Idag tänker jag på kvinnor

Idag tänker jag på kvinnor.

Jag tänker på alla kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Alla de vars gränser trampats på, vars tillit krossats för att män velat uppleva njutning, makt. Som kämpar för att gå vidare, reparera allt som skadats och lägga skammen där den hör hemma, medan förövarna kan fortsätta leva som om ingenting har hänt.

Jag tänker på alla kvinnor och barn som utnyttjas i prostitution. De jag mött på gatorna i Pattaya och Amsterdam, men också alla de som finns på våra egna gator, i våra lägenheter, villor, bilar. Som till synes helt vanliga män betalar för att behandla som objekt, som om pengar kompenserar för skadan de orsakar.

Jag tänker på alla kvinnor som på olika sätt lider på grund av pornografi. Kvinnor som finns i industrin, den vidriga industrin skapad av män, för män. Men också de oräkneliga som drabbas av porrskadade pojkar och män. Flickor som tror att våld och sex hör ihop för att det är det enda de upplevt.

Jag tänker på alla kvinnor som utsätts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld av någon de älskar. Hemmet som borde vara den tryggaste platsen, relationen som borde handla om kärlek, förenas i stället med rädsla, kanske till och med livsfara.

Jag tänker på alla kvinnor med barn vars pappa inte tar sitt ansvar. Kvinnor som blivit gravida men som inte vill stå ensamma och tvingas ta ett beslut där inget av alternativen är vad de önskar. Ensamstående mammor som kämpar dag ut och dag in.

Jag tänker på alla vi kvinnor och flickor som fått lära oss att vårt värde sitter i vårt utseende. Som försöker hitta någon slags balans där vi inte är oattraktiva men inte heller för attraktiva- båda kan leda till skambeläggning. Som ständigt lever med att våra kroppar sexualiseras och bedöms.

Jag tänker på alla kvinnor som över världen men i hög grad även i Sverige är begränsade just för att vi är kvinnor. Som inte får leva i den frihet vi önskar att vi kunde leva i.

Jag tänker på oss, jag gråter för oss och jag brinner för oss. Idag och alla årets dagar längtar jag efter upprättelse och rättvisa för kvinnor. Jag hoppas att du också bär på den längtan och vill göra det du kan för att vi ska komma lite närmare en verklighet där kvinnor är fria.

Kategorier: Etiketter: , , , ,

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s