Kärnvapenhotet är ännu större och hemskare än jag trodde

En av de mest bisarra aspekterna av Natodebatten är försvaret och bagatelliserandet av kärnvapen som vissa har gett uttryck för: idéer om att en atombomb eller två inte ställer till så mycket skada, att risken för kärnvapenkrig är obefintlig, att om det mot förmodan skulle ske utrotas inte med nödvändighet hela mänskligheten utan bara stora delar av den (tjohoo).

Många tycks omedvetna om att kärnvapen har varit på vippen att avfyras så många som 22 gånger det senaste seklet, i vissa fall förhindrades det enbart av att officerare vägrade att lyda order från högre instans.

Det enda sättet att garantera att något sådant inte sker framöver är att avskaffa kärnvapen helt och hållet. Det spelar ingen roll att kärnvapenstater medvetet avstår att avfyra sina domedagsvapen på grund av ömsesidig garanterad ödeläggelse om de omedvetet kan avfyras ändå på grund av datorbuggar eller bristfällig kommunikation.

Och det här med att några få kärnvapen inte skulle vara så farligt… en atombomb är det mest destruktiva terrorvapen som någonsin har skapats och som omöjligen kan skilja på militära och civila mål. De som drabbas av bombens kärna förintas ögonblickligen, andra bränns levande eller krossas av exploderande byggnader. Människors ögon smälter, deras hjärnor kokar, deras skelett knäcks, även många som gömt sig i bunkrar steks eller kvävs till döds. De som överlever får ofta svåra brännskador, strålskador och svår cancer.

Inte ens Dante kunde med sina fasansfulla beskrivningar av helvetets plågor komma i närheten av den demoniska destruktivitet som kärnvapen för med sig. Amerikanska atombomber är ofta uppkallade efter hedniska avgudar, men jag kan nog tycka att den ryska kärnvapenmissilen satan har ett mer passande namn.

General Omar Bradley sa efter att USA hade uppfunnit kärnvapnet: ”Vi har knäckt atomens mysterium och förkastat Bergspredikan.”

Om ett Natomedlemskap försvårar Sveriges deltagande i kampen för kärnvapnens avskaffande är detta knappast ett steg mot större säkerhet, åtminstone inte på lång sikt. Som Kyrkornas Världsråd sa för fem år sedan:

”Kärnvapen kan inte förenas med verklig fred, och så länge sådana vapen existerar utgör de ett hot mot mänskligheten och skapelsen.”

Kärnvapenhotet är ännu större och hemskare än jag trodde. Bara det faktum att de existerar är ett hot mot miljontals människors överlevnad. Lyckligtvis finns det någon som är ännu mäktigare än alla världens atombomber som vi får sätta vårt hopp till: Jesus Kristus, Fredsfursten. Låt oss avvisa satan och hednagudarna, ta Bergspredikan på allvar och aktivt verka för kärnvapennedrustning världen runt!

Här kan du stödja Svenska läkare mot kärnvapen!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s