Helvetesdebatten i Dagen

Debatten om helvetet i tidningen Dagen har visat att det är väldigt många även i evangelikala och karismatiska sammanhang i Sverige som ifrågasätter läran om evig plåga. Och inte bara för att man har känslomässiga problem med tanken att miljontals plågas en oändlig tid framöver samtidigt som man själv ska njuta av evig lycka en bit bort, även om det kan var förståeligt. Det som har varit väldigt fascinerande med den här debatten är att bibelord som traditionellt har citerats för att försvara läran om evig plåga har använts för att kritisera den.

Jag satte mig nyligen ned tillsammans med Daniel Hultberg och Elin Prather för att analysera och kommentera argumenten som användes i debatten. Det blev en väldigt givande diskussion om vikten av att framställa sina meningsmotståndares åsikter på ett rättvist sätt och att följa bevisen dit de leder även när det utmanar den tradition man vuxit upp med.

Detta kan du lyssna på i senaste avsnittet av Jesusfolket!

Andens utgjutande på Asbury University – med professor Craig Keener Jesusfolket

Över 50 000 uppskattas ha besökt förnyelsen på Asbury University den senaste månaden. Hotell, restauranger och offentliga toaletter på den lilla orten Wilmore där universitet ligger har blivit helt överbelamrade, till den grad att myndigheterna har satt upp skyltar som uppmanar väckelsehungriga pilgrimer att vända om i bokstavlig mening och köra hem igen. Men är detta verkligen Guds verk, eller är det bara masshysteri? Micael intervjuar Craig Keener, professor i Nya Testamentet vis Asbury Theological Seminary, om hur förnyelsen bröt ut och vad det finns för paralleller i Bibeln och i kyrkohistorien. Keener berättar hur han som inte brukar känna så mycket känslor på karismatiska möten ändå kunde påtagligt känna Guds närvaro bara när han gick förbi lokalen, och han berättar om hur hundratals rapporteras ha tagit emot Jesus och åtskilliga tusen har fått en förnyad Gudsrelation med ökat fokus på bön och tillbedjan. Han svarar också på kritik som har riktats mot universitet och dess ledarskap. Craig Keeners hemsida: https://craigkeener.com/ Craig Keeners video med fördjupad respons till kritiker: https://www.youtube.com/watch?v=0VQd3kwbJl8 Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Andens utgjutande på Asbury University – med professor Craig Keener
 2. Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus
 3. Dokumenterade språkmirakler är här! Men varför behövde den skrivas?
 4. Varför kyrkan har nycklarna till att motverka klimatkatastrofer
 5. SD och talibanerna som de vill skicka kristna till

Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

Annons

4 kommentarer

  1. Det är förelagt människan att en gång dö sen dömas…det finns ingen andra chans det är en villfarelse..Matt 25.46 Och dessa skola gå bort till evigt straff men de rättfärdiga till evigt liv….ett evigt straff det är ett evigt liv utan Gud..

   Gilla

   1. Hej Anna Karin!

    Du skriver att det eviga straffet är ett evigt liv utan Gud. I så fall stämmer det inte att det bara är de som tror som får evigt liv (Joh 3:16), att syndens lön är döden medan Guds gåva är evigt liv (Rom 6:23), och att det bara är genom att ta del av Livets bröd, Jesus, som man kan leva för evigt (Joh 6:51). Varför tror du att Bibeln om och om igen säger att det bara är genom att tro på Jesus som man får evigt liv, när alla människor enligt dig får evigt liv – antingen med eller utan Gud?

    I Apostlagärningarna 17 säger Paulus dessutom att Gud ”åt alla ger liv och anda och allt”, eftersom ”i honom är det vi lever och rör oss och är till” (v. 25, 28). Hur tänker du dig att man kan leva i evigheters evighet utan Gud? Det låter som en självmotsägelse. Det Bibeln säger i hundratals verser är att de ofrälsta kommer dö, brännas upp, bli till aska, inte längre finnas till. Jag tror det innebär att de som inte får evigt liv drabbas av evig död.

    Allt gott!

    Gilla

 1. Ni måste förstå att Gud sänder inte en enda människa till helvetet. Det är människan själv som väljer att hamna där.
  Snälla, ni måste förstå att det är en stor skillnad på erat resonemang och vad Bibeln beskriver.
  Absolut det finns undantag men de är synnerligen ingen regel utan ett varnande exempel.
  Gud har redan överlåtit domen till sonen.
  Ni diskuterar alltså helt uppåt väggarna och era exegetiska exempel visar på en enorm okunskap och ovilja att angripa ämnets huvudsak.
  Varför skapades helvetet?
  Är helvetet människans öde tack vare sin ödlelika dubbelnatur?
  Är korset enda räddningen?
  Där har ni lite att bita i, istället för att diskutera den gröna (chloros) agendan.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s