Hur kristna kan förändra världen utan att få prestationsångest

Än en gång slås jag av hur många kloka och insiktsfulla människor jag har möjlighet att fira gudstjänst med i Mosaik, som om och om igen skänker mig insikter om Bibeln som jag själv aldrig har tänkt på. ☀️ För några veckor sen läste vi det Jesus säger om att hans lärjungar är jordens salt och världens ljus (Matt. 5:13-16), och jag slås av hur Jesus så kärnfullt kommunicerar både vikten av att vi representerar honom på ett bra sätt, men också att det inte kräver någon prestation från vår sida!

Smaklöst salt och osynligt ljus är fullkomligt meningslösa. Om ingen märker att vi följer Jesus, om det inte gör något som helst avtryck i världen, då saknar vår efterföljelse funktion. Som Jesu bror Jakob skriver i sitt brev: tro utan gärningar är död, och om vi bara ber att de fattiga ska få hjälp men inte agerar utifrån den önskan och faktiskt hjälper dem så bedrar vi oss själva. (Jak. 2:16-17)

Detta kan förstås lätt uppfattas som gärningslära och en prestationsbaserad kristendom. Men som någon påpekade på gudstjänsten: Jesus säger att vi är jordens salt och världens ljus, inte att vi ska vara det. Vidare säger Jesus i Johannesevangeliet att han är världens ljus. Att vi också är det är närmast en automatisk konsekvens av att vi är Kristi kropp, på samma sätt som Jesus frågade Paulus innan hans omvändelse: ”Varför förföljer du mig?” när det var kyrkan han förföljde (Apg. 9:4).

Vi behöver inte prestera för att salta och lysa upp världen – det är vårt naturliga tillstånd i Kristus. Det är tvärtom destruktiv prestation som krävs för att saltet ska förlora sin sälta och för att få en hel stad på ett berg att slockna på natten.

Det enda som hindrar kristna från att förändra världen är när vi aktivt motarbetar det verk som den Helige Ande redan har startat i oss. Men när vi bestämmer oss för att sluta kämpa emot och istället dansa med i Andens vilda dans och lysa upp omgivningen som en skuttande strålkastare, då kan vad som helst hända!

Som Paulus uttrycker det i Efesierbrevet: ”Vi är hans verk, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud från början planerade att vi skulle göra.” (Ef. 2:10).

Bild från gatuevangelisationen med Mosaik – ett utmärkt tillfälle att sprida lite sälta och ljus i världen! 🧂🕯️✝️

En kommentar

  1. Gärningslära blir det om man som kristen skall gå ut och förändra världen, ja till och med om vi skall gå ut och göra alla folk till lärjungar. Enda sättet är att var och en kristen gör det Guds Ande leder till och befaller, då blir det en sk Guds gärning där han ger kraften till det vi skall göra.

    Förändra världen, göra alla folk till lärjungar blir så stort och så omöjligt, bättre att höra och göra det Gud säger!

    Bb

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s