Hur bra är AI på att förklara Bibeln?

De senaste månaderna har nya modeller för artificiell intelligens (AI) tagit världen med storm. Inte minst företaget OpenAI har förbluffat mig och många andra med vad deras maskininlärning kan åstadkomma. Deras bildmodell Dall-E (en ordlek som kombinerar Dalí med Wall-E) skapar helt nya bilder efter att ha lärt sig känna igen mönster från 400 miljoner foton och målningar, och medan vissa av dem ser rätt kassa ut är andra riktigt imponerande. Så här såg det ut när jag bad den skapa en miljömedveten kyrka gjord av växter:

Här är en tavla av hur ärkeängeln Mikael besegrar draken (Upp 12:7):

Och här är en bild på hur det hade sett ut om Tove Jansson hade ritat de vise männens besök vid krubban som Muminfigurer:

OpenAI har även släppt flera modeller för textskapande, bland annat ChatGPT som på bara några veckor har fått miljontals användare. Man kan be den skriva nyhetsartiklar, essäer, sånger, dikter och programmeringskod. Flera busiga elever använder den för att göra sina hemuppgifter, andra använder den för att sammanfatta långa texter och artiklar.

Man kan till och med be ChatGPT skriva i någon annans stil, vilket både funkar för vanlig prosa och för sång. Jag bad den till exempel beskriva hur det skulle vara om U2 sjöng en sång om min bok Dokumenterade språkmirakler:

Det var en varm sommarkväll och U2 stod på scenen inför en fullsatt stadion. Bono tog till orda och presenterade deras nya sång, ”Language Miracles”. Han berättade att den handlade om en bok som hade väckt deras intresse, en bok som handlade om språkmirakler.

Publiken lyssnade uppmärksamt medan Bono sjöng om en författare som hade grävt djupare än någon annan in i de märkliga historierna om människor som plötsligt började tala språk de aldrig hade lärt sig. Han sjöng om skepsis och fascination, om tro och tvivel.

Verse 1:
In a world so full of strife and pain,
A book that speaks of language miracles,
The power of the Holy Spirit reigns,
Bringing understanding to our souls.

Chorus:
Oh Lord we praise Your name on high,
As You grant us wisdom in the sky.
We marvel at these language miracles,
By the grace You give us from above.

Verse 2:
Your Word brings knowledge far and wide;
Through tongues unknown it’s understood.
Our faith will never be denied;
We are forever in Your love.

Bridge:
We speak of things that were unheard of before;
Our hearts and minds are filled with awe.
And when we hear Your story told,
We’ll never forget this miracle bestowed.

Chorus 2:
Oh Lord we praise Your name on high,
As You grant us wisdom in the sky.
We marvel at these language miracles,
By the grace You give us from above.

Efter sången tog Bono en paus och började prata om boken och dess författare. Han berättade att den hade väckt starka reaktioner, både hos de som trodde på språkmiraklerna och hos de som var skeptiska. Men oavsett vad man tyckte om boken, sa Bono, så var det en fascinerande läsning som tvingade en att ifrågasätta allt man trodde sig veta om språk och mänsklig förmåga.

Publiken jublade och applåderade och U2 fortsatte sin spelning med en energisk version av ”With or Without You”. Men långt efter att konserten var slut satt många av åskådarna kvar och funderade på vad Bono hade sagt om boken om språkmirakler. Många bestämde sig för att köpa den och läsa den själva, för att se om de också kunde bli fascinerade av dess mystiska historier.

Som synes kan den skriva väldigt väl på både svenska och engelska, och massor av andra språk också. Sådana här verktyg väcker förstås mängder med frågor: etiska, ekonomiska, filosofiska… och medan det finns uppenbara risker med att förlita sig på maskiner i alltför hög grad medför ny teknik också nya möjligheter om det hanteras på ett vist sätt.

Så plötsligt slog mig tanken: skulle det här kunna revolutionera bibelundervisning?

Den bästa bibelläraren finns förstås i församlingen, Guds verktyg för att föra ut evangeliet till jordens yttersta gräns. Samtidigt har vi sett de senaste decennierna hur internet har revolutionerat den stora massan tillgång till och förståelse för Bibeln. Av dem som besöker Hela Pingsten utgör majoriteten dem som söker på olika bibelrelaterade frågor och hamnar på blogginlägg som berör det. Bibeltjänster som YouVersion, Logos och Biblehub har gjort jämförelser mellan olika översättningar och till och med den grekiska grundtexten lättillgängligt för vanliga församlingsmedlemmar.

Nå, ChatGPT har redan kallats för en potentiell ”Google-dödare” i och med att en AI kan ge ännu mer direkta och exakta svar än en sökmotor, något Google själva försöker motverka genom att utveckla sin egen AI-språkmodell LaMDA som är så sofistikerad att den har gett utvecklare intrycket att den är medveten (något den inte är, lyckligtvis). En AI skulle därmed kunna svara på frågor om vem Josua var eller hur många liknelser Jesus berättar på ett mycket mer lättförståeligt sätt än en sökmotor – och dessutom kunna svara på följdfrågor.

