Varför vi behöver plantera nya församlingar

Våren 2021 tog jag beslutet att ta studieuppehåll från min utbildning (som jag älskar!) för att satsa på församlingsplantering på heltid i ett år. Varför gjorde jag det? Ett år tidigare visste jag knappt vad församlingsplantering innebar, men under ett halvår gick jag en fantastisk kurs som heter Ung Pionjär och då fick jag upp ögonen för att församlingsplantering är något otroligt viktigt. Jag skulle vilja dela med er vad jag har lärt mig genom den kursen och genom de fyra månader jag hittills har haft förmånen att vara en del av ett team som planterar en ny församling.

Øyvind Tholvsen har under de senaste tjugo åren genomfört något som kallas Frikyrkoundersökningen, där han har kartlagt utvecklingen av antalet frikyrkoförsamlingar och medlemmar i dessa i Sverige sedan år 2000. Resultaten är nedslående. Totalt har antalet församlingar under hela tjugoårsperioden minskat med 24,8 %. Under samma period har det lagts ner 1127 församlingar, det motsvarar mer än en församling per vecka. Totalt har det planterats 471 nya församlingar. Det är alltså betydligt fler församlingar som läggs ner än som startas upp. Även antalet medlemmar i Sveriges frikyrkor har minskat betydligt, från år 2000 till 2020 har antalet minskat med 23 869 medlemmar, vilket motsvarar 9,8%. Jag tror att vi är många som är överens om att den här statistiken behöver förändras!

Den viktigaste anledningen att plantera nya församlingar är helt enkelt att nå människor. Ge dem chansen att få lära känna den Gud som älskar dem och gensvara på den kärleken. Jag tror inte att jag är den enda som har upplevt att jag vill bjuda med vänner till kyrkan men känt att risken är stor att de inte kommer att känna sig hemma i den trots allt lite speciella frikyrkokulturen. Det finns många människor som aldrig ens skulle sätta sin fot i en traditionell kyrka. Vi måste hitta nya sätt att nå människor! Vi behöver möta dem där de är, inte bara bjuda in dem till en kyrkobyggnad. Jag tillbringar mycket tid med att stå med bokbord och bjuda på kaffe utanför Ica i de stadsdelar där våra församlingar finns, och vi möter alla möjliga människor med olika bakgrunder och får bra samtal. Vi har haft ett stort antal nya människor på våra gudstjänster de senaste månaderna med olika trosuppfattningar. Jag tvivlar på att alla de hade kommit till en gudstjänst i en “vanlig” kyrka. Vi ses i hemmen och har ett enkelt upplägg med Discovery Bible Study där alla får möta texten direkt från sitt perspektiv och diskutera med de andra. Vi lär oss av varandra, ingen behöver kunna kristen terminologi eller ha förkunskap om Bibeln för att vara delaktig. Ytterligare en fördel med församlingsplanteringar är att de ofta är mindre än etablerade församlingar vilket gör det lättare att vara en familj och en kropp som Bibeln talar om. I församlingar med hundratals medlemmar är det lätt att individer tappas bort, och att vara en familj när man inte ens vet vad hälften av familjemedlemmarna heter kanske inte är optimalt. När en ny person kommer till en mindre församling är det lättare att inkludera personen.

Nu kanske någon tycker att jag rackar ner på etablerade församlingar. Det är verkligen inte mitt syfte. Jag vill tydligt understryka att det jag försöker förmedla inte är att etablerade församlingar på något sätt är dåliga eller onödiga. Vi kompletterar varandra, når olika grupper av människor, och församlingsplanteringar är beroende av äldre församlingar! I församlingsplanteringen jag är med i är vi otroligt tacksamma för uppbackningen vi får av andra församlingar i form av bland annat förbön, uppmuntran och ekonomiskt stöd. Vårt syfte är heller inte att ta medlemmar från existerande församlingar utan att nå människor som antingen inte har en tro än eller som tror men inte har hittat hem i en församling. Øyvind Tholvsen betonar i Frikyrkoundersökningen att där nya församlingar planteras växer antalet medlemmar. Etablerade församlingar behövs men det behövs också nya initiativ som når människor som kanske aldrig kommer till kyrkan om inte vi kommer till dem. Till deras stadsdelar, deras innergårdar och deras subkulturer.

Förutom att församlingsplantering möjliggör att fler människor får möta Jesus är det också ett fantastiskt sätt för oss att växa som lärjungar och leva för Gud i vardagen. Jag har ofta tyckt att det har varit svårt att leva missionellt i Sverige där det är så lätt att bli bekväm. I en församlingsplantering påminner vi ständigt varandra om att vårt största syfte som gemenskap är att nå ut till människor, och i princip varje vecka får vi välkomna personer som inte känner Jesus. Det är en stor välsignelse!

Att plantera församling är bland det roligaste och mest meningsfulla jag har gjort i mitt liv. Jag längtar verkligen efter att fler kristna ska upptäcka det, och framför allt att människor genom detta ska få chansen att ta emot Jesus!

Kategorier: Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Det här är ju helt fantastiskt. Jag viste inte heller om ”församlingsplantering”, va? Men jag har läst om ”Home church”, det här är väl just sådant. Jag är ensam och tillhör inte någon församling, men saknar gemenskap där Jesus är i centrum.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s