Varför rättviseaktivister behöver andligt helande

Av Faith van Horne, översatt av Karin Ranieli.

Kristna som tar Jesus liknelse om fåren och getterna på allvar förstår att vi är kallade att tjäna ”dessa mina minsta” i kärlek. Förutom personliga barmhärtighetsgärningar, har många börjat förstå att när vi ger hjälp till ”de minsta”, behöver vi också ta itu med de ojämlika system som snedvrider våra gemensamma resurser och gynnar dem som har mest istället. Detta leder [oss] till diverse former av rättviseaktivism.

Jag är absolut inte någon brinnande aktivist. Jag har visserligen deltagit i några protester, men uttrycker oftast mina övertygelser genom brevskrivande, telefonsamtal, givande, samtal, bön och betjänande. Men jag vet att medlemmar i mitt seminarium, vänner och de som lokalt engagerar sig i aktivism ger mer av sig själva och tar långt större risker. Och jag vet att aktivism är väldigt krävande. Mina vänner har känt av utmattning inför andras lidande, utbrändhet, skam och skuld inför att inte kunna erbjuda mer när behoven i samhället är stora. Att arbeta för rättvisa sätter både fysiska och känslomässiga spår. Det har också ett andligt pris. 

Som pingstkarismatiska kristna har vi mycket att erbjuda vår nästa som aktivt arbetar för rättvisa, även om vi själva inte blivit kallade till den mer utåtriktade och synliga formen av aktivism. Levande andlighet och en förtröstan på helande från Gud utgör själva kärnan i vår tro. Här följer några förslag (eg. idéer), en del mer ambitiösa än andra, som kan hjälpa dig att stödja heligt rättvisearbete:

Skaffa dig kunskap om hur man organiserar sig utifrån sin tro genom så kallad Faith-Rooted Organizing.  (Du hitter en video med pastor Alexia Salvatierra som introducerar conceptet här [eller här]). Kanske kan du leda en bokcirkel. Gå in i en period av bön för att se hur Gud kan kalla din gemenskap att arbeta och leva för rättvisa. Samarbeta med andra församlingar om du känner till några som redan är engagerade i detta arbete. 

Kom ihåg att närhelst människor konfronterar onda system blir vi engagerade i andlig krigföring. 

“Vi kämpar inte mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna” (Ef. 6:12).  Detta innebär att aktivister behöver vår förbön. Om du känner några medlemmar i din församling som är engagerade i socialt rättvisearbete, be för dem. Be för alla rättviseförkämpar, inte bara för trossyskon. Gud är verksam även genom dem utanför församlingen. Att be är kraftfullt och Gud hör all bön.

Erbjud förböns- och helandegudstjänster för dem som arbetar för rättvisa. Om du känner till någon planerad protest i området där du bor, annonsera och erbjud tillfälle till bön för aktivisterna innan aktionen ska äga rum, och/eller erbjud en helandegudstjänst, när aktionen är avslutad. (Under pandemitider måste kanske online-aktiviteter räcka tills det är säkert med personlig bön där ni befinner er.) Aktivism tar på krafterna!

Var öppen för hur Gud kallar dig till ett liv för rättvisa. Be över hur du mer troget kan leva ut det löfte om Guds rike som Jesus förkunnade. Som andefyllda kristna förtröstar vi på att Guds ger oss underbara gåvor, som vi är kallade att dela med andra. Förtrösta på Kristus och dela dina gåvor med världen!

Faith Van Horne tog sin fil.mag i teologi vid the Methodist Theological School i Ohio. För närvarande arbetar hon som forskare i Teologi och Religion vid universitetet i Birmingham. Hennes avhandling handlar om självuppfattning och kroppsuppfattning och hur de påverkar teologiska tankar om upprättelse och hjälp till sexualbrottsoffer. Hon bloggar även för Red Letter Christians UK.

En kommentar

  1. Mycket bra, väl värt att tänka på. Problemet är väl på sina håll att i Sverige kanske det inte finns så många aktivister i församlingarna, (utöver de som har anställning och lön och kan lägga in sin aktivism under listan på betalda arbetsuppgifter, frågan är hur brinnande man är för sin aktivism på fritiden…)

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s