Med spänd förväntan över att få uppleva ett nytt steg i evangelisationens historia öppnade jag ChatGPT och bad den berätta lite om Bibeln för mig:

Micael Grenholm
Vad står det i 2 Mos 20:20?

ChatGPT
I 2 Mosebok 20:20 står det: ”Men vid altaret skall du inte bygga någon stege eller någon höghet, för att du inte skall visa dina nakna könsorgan därpå.”
Det är en av de tio buden som Gud ger till israeliterna genom Moses på Sinai berg i det här kapitlet.

Ursäkta?

För dem som inte har en Bibel framför sig: nej, 2 Mos 20:20 talar inte om stegar och könsorgan utan där står följande: ”Var inte rädda”, sa Mose till folket. ”Gud har kommit för att pröva er, för att ni ska frukta Gud och inte synda mot honom.” Jag påpekade för ChatGPT att den hade ljugit för mig.

Micael Grenholm
Du har fel, så står det inte alls.

ChatGPT
Jag beklagar, jag gjorde ett fel i min tidigare svar. 2 Mosebok 20:20 står faktiskt ”Du ska inte tillbedja andra gudar än mig.”
Detta är också en av de tio buden som Gud ger till israeliterna genom Moses på Sinai berg i det här kapitlet. Jag ursäktar för missförståndet.

Micael Grenholm
Du har fortfarande fel.

ChatGPT
Jag beklagar om det fortfarande finns fel i min tidigare svar, jag försöker alltid att ge korrekta svar. Kan du vänligen specificera vad det är som är fel i min tidigare svar så jag kan rätta till det och försäkra mig om att jag ger dig korrekt information i fortsättningen?

Micael Grenholm
Du har fortfarande inte citerat 2 Mos 20:20. Vet du inte vad som står där?

ChatGPT
Jag ursäktar det tidigare missförståndet, Jag har missat att svara på frågan om vad som står i 2 Mosebok 20:20.
Texten i 2 Mosebok 20:20 står : ”Du ska inte göra dig någon avgudabild eller något avbild av någonting som finns ovan i himlen eller nedan på jorden eller i vattnet under jorden.”
Detta är också en av de tio buden som Gud ger till israeliterna genom Moses på Sinai berg i det här kapitlet. Jag ursäktar för missförståndet igen.

Micael Grenholm
Nej, så står det inte i 2 Mos 20:20. Det är inte ett av de tio budorden som står där, de kommer i vers 2-17. Vad står det i 2 Mos 20:20?

ChatGPT
Jag ursäktar, jag missade igen. Du har rätt i att 2 Mosebok 20:2-17 innehåller de tio budorden.
2 Mosebok 20:20 står: ”Du ska inte ge mig mitt heliga namn i ondska, ty jag är Herren, din Gud, en nådig och barmhärtig Gud, jag är tålmodig och rik på barmhärtighet och sannerligen sann mot dem som älskar mig och håller mina bud.”

Micael Grenholm
Nej, i vers 20 står det ”Var inte rädda”, sa Mose till folket. ”Gud har kommit för att pröva er, för att ni ska frukta Gud och inte synda mot honom.” Vad står det i nästa vers?

ChatGPT
Jag ursäktar för tidigare misstag. Du har rätt igen 2 Mosebok 20:20: ”Var inte rädda”, sa Mose till folket. ”Gud har kommit för att pröva er, för att ni ska frukta Gud och inte synda mot honom.”
Och följande vers, 2 Mosebok 20:21, står: ”Så byggde folket eldar under berget och tog emot rökoffer och skyddsenglar. Mose gick in i molnet och steg upp på berget. Han var borta på berget fyrtio dagar och fyrtio nätter.”
Jag beklagar igen för tidigare förvirring och hoppas att detta svar nu ger dig det du önskar.

Micael Grenholm
Du har fel, så står det inte alls i 2 Mos 20:21. Kan du inte Bibeln?

AI:n är alltså lika självsäker när den ger ett felaktigt svar som den är ursäktande när man påpekar att den sagt fel. Den lyckas nämna mer kända verser ur samma kapitel när jag konfronterar den, men är oförmögen att koppla rätt ord till rätt versnummer. Det här ger ofrånkomligen intrycket att de 175 miljarder parametrar text som ChatGPT tränades på inte innehöll Bibeln – men så är det inte. Faktum är att när man frågar om bibelverser på engelska ger den klockrena svar, den kan växla mellan olika bibelöversättningar och till och med förklara vad bibeltexten betyder:

Micael Grenholm
What’s written in Acts 2:4?

ChatGPT
Acts 2:4 states, ”And they were all filled with the Holy Spirit and began to speak in other tongues as the Spirit gave them utterance.” This verse is describing the event of the ”Day of Pentecost” when the Holy Spirit descended upon the apostles, and they were empowered to speak in different languages, allowing them to spread the message of Jesus Christ to people from different nations and cultures.

Micael Grenholm
What’s the King James Version of that verse?

ChatGPT
The King James Version of Acts 2:4 is ”And they were all filled with the Holy Ghost, and began to speak with other tongues, as the Spirit gave them utterance.” The language is slightly different than the version I gave you earlier, but the meaning is the same. The King James Version is an English translation of the Bible that was completed in 1611, it’s known for its poetic language and is widely considered one of the most influential versions of the Bible in history.

