Vibeke Olsson: Konvertiten är ”spännande och djupt engagerande”

Jag blev så glad av att höra att en författare som jag ser upp till, Vibeke Olsson, ville läsa min debutroman. Och så blev jag ännu gladare när jag läste hennes rekommendation för boken! Det här är verkligen ord som värmer. 💛

”Micael Grenholms debutroman Konvertiten är en skönlitterär gestaltning av en skandal som pågår, oftast under radarn, mitt ibland oss; utvisningen av kristna till länder med islamistisk förföljelse.

Frågorna migrationsverket ställer till nyomvända tonåringar har fått mycket kritik. En del av dem kan inte ens teologer svara på, en del är helt irrelevanta, t ex ”hur ser du på konflikten på Nordirland” – som en afghan kanske inte ens hört talas om.

I centrum för Grenholms berättelse står tonåringarna Hossein, afghan, och svenska Helena, och Helenas pappa Oskar, migrationsminister.

Berättelsen innehåller många starka porträtt av människor, förutom huvudpersonerna blir pingstpastorn Angela, människosmugglaren Ali, ”partybruttan” Fanny och många fler starka möten.

Boken gestaltar starkt den förfärliga verklighet människor flyr ifrån, och hur den krockar med svensk aningslöshet.

Berättelsen är spännande och djupt engagerande. Det är en skildring av ung, romantisk kärlek och av svårt dysfunktionella familjeband, av omvändelse, av vänskap och sorg.

Framför allt är det en gestaltning av en av vårt samhälles mest brännande frågor och hur vårt samhälle lämnar människor i sticket.

Men skönlitteratur får aldrig bli en pamflett, hur viktigt ämnet än är. Grenholms bok är starkt gestaltad, människorna är mångtydiga som vi människor är, och de svåra frågorna har inga enkla svar.

Att berättelsen innehåller såväl kärlek som spänning gör att den grymma verklighet som ligger bakom kommer fram i skarp belysning.”

Jag blir typ tårögd av det här. Är väldigt glad och tacksam just nu! 

Här kan du förbeställa boken!

En kommentar

  1. Grattis Micael! Ska införskaffa boken. Oerhört viktigt ämne. Har stött på åtminstone ett par fall där ”våra” konvertiter inte blivit trodda och fått utvisningsbeslut. Tror din bok kan få vara ett viktigt inspel.

    Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s