Bernt hörde kinesen Shi Guang tala svenska som tungotal

När Bernt Einarsson var nio år hörde han en kinesisk man tala flytande svenska under Andens inflytande – och det han sa hjälpte Bernt och hans familj att fly från förföljelse.

Bernts föräldrar, Einar och Anna Johansson, var missionärer i Kina, och när inbördeskriget nådde sin kulmen 1949 var Bernt och hans familj fast i Baoshan i provinsen Yunnan. De förstod att en kommunistisk seger var nära och att de behövde fly för att undgå allvarlig förföljelse, men de visste inte hur de skulle ta sig över gränsen till Burma utan att bli tillfångatagna av Maos kommunistiska soldater.

Den andra september 1949 fyllde Bernt nio år, och några kinesiska evangelister som föräldrarna hade lärt känna var på besök för att fira honom. Efter att tårtan var uppäten ställde de sig i en ring, höll varandras händer och bad för den svåra situationen. Sedan hände följande, enligt Bernt:

”Rätt vad det är så börjar en av de två evangelisterna att prata svenska och förklara ungefär att imorgon bitti vid stadsporten så finns det en väg ut för er, inte mot Burma utan mot Kunming. ‘Där har jag berett en väg ut’, sa han. Pappas tanke hade varit åt helt andra hållet, men detta ord var överbevisande. Nästa morgon åkte vi ner till stadsporten, det var karavaner med bomull och annat till Kunming. Den vägen åkte vi och när vi åkte fram visade det sig att amerikanarna hade byggt en flyktingväg med DC3:or och flygfält på risfälten. Vi flög till Rangoon i Burma, därifrån kom vi sedan till Sri Lanka som flyktingar och bodde där i tre år.”

Han beskrev vidare hur den här evangelisten heter Dou Shi Guang och inte kunde ha varit mer än 18–19 år när detta inträffade. Jag frågade om man kunde höra någon brytning när han talade svenska och Bernt trodde inte det – ”om det var en brytning var det snarare småländska eftersom pappa talade det.”

I början av 2000-talet, omkring 50 år efter att detta hade inträffat, fick Bernt träffa Shi Guang ännu en gång. Det visade sig att han hade blivit arresterad efter kommunisternas maktövertagande och tillbringat 30 år i fängelse. Hans tro på Jesus hade dock inte vacklat, i stället var han tacksam för att ha fått tjäna Herren både som fängslad och fri.

Det här är ett av över 80 fall som jag skriver om i Dokumenterade språkmiraklerbeställ och läs själv eller ge bort som julklapp!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s