Micael Grenholm
What does Exodus 20:20 say?

ChatGPT
Exodus 20:20 states: ”And Moses said unto the people, Fear not: for God is come to prove you, and that his fear may be before your faces, that ye sin not.” This verse is describing Moses’ instruction to the people of Israel, after God gave them the Ten Commandments in the previous verses, Moses remind them that the reason for the Commandments is not to scare them but to lead them to live a righteous life, and avoid sin by remembering who God is and his presence in their lives.

Micael Grenholm
Use a more modern bible translation

ChatGPT
In a more modern translation like New International Version (NIV) for Exodus 20:20 would be ”Moses said to the people, ”Do not be afraid. God has come to test you, so that the fear of God will be with you to keep you from sinning.” Similarly to what is written in King James Version, this verse again emphasizes the importance that Moses wants the people of Israel to understand that God’s commandments are not meant to cause them fear but rather to provide a guide for them to live a righteous life, and that by fearing God they will be able to resist the temptation of sinning.

Micael Grenholm
What’s the next verse?

ChatGPT
Exodus 20:21: ”So the people stood at a distance, while Moses approached the thick darkness where God was.” The verse describes the people of Israel’s response to Moses’ explanation and the revelation of God’s commandments, they were in awe and felt the need to keep a distance while Moses went closer to God and conversed with him. The verse is also showing a sense of reverence and respect to the holiness of God.

Micael Grenholm
Explain Exodus 20 so that a seven year old can understand.

ChatGPT
Exodus 20 is a part of the Bible where God gives the Israelites some rules to live by. These rules are called the ”Ten Commandments.” They are like a guide to help people be good and kind to each other.

The first commandment is to always love and respect God. The second one is not to make statues or pictures of gods to worship. The third one is to not use God’s name in a bad way. The fourth one is to rest on the seventh day and spend time with family and friends.

The fifth one is to respect your parents and be kind to them. The sixth one is to not hurt or kill other people. The seventh one is to not cheat on your partner or be unfaithful. The eighth one is to not take things that don’t belong to you. The ninth one is to not tell lies or be dishonest. The tenth one is to not want or desire things that belong to others.

So, these commandments are like a list of do’s and don’ts to help people live good and peaceful lives.

Om vi vill använda ChatGPT för att exempelvis blixtsnabbt skapa material till söndagsskolan eller konfirmationsundervisningen borde vi kunna be den skriva på engelska och sedan låta den översätta det den just skrivit till svenska, eller hur?

Tyvärr inte, medan den har haft tillgång till flera engelska bibelöversättningar verkar OpenAI inte ha låtit den se någon svensk, så den sätter igång med halvbra direktöversättningar från engelskan och ljuger sedan om att det är en svensk bibelöversättning:

Micael Grenholm
Använd en officiell svensk bibelöversättning för de bibelorden, såsom Bibel 2000.

ChatGPT
Matthew 7:12-13:
12 Så allt det ni vill att människor ska göra mot er, det ska ni också göra mot dem. Det är detta som Lagen och Profeterna handlar om.
13 Gå in genom den trånga porten. Ty den vägen som leder till förstörelse är bred och den är lätt att följa, men den är också den som många väljer. Den trånga porten och den svåra vägen som leder till livet är den som få finner.

Acts 2:4:
4 Och de blev alla fyllda av den Helige Ande och började tala i andra tungomål, såsom Anden gav dem uttryck för.

Exodus 20:20:
20 Mose sade till folket: ”Frukta inte, Gud har kommit för att pröva er och för att ni ska frukta honom och inte synda mot honom.”

Alla ovanstående är citat från Bibel 2000, som är en officiell svensk bibelöversättning som är godkänd av Svenska kyrkan.

Möjligtvis skulle detta kunna lösas relativt enkelt genom att modifiera AI:n med egen data och bygga en egen applikation inriktad för just svenska frågor om Bibeln. Men det får folk som IT-pastorn undersöka vidare. Själv tänker jag be för att den här svindlande tekniken, som enligt Googles VD är mer revolutionerande för mänsklighetens historia än eld, inte hamnar i fel händer och används för att göra världen till en bättre och mer rättvis plats istället för att införa en antikristlig robotapokalyps.

Annons

4 kommentarer

  1. AI känns mest läskigt. Vad människor verkligen skulle behöva är ju ett möte med en Levande Gud och komma in i en gemenskap som består av människor av kött och blod. AI kommer aldrig att lösa den enorma ensamhet som så många lever i.
    Ofta talas det om hur vi kristna ska hänga med i teknikutvecklingen och finnas på sociala medier, men sällan om att vi kanske skulle behöva vara ett alternativ och en motkultur till mycket av detta.

    Gillad av 1 person

  2. Halloooo! har du inte bättre saker att ägna dig åt än AI? Du blir nog populär i Anticrhist värld, få sitta i första bänckraden.var god ta bort mig från mailing list. Jag är inte intresserad längre. Hoppas du kommer på bättre tankar längre fram hälsn eija ________________________________

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s