Att Sverige både stryper invandringen och biståndet är en katastrof

Det var inte länge sedan som de som vill stoppa asylinvandringen hävdade att de vill hjälpa flyktingar på andra sätt. Till och med SD påstod att de vill ”hjälpa på plats i närområdet” med bistånd och öka mängden kvotflyktingar.

Det var en lögn.

Igår berättade Ulf Kristersson att hans SD-uppbackade regering inte bara ska kraftigt sänka asylmottagandet, utan dessutom minska mängden kvotflyktingar med fem sjättedelar och skära bort över sex miljarder kronor från biståndet.

De vill att Sverige, som har världens tionde rikaste befolkning, ska kraftigt minska hjälpen till flyktingar både på hemma- och bortaplan. De verkar helt enkelt vilja ha en ännu mer ojämlik och orättvis värld, ofattbart nog.

Att Sveriges nya regering bestämmer sig för att kraftigt minska både flyktinginvandringen och biståndet är fruktansvärt dålig timing – mängden som lider av fattigdom och flyktingskap har gått upp med flera miljoner bara de senaste åren.

Antalet människor som lider akut brist på mat har fördubblats under pandemin till över 300 miljoner människor. Nio miljoner av dem kommer dö av hungerrelaterade orsaker. Det innebär att bara igår dog ungefär 25 000 människor på grund av hunger. Idag kommer lika många att dö, och imorgon också. 25 000 män, kvinnor och barn som Gud har skapat, dör varje dag för att världen är så fruktansvärt ojämlik.

Det finns tydliga strategier och fungerande insatser för att hjälpa människor som svälter – FN:s livsmedelsprogram fick nyligen Nobels fredspris – men de är fruktansvärt underfinansierade eftersom världens rika länder inte ger tillräckligt med bistånd.

Mängden människor som flyr är större än någonsin tidigare: 100 miljoner. Av dessa är 40 miljoner barn. Barn som tvingats fly från hem, vänner och skola på grund av krig eller förföljelse. Nästan alla flyktingar (86 %) befinner sig i fattiga utvecklingsländer eftersom rika länder som Sverige i allt högre grad stänger sina gränser. Utvecklingsländerna har knappt någon integration, många gånger är det förbjudet för flyktingar att båda plugga och arbeta. Istället förvandlas flyktingläger sakta men säkert till ghetton.

Sverige har världens tionde rikaste befolkning, enligt World Wealth Report. Vi har över 160 000 dollarmiljonärer. Visst finns det individer som har det svårt även här, men det bör åtgärdas med mer jämlikhet inom landet – inte genom att pengar tas från de som är ännu fattigare och utsatta utomlands.

Som aposteln Johannes skrev: ”Om någon har jordiska ägodelar och ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom?” (Första Johannesbrevet 3:17)

De goda nyheterna är att även om regeringen minskar sin hjälp till dem som allra mest behöver det kan vi fortfarande göra skillnad inom civilsamhället. Stöd biståndsorganisationer, engagera dig för flyktingar där du bor, köp Fairtrade och second hand och berätta för andra om hur allvaret läget är.

Jesus sa: ”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.” (Matteus 25:40)

Med en politik som mer eller mindre struntar i de fattigas nödrop är det vår uppgift som individer, församlingar och medborgarrättsrörelser att lyssna till de fattiga ännu mer. Låt oss inte bara klaga över mörkret – låt oss tända ett ljus.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s