördomsfullhet kan klämmas in i en och samma ledartext? 🤦🏻‍♂️

Kajsa Ekis Ekmans ledare i vänstertidningen ETC om det hon kallar för ”evangelismen” är ett tydligt tecken på hur analfabetiskt det sekulära Sverige är när det kommer till religion.

”Evangelism” är enligt Ekman den ”gren av protestantismen” som ser fattigdom som ett ”gudomligt straff”, som hyllar Trump och Bolsonaro samt vars församlingar är privata företag som inte beskattas. Rörelsen börjar nu få fäste i Sverige via Stefan Swärd och Sebastian Stakset, menar hon.

Ja, du läste rätt.

Swärd och Stakset, som nu i dagarna båda två har tagit avstånd från den kristna Trumprörelsen, är i själva verket dess hemliga agenter som pumpar in reaktionär framgångsteologi i stockholmares sinnen.

Beviset för detta tycks vara att deras missionsorganisation heter ”Heart of Evangelism”. Det var ju genom ”evangelisterna” som Trump vann valet 2016… eller hur var det nu?

Alltså. Jag kan förstå att det är svårt för en utomstående att hänga med på skillnaderna mellan evangelikal, pentekostal och evangelist – men om man som ledarskribent menar sig göra någon form av analys av vad som mycket riktigt är en betydelsefull faktor i dagens politiska landskap så får man faktiskt göra lite research först.

Ekman har rätt i att pentekostalismen växer. Det har den gjort i hundra år nu – explosivt. I början av 1900-talet bestod den av några tusen människor, medan idag omfattar den över en halv miljard.

Och som vi i Pentecostals & Charismatics for Peace & Justice har påpekat finns det miljontals karismatiska, bibeltroende kristna som avvisar både framgångsteologi och nationalism.

De som inte gör det lär dock knappast ändra sig av att de svartmålas av debattörer som knappt förstår sig på dem. Istället för att nervöst betrakta karismatiska kristna på avstånd och utgå från att vi alla är giriga högerextremister vore det på sin plats att Ekman pratar med oss och hör vad vi har att säga.

Pentekostalismens framfart är långt ifrån över. Det är därför helt naturligt att ETC uppmärksammar dess existens, men det behöver ske på ett betydligt mer ödmjukt och faktabaserat sätt framöver.

Läs också Frida Parks kommentar till Ekis Ekmans ”praktgrodor”.

Annons

3 kommentarer

 1. Nej Stakset är inte högerextrem, men dock framgångsteolog!
  För visst vill han att Guds ord skall ha framgång och visst vill han själv ha framgång på alla livets områden.

  Den rätta framgångsteologin är att det är Gud som ger framgång som är efter hans vilja.

  Den felaktiga framgångsteologin är beroende på den troendes trixande med bön, proklamationer, memorera löften från skriften, tionde, offer och givande överlag. Skillnaden är vad jag skall ha och på olika sätt avkräva Gud på det och vad Gud vill ge på eget initiativ och egen vilja för att hans vilja skall ske!

  Bb

  Gilla

 2. Prosperity gospel är kristet bara till namnet ,egentligen är hela rörelsen bara en gren av hela den amerikanska New Age-rörelsen med sina proklamationer och affirmationer. Det magiska tänkandet överfört till en ”kristen” kontext är självklart farligt i alla samhällen men jag har med egna ögon sett hur det sliter sönder Östafrikanska samhällen, församlingar och individer. Detta budskap är nästintill identiskt med tron på den magi som utpekar kvinnor som häxor och mördar albinos för att göra ”medicin” av kroppsdelarna som redan finns i dessa samhällen. Girigheten styr dem som anser sig besitta och kunna behärska de magiska krafterna och denna tradition utnyttjar falska pastorer för att utnyttja kristendomens goda namn till att berika sig själv. Bolsonaro, Trump m.fl. despotiska ledare med bortbränt samvete utnyttjar i sin tur dessa ”pastorers” maktbas. Ekis Ekman tar i en viktig fråga.

  Så hemskt tråkigt då att hon inte ids läsa på utan utpekar en stackars kvinna som högerkristen utan någon som helst grund för detta. Hennes kompis i Nigeria likaså, måhända är personen i fråga prosperity gospel- anhängare men inget i texten visar detta, bara att personen i fråga är kristen. Men värst av allt : hon tar Sebastian Stakset och Stefan Swärd av alla (Swärd som nyss lämnat eller blivit utslängd från Världen idags ledarredaktion troligen pga att han motsätter sig tidningens nya toklinje vs Trump) som exempel på denna New Age/högerrpopuliströrelses frammarsch i Sverige. En googling bort finns fakta i målet och en verklig högerpopulist; Lars Enarsson, men det ides hon inte göra. Hon gör det enkelt för sig som så många andra och buntar ihop alla kristna i en enda bunt. Sorgligt.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s