Hur Jesus befriade mig från dödsångest och gjorde mig till pacifist

För några veckor sedan fick jag och Sarah gå på visning i vår nya lägenhet i Falköping, och just den morgonen blev jag intervjuad av Anelle och Alma från Hope Morron om hur jag blev kristen och vad tron på Jesus har gjort för att forma mitt liv!

Det blev ett jättefint samtal där jag delade hur budskapet om evigt liv befriade mig från dödsångest. Jag berättade även om oförglömliga, oförklarliga saker jag sett i Sydafrika såväl som här i Sverige. Och så pratade vi om hur Jesus varit min förebild och styrka i engagemanget för miljö, flyktingvänlighet och fredsskapande ickevåld även när världens vindar blåser i motsatt riktning.

Anelle och Alma frågade mig bland annat om det har blivit svårare att vara pacifist när krig brutit ut i Europa, och jag svarade att jag snarare blivit än mer övertygad att ickevåld är vägen framåt!

Hör hela samtalet, samt Anelles och Almas tankar efteråt, i senaste avsnittet av Jesusfolket!

https://jesusfolket.podbean.com/e/jesus-och-micael/

Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

2 kommentarer

 1. Det är knappast dödsångest för egen del som gör att de flesta ser att Ryssland måste stoppas med fler medel än icke-våld, för icke-våldsaktioner förekommer ju också, det är inte som om det bara förekommer militärt försvar mot Putins krig.

  För min del är det rättvisepatos som driver och det gäller nog för de flesta som, likt KG Hammar, ansluter sig till idén om att man har rätt att försvara sig mot orättfärdigt våld även om det krävs våld för att försvara den rätten. Vi som sitter i trygghet och knappast känner någon akut dödsångest borde verkligen känna medkänsla med dem som gör det just nu i Ukraina , de vars ångest inte botas av förnumstiga pacifister i Sverige.

  Missförstå mig rätt, jag är i grunden pacifist själv, men mot Putin hjälper bara det han uppfattar som styrka. Eller så får han förslava en hel nation till vilket i sig är avskyvärt att kräva av andra. ”Ge dig så du slipper våldsamma övergrepp!”

  Dessutom kommer det inte att räcka för honom med Ukrainas frihet, fascister älskar nämligen kriget för sin egen skull. När Ukraina är invaderat startar han strax en ny erövring: Polen, Armenien, Estland, Moldavien, Finland? Vem vet, men han måste stoppas innan vi får veta det.

  Gilla

  1. Hej Alma-Lena! Du verkar utgå från att ickevåldsligt motstånd skulle fungera sämre än våldsamt motstånd när det gäller just Putin? Vad baserar du det på? De studier som har jämfört våldsamt och ickevåldsligt motstånd har ju tvärtom visat att det senare har varit dubbelt så framgångsrikt: https://helapingsten.com/2020/01/04/ickevald-ar-dubbelt-sa-effektivt-som-vald/

   Och det gäller inte bara när regimen man gör motstånd mot är tolerant, tvärtom! Ickevåldsrörelser har varit tre gånger så framgångsrika på att stoppa massdödande av despotiska regimer som våldsamma rörelser. https://www.nonviolent-conflict.org/nonviolent-resistance-and-prevention-of-mass-killings/

   Samtliga ickevåldsrörelser som har omfattat minst 3,5 % av befolkningen har under 1900-talet fått igenom sina mål. Men våld är extremt ineffektivt. För varje dödad fiende avlossar en soldat i genomsnitt 250 000 skott. https://www.nzherald.co.nz/world/american-troops-fire-250000-bullets-for-every-local-they-kill/FJ3MGCMA7QDIIKS2STPNP6D4KI/ En militär kräver ofattbara mängder pengar för att ens vara duglig. Vad är det som gör att du tror att de pengarna och mänskliga resurser som spenderas på att döda ryska pojkar inte skulle vara bättre att spendera på de ickevåldsmetoder som bevisligen varit mer effektiva på att stoppa auktoritära regimer än våld? Är det att KG Hammar tror det, för han verkar inte ha någon källa heller?

   Allt gott!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s