Demokratin kan aldrig tas för given – se bara på Trump

För exakt ett år sedan försökte Trump och flera av hans anhängare störta den amerikanska demokratin, efter en två månader lång kampanj där Trump ljög om att han egentligen vann valet (något han fortfarande hävdar för övrigt, men vi märker ju inte av honom lika lätt efter att han blockerades på sociala medier). 

Sedan dess har det framkommit hur Trump pressade Justitiedepartementet och andra republikanska politiker att deklarera honom till valets vinnare. När det inte funkade uppviglade han sina anhängare i Washington: ”If you don’t fight like hell you’re not going to have a country anymore!” 

Mobben skrek att de skulle mörda vicepresident Pence (som ansågs vara en förrädare) och demokratiska politiker. Parlamentsledamöterna flydde skräckslaget in på sina kontor eller toaletter, flera av dem försökte kontakta Trump och be honom få stopp på attacken – men Trump såg entusiastiskt på TV hur attacken utvecklade sig och berättade för sina medarbetare att han minsann aldrig tänkte avgå. Två månader senare sa Trump till Fox News att mobben var hederliga patrioter som inte borde ställas inför rätta.

Det här är på ett sätt väldigt svårt att ta in, och samtidigt borde vi inte vara förvånade. Det är så här makthungriga despoter alltid har betett sig. Det katastrofala är när de med populistisk skrämselretorik får miljontals människor med sig. Demokratin kan aldrig tas för given.

De goda nyheterna är att vi som värnar om frihet, rättvisa och en värld som bygger broar istället för murar är långt många fler. Så länge vi inte viker oss för lögnerna och manipulationerna utan fortsätter ta ställning för allas värde och värdighet kommer den populistiska och antidemokratiska rörelsen så småningom att rinna ut i sanden. Det går olidligt långsamt, jag vet, men det kommer få ett slut. 

Sanningen ska göra oss fria, och sanningen är att rättvisa och rättfärdigheten ska flöda fram som en levande ström!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s