Migrationsverkets frågor till konvertiter är förbluffande dumma

För ett tag sedan ifrågasatte Migrationsverket att en kristen konvertit verkligen var kristen genom att anklaga denne för att inte ha ”shoppat runt” bland olika religioner.

Jag finner inga ord.

10 Healthcare HR Facepalm Moments You can Relate to, as Told by GIFs | HealthcareSource

Inte nog har Migrationsverkets tjänstemän förfärligt dålig kunskap om religion, de är dessutom ofta respektlösa och otroligt nedlåtande i sina frågor till asylsökande.

När jag skrev en scen för min roman Konvertiten där en representant för Migrationsverket fanns med tog jag flera av hennes repliker direkt från förhörsprotokoll som detta. En testläsare reagerade på att hon framstod som alltför korkad för att det skulle vara verklighetstroget. Men det var just verklighetstroget det var – för många av de här förhören är förbluffande dumma! 

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt kommentaren om att shoppa religioner – å ena sidan är det bisarrt, å andra sidan leder denna okunskap och respektlöshet till att människor utvisas till förföljelse. Christian Mölk har samlat ihop ännu fler citat från förhörsprotokoll, och det är en bisarr läsning.

Att tro på Jesus och att vilja följa honom är numera inte kristet enligt Migrationsverket.

Det är tydligt att det behövs teologiska experter som faktiskt begriper religion som Migrationsverkets tjänstemän behöver ta hänsyn till. Just nu är det närmast ett lotteri som avgör vilka konvertiter räknas som ”genuina” och inte.

Vi slutar inte kämpa för konvertiters rätt till tro!

2 kommentarer

 1. Micael!

  Nu har ju jag inte varit och hört kvinnan som frågar de sk dumma frågorna, men om du själv ville utröna om personen ifråga verkligen omvänt sig till Jesus, är då frågorna inte relevanta?
  Det hon egentligen är ute efter, är troligen om konvertiten bluffar eller talar sanning och då anser jag att frågorna är relevanta. Å andra sidan kan man undra hur de agerat om någon blivit homosexuel kommit och begärt asyl?

  Bb

  Gilla

  1. Fick samma tanke som du Björn gällande din sista fråga, hittade då nedanstående artikel vilket får mig att fundera på hur tolkningen görs? Finns det en mall med de rätta svaren eller blir det en bedömning utifrån intervjuarens egen erfarenhet och godtycke? Det är antagligen inte en helt lätt uppgift att i alla lägen göra en helt objektiv och rättvis bedömning? Men frågorna hur knäppa de än upplevs vara så får vi hoppas att de endast utgör en liten pusselbit i den professionella helhetsbedömning man ändå gör?
   Tydligen upplever HBTQ folket liknande godtycke vilket ändå tyder på att dessa grupper i alla fall inte regelmässigt prioriteras framför de kristna i bedömningen?

   https://www.expressen.se/nyheter/rickard-soderberg-gjorde-homotestet-fornedrande/

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s