AI är varken mänsklighetens frälsning eller dess undergång

Vissa tror att AI kommer lösa alla världens problem, andra att AI-robotar kan komma att ta över och utrota oss. Bibeln däremot säger att det bara finns en frälsare, Jesus Kristus. Och den säger även om och om igen att vi inte ska vara rädda.

Det är förvisso tydligt att AI-teknik kan användas både för att göra mycket gott och mycket ont. ChatGPT är världens snabbast växande program, Microsoft kommer snart introducera AI-funktioner till hela Office-paketet och Googles VD har sagt att AI är mänsklighetens största uppfinning sedan elektriciteten.

Frågan är: hur kan kristna använda AI för att främja evangeliet utan att dras in i något destruktivt? Hur kan kyrkan betjänas av AI utan att bli beroende av det?

Hur ska man tänka kring mirakler i andra religioner? (Med ”Två osaliga andar”) Jesusfolket

För ett tag sen blev jag (Micael) inbjuden att prata om mirakler i podden Två osaliga andar, en sökarpodd vars publik framför allt finns utanför kyrkan. Det var fantastiskt att få dela vad Jesus kan göra för människor! Jag berättade om helanden, språkmirakler och hur jag för tio år sedan intervjuade en sydafrikansk pastor som kom tillbaka till livet efter att ha blivit dödförklarad på sjukhus. Frågan kom även upp hur jag ser på övernaturliga fenomen inom new age och andra religioner, och jag sa att jag som kristen inte har någon anledning att förneka att övernaturliga saker kan ske i ickekristna sammanhang – Bibeln själv hävdar detta vid flera tillfällen. Däremot tror jag inte att det är orsakat av Gud utan av det Nya Testamentet kallar för "orena andar". Det finns många krafter och andligheter där ute, men det bästa och säkraste är att vi söker oss till Guds helige Ande – den enda Ande som aldrig kommer försöka manipulera eller förråda oss. Jag var lite orolig att mitt svar inte skulle tas emot väl i podden men tvärtom hade Sara och Jens stor respekt för mitt kristna perspektiv och ställde fler frågor om bön, Jesus och hur jag blev kristen. Det blev ett väldigt bra samtal som vi också fått tillåtelse att dela här i Jesusfolket! Haka på konferensen Pingst23 om Andens gåvor i slutet av maj: http://pingst23.se/  Avsnitten i sin ursprungsform: https://podcasts.nu/avsnitt/tva-osaliga-andar/20-intervju-med-micael-grenholm-om-dokumenterade-mirakler-del-1-2-v7ksWfU3SQ och https://podcasts.nu/avsnitt/tva-osaliga-andar/21-intervju-med-micael-grenholm-om-dokumenterade-mirakler-del-2-2-lhNmkRveY  Min intervju med Francis Shongwe som kom tillbaka från döden: https://www.youtube.com/watch?v=vLJnHGVVuw0  Dokumenterade mirakler: https://dokumenterademirakler.se/  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
  1. Hur ska man tänka kring mirakler i andra religioner? (Med ”Två osaliga andar”)
  2. Kommer AI ta över kyrkan? (Med IT-pastorn Lars Gunther)
  3. Tolv dokumenterade mirakler i vår tid
  4. Andens utgjutande på Asbury University – med professor Craig Keener
  5. Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus

I det senaste avsnittet av Jesusfolket pratar jag med ”IT-pastorn” Lars Gunther om hur artificiell intelligens påverkar kyrkan. Under diskussionen utforskade vi parallellerna mellan Internets framväxt på 90-talet och AI:s framväxt idag – då som nu fanns både utopiska framtidsvisioner och fasansfulla skräckscenarior.

Det blev ett jättespännande samtal där Lars mångåriga erfarenhet av IT-teknikens spjutspetsar verkligen öppnade mina ögon för vart saker är på väg!

Ett exempel på hur AI skulle kunna användas för att förmedla evangeliet; Jag modifierade ChatGPT till att bli GospelGPT: en AI som i varje svar den ger presenterar evangeliet och uppmanar en att ge sitt liv till Jesus. Oavsett om man frågar om Indonesiens huvudstad, ABBA:s populäraste sång eller hur man blir muslim kommer den alltid leda in ämnet på att ta emot Jesus som sin frälsare och dessutom ge minst ett bibelord som stöd för resonemanget. Är det här framtidens evangelisationsverktyg?

Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

Annons

En kommentar

  1. Jag tänker att inget påverkat historiens gång mer än boktryckarkonsten som gav oss reformationen, kapitalismen och demokratin. AI används för kapitalismens bästa, likväl som för att fuska i skolan men kan också vara till stor nytta för funkisar. Mest är det väl än så länge en leksak vilket boktryckerierna blev långt efter att de uppfanns.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s