Bön om beskydd från mammons makt


Bild Christine Roy, unsplash.

Med en vecka kvar till valet publicerar jag här en bön som vänder på perspektiven. En önskan om att Gud hjälper oss att tjäna honom, skapelsen och våra medmänniskor snarare än att pengarna och önskan om materiell rikedom uppfyller vårt hjärta.

Nya testamentet är fyllt av varningar för den makt som bibeln kallar för mammon. Ordet betyder förmögenhet, rikedom eller jordisk egendom på arameiska. Jesus sätter mammon och Gud i ett motsatsförhållande, när han säger att vi inte kan tjäna två herrar samtidigt (Matt 6:24). Det finns många utläggningar kring bibelorden om mammon som i mitt tycke förminskar allvaret och gör Jesu skarpa ord till mellanmjölk. Utifrån frustrationen i att se hur andra och inte minst jag själv så lätt låter mammon ta Guds plats så skrev jag denna bön.


”Vill du vara Gud över min plånbok? 
Hjälp mig använda mina pengar 
så att det ärar dig
Hjälp mig att hederligt hantera 
den ohederliga mammon

Skydda mig från rikedomens lockelser
Konsumtionsiverns ständiga jakt 
Bevara mig från dess försåtliga makt 
Låt den inte nästla sig in i mitt hjärta.

Jag ber om att få tillräckligt 
Inte för mycket så att jag lockas av lyx 
Men inte heller för lite, så jag lider nöd 

Bevara mig från att bli snål
Hjälp mig se mitt överflöd 
Låt mig aldrig hålla hårt i pengar
när det kommer till att ge 

Jag vill rösta med plånboken 
På ett lite annorlunda sätt 

Rösta bort allt som förstör vår värld
Rösta för att ge till var och en med behov
Rösta för livet och inte för döden 
Rösta för att glädja min nästa med små medel

Ge mig tillräcklig tid i fattigdom 
För att aldrig glömma hur det är 
Att leva på marginalerna 

Ge mig tillräckligt med resurser 
För att alltid kunna vara generös 
Med det som du anförtrott mig 
Min lånade tid på denna jord”

Kategorier: Etiketter: , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Pengar är bra, ägodelar är Guds vilja, mammon är dåligt och där måste man välja vem man vill tjäna.
  Man kan inte ge om man inte äger, man kan inte ge bort det som någon annan äger, det kallas stöld.

  Jag tror att även du styrs av mammon på ett eller annat sätt, ex söka det billigaste.
  Bb

  Gilla

  1. Pengar är ett nödvändigt ont, faktiskt roten till det onda om vi ska tro bibeln (1 Tim 6:10). Ägodelar är en välsignelse i den mån vi äger dem. Äger prylarna oss blir de snarare en förbannelse. Har vi det vi behöver ska vi vara tacksamma. Får vi för mycket tenderar vi att bli otacksamma och krävande. Visst styrs även jag av mammon, och det är just det försåtliga i att man så lätt låter sig fångas som jag vill sätta fingret på. Hälsningar /Sara

   Gilla

 2. Sara, läs 1 Tim 6:11 igen. Det är kärleken till pengar som är roten till det onda! Inte pengarna i sig själv. Det handlar alltså om en ens inre attityd, inte föremålet för ens kärlek.

  Gilla

  1. Hej Undrande. Det är 1 Tim 6:10 du menar. I versen innan varnar Paulus för att vilja bli och vara rik. I versen innan det, vers 8, säger han att vi ska nöja oss med mat och kläder. Så Paulus poäng är inte att man kan vara hur rik som helst och sakna kärlek till pengar, utan att de som vill vara rika och inte nöjer sig med det enklaste har kärlek till pengar, en rot till allt ont. Vi lärjungar är kallade till enkelhet, generositet och gästfrihet.

   Allt gott!

   Gilla

   1. Ja, det är 1 Tim 6:10 jag menar. Jag slarvade med genomläsningen av texten innan jag skickade kommentaren.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s