Helvetesdebatten i Dagen

Debatten om helvetet i tidningen Dagen har visat att det är väldigt många även i evangelikala och karismatiska sammanhang i Sverige som ifrågasätter läran om evig plåga. Och inte bara för att man har känslomässiga problem med tanken att miljontals plågas en oändlig tid framöver samtidigt som man själv ska njuta av evig lycka en bit bort, även om det kan var förståeligt. Det som har varit väldigt fascinerande med den här debatten är att bibelord som traditionellt har citerats för att försvara läran om evig plåga har använts för att kritisera den.

Jag satte mig nyligen ned tillsammans med Daniel Hultberg och Elin Prather för att analysera och kommentera argumenten som användes i debatten. Det blev en väldigt givande diskussion om vikten av att framställa sina meningsmotståndares åsikter på ett rättvist sätt och att följa bevisen dit de leder även när det utmanar den tradition man vuxit upp med.

Detta kan du lyssna på i senaste avsnittet av Jesusfolket!

Språkmirakler i Sverige och Nepal – med Hans Sundberg Jesusfolket

Micael intervjuar sin vän och mentor Hans Sundberg om språkmirakler han har erfarit i Uppsala och i Katmandu. En svensk kvinna förklarade på felfri persiska varför en iranier behöver ta emot Jesus – trots att hon inte kunde det språket. En nepalesisk man profeterade på ett språk han inte kunde om hur evangeliet skulle spridas explosivt från liten by där det språket talades, och en tid senare skedde detta. Hans och Micael pratar också om hur en sund tungotalsteologi ser ut som inte leder till att människor blir brända på karismatik utan brinnande för Gud. Läs mer om Micaels kommande bok "Språkmirakler": https://micaelgrenholm.com/nyhetsbrev/  Avsnittet av Jesusfolket där Micael intervjuar den amerikanske författaren Jordan Daniel May om språkmirakler han har dokumenterat: https://jesusfolket.podbean.com/e/tungotal-vietnamesiska/  Micael var nyligen med i Agneta Sjödins podcast "Så in i själen" och berättade om dokumenterade mirakler. Lyssna på det avsnittet här: https://www.podplay.com/sv-se/podcasts/sa-in-i-sjalen-524290/episodes/86-micael-grenholm-tror-du-pa-mirakel-99170247  Kolla in Keystory – den nya streamingtjänsten som erbjuder kristna ljudböcker och annat uppbyggligt material: https://www.keystory.se/  Nu tar vi sommarlov – vi hörs i höst! Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Språkmirakler i Sverige och Nepal – med Hans Sundberg
 2. Kristna och konspirationsteorier – med Lars Johansson och Elisabeth Sandlund
 3. Vad Bibeln egentligen säger om odödlighet – helvetesdebatten i Dagen del 2
 4. En analys av helvetesdebatten i Dagen – med Daniel Hultberg och Elin Prather
 5. Hur Jesus befriade Micael från dödsångest och gjorde honom till pacifist (med Hope Morron)

Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

4 kommentarer

  1. Det är förelagt människan att en gång dö sen dömas…det finns ingen andra chans det är en villfarelse..Matt 25.46 Och dessa skola gå bort till evigt straff men de rättfärdiga till evigt liv….ett evigt straff det är ett evigt liv utan Gud..

   Gilla

   1. Hej Anna Karin!

    Du skriver att det eviga straffet är ett evigt liv utan Gud. I så fall stämmer det inte att det bara är de som tror som får evigt liv (Joh 3:16), att syndens lön är döden medan Guds gåva är evigt liv (Rom 6:23), och att det bara är genom att ta del av Livets bröd, Jesus, som man kan leva för evigt (Joh 6:51). Varför tror du att Bibeln om och om igen säger att det bara är genom att tro på Jesus som man får evigt liv, när alla människor enligt dig får evigt liv – antingen med eller utan Gud?

    I Apostlagärningarna 17 säger Paulus dessutom att Gud ”åt alla ger liv och anda och allt”, eftersom ”i honom är det vi lever och rör oss och är till” (v. 25, 28). Hur tänker du dig att man kan leva i evigheters evighet utan Gud? Det låter som en självmotsägelse. Det Bibeln säger i hundratals verser är att de ofrälsta kommer dö, brännas upp, bli till aska, inte längre finnas till. Jag tror det innebär att de som inte får evigt liv drabbas av evig död.

    Allt gott!

    Gilla

 1. Ni måste förstå att Gud sänder inte en enda människa till helvetet. Det är människan själv som väljer att hamna där.
  Snälla, ni måste förstå att det är en stor skillnad på erat resonemang och vad Bibeln beskriver.
  Absolut det finns undantag men de är synnerligen ingen regel utan ett varnande exempel.
  Gud har redan överlåtit domen till sonen.
  Ni diskuterar alltså helt uppåt väggarna och era exegetiska exempel visar på en enorm okunskap och ovilja att angripa ämnets huvudsak.
  Varför skapades helvetet?
  Är helvetet människans öde tack vare sin ödlelika dubbelnatur?
  Är korset enda räddningen?
  Där har ni lite att bita i, istället för att diskutera den gröna (chloros) agendan.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s