”Jag vill inte dö. Jag vill leva. Jag är bara sjutton.”

Oskar satt alldeles stilla med bister min.

”Det du efterfrågar är ministerstyre, och det är olagligt i Sverige. Jag får inte gå in och diktera enskilda fall, även om jag skulle vilja. Myndigheter – ”

”Men du kan säga att det är fel!” avbröt Hossein. ”Du kan säga till medier!”

”Lyssna på mig! Myndigheter som Migrationsverket lyder de lagar som riksdagen stiftar. Om du vill se en förändring får du kontakta riksdagsledamöter och föreslå en motion. Men att nästla sig in i min familj för att tigga uppehållstillstånd är inte acceptabelt.”

”Vad då ’nästla sig in’?!” sa Helena högljutt.

”Jag ber dig, snälla!” sa Hossein med darrande röst. ”Jag kan visa att jag är kristen, du måste säga till Migrationsverket!”

”Nu räcker det! Jag vill inte höra ett ord till om detta.”

”Du lyssnar ju inte ens på vad han säger!” sa Helena.

”Ingen politik vid matbordet!” vrålade Oskar.

Det blev alldeles tyst.  

Petter kastade snabba blickar på de andra som om han försökte avgöra om den spända stämningen var på lek eller allvar.

”I Afghanistan dödas konvertiter”, viskade Hossein. ”Jag vill inte dö.”

”Men vad sägs om lite Pictionary?” sa Pirjo. ”Det är ju roligt! Helena, du gillar Pictionary, eller hur?”

”Jag vill inte dö”, sa Hossein. ”Jag vill leva. Jag är bara sjutton.”


Från min kommande roman Konvertiten, kapitel 17.

Det avslutande citatet som också syns i bild är ett ordagrant citat från en verklig konvertit, Abbas i Linköping som var söndagsskollärare i Missionskyrkan där. 

Han utvisades till Afghanistan 2019 och var direkt tvungen att gömma sig hos en vän. Om talibaner eller andra extremister hade fått tag på honom kunde han ha blivit dödad. 

Hans församling har fortsatt att stötta honom och jag har fått rapporter om att han äntligen är i trygghet i ett västland. Och nu har Migrationsverket lagt planerade utvisningar till Afghanistan på is på grund av det eskalerande våldet där.

Så det finns ljus i mörkret, men samtidigt lever vi i en tid av extrem nationalism och främlingsfientlighet som orsakar massivt lidande för världens flyktingar. Det är för deras skull jag har skrivit den här boken.

”Konvertiten” släpps i augusti, anmäl dig till det här nyhetsbrevet om du vill ha info om hur du beställer den. Jag hoppas och ber att det ökar kunskapen om och engagemanget för konvertiter som Abbas. 

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s