Filmen Jesus Revolution skildrar en av de största väckelserna under min livstid

Gästinlägg av Anders-Petter Sjödin, ursprungligen publicerad på Facebook.

Besökte premiären av filmen ”Jesus Revolution.” För 50 + år sedan startade en av de största väckelserna i USA:s historia, här i södra Kalifornien. Hippies, vilsna ungdomar, ”sex, drugs & Rock’n’roll” ofta drogpåverkade, deprimerade, utan hopp, med självskadebeteenden, rebelliska mot överheten, besvikna på politiker, trötta på krig och ytlighet… kom till Jesus och fick, i tusentals, sina liv förvandlade.

Vid Pirate’s Cove i Newport Beach döptes ungdomar i tusentals. Jesusrörelsen introducerade en ny typ av musik och andlighet. Rörelsen spred sig över världen, bland annat till Sverige där karismatiska konferenser anordnades. Man kan säga att sättet att leva ut Kristendom förvandlades.

Epicentrum för rörelsen var en liten kyrka här i södra Kalifornien, Calvary Chapel med pastor Chuck Smith. En 17-årig ung man, Greg Laurie blev en av rörelsens förgrundsfigurer. Filmen som – under bara 2 dagar – har setts av 2 miljoner människor – utgår från Gregs historia. Efter att ha sett filmen på premiären åkte jag med två vänner ut till 71 åriga Greg Lauries kyrka, Harvest Church som har 15 000 medlemmar. Greg predikade enkelt, klart och evangelistiskt.

Det är historia att få möta en av huvudpersonerna i en av de största väckelserna under min livstid. En annan Calvary Chapel pastor var John Wimber. 1982 blev hans kyrka i Anaheim, ”The Vineyard.” En kyrka som skulle påverka svensk kristenhet mycket, inklusive mig.

För några veckor sedan såg vi en ”väckelse-krusning” bland ungdomar i Asbury university. Bönen är att en ny genomgripande, genuin, Helige Ande-driven Jesusväckelse ska dra fram över världen för alla trötta, vilsna människor som tappat hoppet om framtiden.

California Dreamin’ var en hit med gruppen The Mamas and the Papas på 60-talet. Den handlar om att lämna kyla och mörker för den Kaliforniska solen. Den fångar också känslan av Kalifornien som platsen där drömmar uppfylls. Hollywood kallas för ”drömfabriken.” Drömmar har utvecklat allt från Silicon valley med Google, Apple och Facebook, till NASA och Cal Tech.

I Kalifornien har alltså också många andliga drömmar fötts: Den globala karismatiska väckelsen startade här på Azusa street några kvarter bort, år 1906. Den spred sig över hela världen och omfattar idag 800 miljoner människor på alla kontinenter. Jag var här på 100-årsjubileet år 2006 och bad: ”Do it again”.

Här har kyrkor, samfund och organisationer startat som på olika sätt har påverkat världen; The Church of the Nazarene, Aimee Mcpherson, Jack Hayford och The Four Square Church, Kathryn Kuhlmans helandemöten på LA´s Shrine Civic Auditorium, Harvest Rock Church, Rick Warren och megakyrkan Saddleback eller Bill Johnson och församlingen Bethel i Redding. Här höll Billy Graham sitt första stadium möte. Här startade Bill Brights Campus Crusade for Christ, Full Gospel Businessmen, här grundades Fuller Theological Seminary, John Dobson startade Focus on the Family och hjälporganisationen World Vision startade här. Här finns världens största kristna TV bolag, TBN. Här föddes alltså också Jesusrörelsen och den karismatiska väckelsen på 60–70-talet som på olika sätt har påverkade alla samfund.

Kalifornien, ett utpräglat kommunikationscenter, är en plats för drömmar. Det som händer i Kalifornien och speciellt i LA, påverkar ofta hela världen. Som kristen, historiker och visionär är det inspirerande att vara här och pejla vad som händer.

I dag predikade jag i en av LA:s 6000 kyrkor, Christ Church i Sierra Madre klockan 07:45 på morgonen och åkte sedan ut till Riverside och Harvest Church för att höra Greg Laurie, en av huvudpersonerna i ”Jesusfolket” för 50 år sedan.

Rekommenderar dig att se filmen. Här i USA går den på vanliga biografer. I Sverige får man nog streama den.

Du som har sett ”Chosen”: en annan av huvudpersonerna bland 70-talets ”Jesus freaks” – Lonnie Frisbee – spelas av Jonathan Roumie, som spelar Jesus i The Chosen.

Annons

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s