Hur europeiska kristna suddade ut den gigantiska persiska kyrkan från historien

Världens snabbast växande kristna väckelse sker idag i Iran, där tiotusentals har blivit frälsta på bara några år. Evangeliet sprids snabbt mitt under förföljelse genom karismatiska husförsamlingar, som ofta leds av kvinnor.

Det är inte första gången kristendomen sprids i Persien. På 1200-talet tillhörde en tredjedel av världens kristna Österns kyrka som styrdes av perser i Al-Mada’in, Irak. Kyrkan hade anhängare ända bort i östra Kina, vilket gjorde den Persiska kyrkan till den mest geografiskt utbredda i världen. Vid sin höjdpunkt omfattade den uppskattningsvis 80 miljoner människor.

I Europa ville man dock sällan erkänna den Persiska kyrkans existens, inte minst då de persiska Sasaniderna under århundraden betraktades som Romarrikets ärkefiende. Man talade sedan schismen 1054 om katolska och ortodoxa kyrkor. Punkt. Trots att Österns kyrka – som inte räknas till de ortodoxa – omfattade miljontals människor.

Men var de inte heretiker, kanske någon undrar och slår upp nestorianism på Wikipedia. Det är det de inte var – inte ens Nestorius var nestorian! De flesta kyrkohistoriker idag ser nestorianism, definierad som läran att Jesus är två personer, som en halmgubbe-anklagelse mer än en syn som särskilt många egentligen har haft (hur skulle det ens gå till rent praktiskt??).

Österns kyrka anklagades ofta för att vara heretiker under medeltiden och både katoliker och ortodoxa undvek kontakt med dem. Men det tycks ha varit påverkat av politiska orsaker mer än egentliga teologiska skillnader. Faktum är att även om Österns kyrka tillsammans med de orientaliskt-ortodoxa tog avstånd från konciliet i Kalcedon till en början så accepterades konciliets läror av Österns kyrka är 544. Här är en artikel som går in på djupet i detta.

Faktum är att när man studerar den här kyrkan slås man av hur lik de ortodoxa den är. De mest märkbara skillnaderna från europeisk kristendom, förutom de rent kulturella, är att man har varit mer avvisande till läran om evig plåga: idén att helvetet innebär ett evigt liv i lidande.

Än idag är det få som känner till Österns kyrkas existens. Till viss mån beror det på att de på grund av förföljelse är mycket mindre än vad de var förr – men det förändrar ju inte att de var stora och betydelsefulla historiskt. Faktum är att jag själv inte kände till särskilt mycket om den här kyrkotraditionen förrän jag började göra research för en kyrkohistorisk kurs jag håller i höst på ALT.

Och det gör mig frustrerad – hur kan vi än idag vara så påverkade av medeltida censur att vi inte berättar kyrkohistorien som den faktiskt var och uppmärksammar alla iranska, indiska och kinesiska troshjältar som spred evangeliet i Asien långt innan kolonialiseringen?

Men jag känner mig också uppmuntrad. Gud har älskat och talat till afghaner och iranier i tusentals år, och vår kamp för dem är hans kamp. Den persiskspråkiga kristendom som växer fram idag har ett arv som den säkert kommer bli alltmer medveten om och som kommer växa till något vackert. Gud välsigne både gårdagens och morgondagens persiska kyrka!

4 kommentarer

 1. Hur skulle det vara om du bad Jesus att fylla dig med den Helige Andes kraft, o sedan gå ut o göra hans goda gärningar, istället för att snöa in på vad som hände för 1000 år sedan,Guds rike fullkomnas inte i ord,utan i kraft…1 kor 4….Joel L..

  att fylla dig

  Gilla

 2. Bra glimtare om den första stora kristna kyrkan, den persiska eller österns kristendom. Det var den som omvände mig i min ungdom, sådan den syns de s.k. nestorianska inskriptionen, som gjordes av biskop Adam 781 på en stor basaltsten, med lotuskorset högst upp. Den var på tre språk, bl a syriska. James Legge har översatt den i sin ”The Nestorian Monument in Hsian-fu”. En annan version är bättre: P.Y Saeki, som läser ur en japansk synpunkt. (es.calameo.com/read/004475675755cb00281f9)
  Vid den här tiden fanns ett mycket stort antal kristna skolor och kloster i Kina, sanktionerade av kejsaren. Stenen grävdes ner när förföljelser började av både kristna och buddhister på 850-talet och återupptäcktes av kristna på 1600-talet som dechiffrerade texten. Läs dr Saekis bok om detta. För mig var denna text en stor upplevelse och är det fortfarande. En sorts kristendom som förenar öst och väst och har ett djup som den mer rationellt trånga latinska kyrkan kanske saknade.
  Säkert har du sett prof Jenkins föredrag om kyrkan i öst !? Mycket underhållande ! (https://www.youtube.com/watch?v=PVxq13lQESY&t=2613s)

  Fin artikel !

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s