Namninsamling: konvertiter som Isak måste skyddas från tortyr!

53-årige Isak har gjort enorma uppoffringar till följd av sin kristna tro. Som straff för att han har tittat på kristna tv-program utsatte de iranska myndigheterna honom för 150 piskrapp. Efter tortyren tvingades Isak amputera ett ben och blev rullstolsburen. Han kom 2013 till Sverige, där han efter dop och inträde i en kristen församling sökte asyl. 

Migrationsverket hävdade att Isak inte är kristen och gav honom avslag på sin asylansökan. På grund av att han föddes med vattenskalle har han så pass nedsatt intellektuell kapacitet att den liknas vid en femårings av de som känner honom. Trots det väljer Migrationsverket att enbart fokusera på hans förmåga att intellektuellt redogöra för sin tro när de bedömer genuiniteten i den. 

I sitt avslag skriver de att Isak “har en påfallande ytlig kunskap om den kristna läran”. “Du kan inte till exempel berätta vilken gren av kristendomen som du tillhör, syftet med dopet för kristna, eller vad som är centralt för läran.” Ingen hänsyn tas till hans deltagande i gudstjänster och kristen gemenskap. 

Skärmdump från Dagen.

Migrationsverket visar därmed tydligt att man i bedömningen av konvertitfall fortfarande i hög grad förlitar sig på sina kunskapsfrågor, trots att de själva har konstaterat att en sådan bedömning innebär tjänstefel. Att förstå konversion som något som har med faktakunskap att göra strider mot religionsvetenskaplig forskning, som istället identifierar konversion till kristen tro genom handlingar som gudstjänstbesök, dop och bön.

UNHCR:s riktlinjer för hur man ska bedöma religionsbaserade asylskäl, korrelerar inte alltid kunskap med den sökandes genuina övertygelse. Kunskap är faktiskt inte ens nödvändigt för att ha en tro.

2019 visade Konvertitutredningen att Migrationsverket i sina bedömningar förlitar sig alldeles för mycket på ovetenskapliga kunskapsfrågor. Konsekvensen blir att det som bedöms primärt inte är genuiniteten i de asylsökandes konversioner, utan nivån på deras intellektuella förmågor. För en person som Isak blir det helt förödande – hans tro underkänns på ett funkofobiskt och rättsosäkert sätt.

Så här kan det inte få fortsätta. Iran, liksom Afghanistan och andra länder dit vilka många asylsökande konvertiter riskerar utvisning, hör till världens farligaste länder för kristna konvertiter. Felaktiga beslut kan därmed leda till allvarlig förföljelse och död. En ovetenskaplig syn på religion riskerar dessutom drabba även de som blivit ateister (s.k. apostater), som också riskerar allvarlig förföljelse i flera länder.

Vi, nätverket #Rätttilltro och alla som skrivit under denna namninsamling, kräver därför:

  • Att Sveriges riksdag och regering beslutar att kunskapsfrågor inte längre ska tillmätas avgörande betydelse i konvertiters och apostaters asylfall, framförallt inte för intellektuellt nedsatta personer, och att ansvaret för att utforma och betygssätta eventuella kunskapsprov ges till en samhällsaktör med rätt kompetens.
  • Att den fortsatta bedömningen av konvertiters asylprocess ska vara grundad i religionsvetenskaplig forskning och därmed högt värdera deltagande i församling och intyg från sakkunniga.
  • Att alla asylsökande där konversion är aktuell, ges rätt till ny prövning efter att dessa förändringar har implementerats.

Skriv under här:

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s