Hur kan Ulf Kristersson sova om natten?

Jag undrar hur det känns att vara Ulf Kristersson. Han sa till DN att människor inte ska behöva ställa om sina liv för klimatets skull, utan att krisen kan lösas medan den typiska svenska livsstilen fortsätter som vanligt.

Några veckor senare fick han svar på tal från nästan 2000 (!) forskare som förklarade att han och andra politiker som tror att vi kan leva som vanligt har dunderfel och bidrar till att massa människor dör av klimatförändringarna. De skrev:

”Många politiker ser ny teknik som lösningen på samhällets omställning, men forskningen visar tydligt att en stor del av omställningen måste ske genom att vi ändrar våra beteenden: konsumerar mindre, flyger mindre, äter mindre kött. Det krävs både personliga och strukturella förändringar. […] Nu vill vi ryta: ‘Vad är det ni inte förstår?'”

Jag undrar hur Ulf känner sig. Om jag sa något som fick 2000 forskare att säga att jag inte vet vad jag pratar om och att mina handlingar leder till att människor dör skulle jag ha svårt att sova.

Jag har egentligen svårt att någon människa skulle vara så maktgirig att de gör vad som helst för att försöka få röster oberoende av konsekvenserna, all vår syndfullhet till trots. Men så påminns jag om att det här är samma man som lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried att han ”aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD”.

Det är chockerande att inte fler partier tar klimatkrisen på allvar när en tredjedel av Pakistan är översvämmat, de senaste sju åren har varit de varmast uppmätta någonsin och allt fler forskare varnar för att civilisationer kan komma att kollapsa.

Men här i Sverige avfärdar SD klimatmålen och har klimathotsförnekare på sin riksdagslista. KD har brutit alla sina miljömål från 2018 och kampanjar för billigare kött och bensin. M stoppar mängder med intiativ till förnybar energi och säger i strid med vetenskapen att svenskarna ska leva sina liv som vanligt fortsättningsvis. S har sänkt Sveriges klimatambition och agerar på tok för långsamt för att föra Sverige fossilfritt.

Nyligen kom en rapport från Researchers Desk där ett gäng klimatforskare har gått igenom partiernas klimatpolitik och de fann att ovanstående partier gör illa ifrån sig, medan MP för den bästa klimatpolitiken – ett parti som riskerar att åka ut ur riksdagen.

Jag önskar verkligen att situationen var annorlunda, att alla partier från vänster till höger i praktisk handling tävlade i att göra mest för klimatet och att inga politiker försökte lura folk att allt är frid och fröjd och att inga livsstilsförändringar behöver ske.

Men nu är det inte så, och hur det än går i valet imorgon behöver kampen för klimaträttvisa fortsätta oförändrat! Vi får inte ge upp om det går illa i politiken, och inte heller slappna av om det går bättre. Miljarder människors livsvillkor står på spel de kommande decennierna – nu är det hög tid att lämna det fossildrivna samhället bakom oss!

5 kommentarer

 1. Frikyrkor och miljöaktivister?

  Miljöpartiet är till för Jehovas vittnen och New apostolic reformation som tror Jesus behöver hjälp Att fixa världen för 1000 års Riket

  Teologi och pingst rörelsen ligger aldrig i topp – ta en vers och gör en predikan om orden i versen – då kan tom pensionärer hitta högre pension i Bibeln 👏👏👏
  Och kärnkraften är förstås vilddjuret ✅

  Gilla

 2. Frågan du bör ställa är hur de som regerat de senaste åren kan sova gott, detta efter att ha misslyckats på i stort sett alla områden. Skjutningar så gott som varje dag. Europas näst högsta arbetslöshet. Försatt Sverige i en ohållbar energisituation genom nedlagda väl fungerande kärnkraftverk. Förstört miljön genom byggandet av tusentals vindkraftverk som om några årtionden utgör ett enormt miljöproblem att skrota, förutom att de utgör en miljöfara vid tillverkningen.
  Sverige är kört i botten,

  Gilla

 3. Himmel och jord ska förgås står det i bibeln..jorden är inte dom kristnas hem utan det ät himlen…det är tråkigt med miljöförstöring .men det är viktigare att få folk frälsta..jorden kommer att nötas ut som en klädnad står i bibeln…det kan vi inte göra något åt..det kommer inte att bli något paradis på jorden med ekonomisk utjämning ..fred kommer det inte att bli…rykten om krig kommer säger bibeln…Jesus kommer snart tillbaka..vara redo för han är viktigaste av allt..

  Gilla

  1. Hej Anna Karin! Varje liv räknas. Även om vi inte kan ge fred och rättvisa åt alla människor innan Jesus kommer tillbaka kan vi göra världen till en bättre plats för åtskilliga miljoner – se bara vad den kristna missionen har uträttat under 1900-talet. Att mätta de hungriga, skapa fred och göra gott tillhör lärjungaskapets centrala delar – allt detta talar Jesus om i Bergspredikan. Allt gott!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s