Varför inte alla blir helade och andra kluriga frågor om mirakler

Det finns en fråga som har ställts till mig mer än alla andra när jag är ute och pratar om Dokumenterade mirakler:

Varför blir inte alla helade?

Glädjen över att höra om någon som till läkarnas stora förvåning mirakulöst tillfrisknar efter bön solkas ned ganska mycket av insikten att många som får minst lika mycket bön förblir sjuka – vissa ända till döds.

Det här aktualiseras på ett plågsamt sätt nu under pandemin. Många bad för Roland Utbult och Stefan Swärd när de drabbades av covid-19 – och de båda överlevde. Men en predikan och lovsångsledare i en vänförsamling till Mosaik dog i sjukdomen, trots att även hon bars i bön.

Frågan om varför inte alla blir helade är stor och komplex, men tillsammans med Joachim Arting och Tobias Sunnerdahl adresserade jag den i vår genomgång av min debatt med humanisten Anders Hesselbom om mirakler.

Det var nämligen en av många frågor som kom från den ateistiskt dominerade publiken.

Andra frågor vi kommenterar är huruvida det finns mirakulösa insjuknanden efter bön, vilken vetenskaplig metod som passar bäst för att undersöka miraklers existens – och huruvida kvantfysik är mirakulöst.

Varför Apostlagärningarna är en perfekt guide för livet Jesusfolket

Apostlagärningarna är vår bästa inblick i hur den tidiga kyrkan levde, och en fantastisk inspirationskälla för att leva ett Jesus-likt liv! Boken berättar om apostlarnas missionsstrategier, hur den Helige Anden både gjorde mirakler och utjämnade klyftorna mellan rika och fattiga, samt hur Gud hjälpte sitt folk när det såg allra mörkast ut. En perfekt guide för livet som kristen idag! Här får ni lyssna på ett bibelstudium Micael hade i Pingst Falköping om Apostlagärningarnas övergripande budskap och vad vi kan tänka på när vi försöker imitera de tidiga kristnas liv. Stötta Unicef och deras livräddande arbete i Gaza: https://unicef.se/katastrofinsatser/hjalp-barnen-i-gazakrisen  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Bjud in oss att tala! https://helapingsten.com/boka/  Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
  1. Varför Apostlagärningarna är en perfekt guide för livet
  2. Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz)
  3. Seminarium i Riksdagen: Sveriges utvisningar av konvertiter (med Ruth Nordström, Rebecca Ahlstrand, Louise Dane m.fl.)
  4. Krig och våld i Bergspredikans ljus (med Olof Edsinger, Vivian Caragounis och Pontus Tunhav)
  5. Hur kristna kan motverka kollaps och klimatkatastrofer

Det här blev ett väldigt spännande och insiktsfullt samtal som du kan ta del av i de två senaste avsnitten av Jesusfolket! Podden hittar du här eller varhelst poddar finns.

Tidigare har jag adresserat frågan om varför helanden ibland uteblir här.

En kommentar

  1. Hej!

    Angående mikroskopet i örat och huruvida man kan se molekyler materialiseras givet ett övernaturligt mirakel så nämer Tobias att detta inte är möjligt och syftar förmodligen på diffraktionsgränsen för mikroskopi.

    Tänkte bara nämna att man faktiskt har lyckats överkomma diffraktionsgränsen med ljusmikroskopi i en teknik som kallas STED – https://en.wikipedia.org/wiki/STED_microscopy. Något som Stefan Hell fick Nobelpris i Kemi 2014.

    Med elektronmikroskop har man länge kunnat avbilda enskilda molekyler, och i år så gjordes ett genombrott som innebär att man kan avbilda enskilda atomer i proteiner – så definitivt enskilda molekyler: https://www.sciencemag.org/news/2020/10/cryo-electron-microscopy-breaks-atomic-resolution-barrier-last

    Men! Det är ändå knappast mikroskop som man kan sticka in i öronen på folk, men jag tror ändå åhörarens fråga syftade på princip snarare än huruvida det är praktiskt genomförbart eller inte.

    /Anti-Apologetik

    Gilla

Vad tänker du?