Mina AI-bilder på när påven gifter sig blev virala i Västafrika, för folk trodde det var riktiga foton

Låt mig förklara.

Den främsta anledningen till att jag skaffade ett konto på Midjourney för att generera bilder med hjälp av AI var att jag behövde bilder för ett kortspel jag har utvecklat på min fritid, Apostlaspelet. Jag hade sett att de senaste versionen av programmet var väldigt duktigt på att generera porträtt, och jag blev inte besviken!

Faktum är att kort efter att jag hade skaffat kontot blev en Midjourney-bild på påven viral över hela världen. Han var klädd i en jacka som folk påstår är hett inom mode (jag själv tycker bara den ser obekväm ut) och tiotusentals spred bilden i tron att det var ett riktigt foto.

Det jag för några veckor sedan undrade över i mitt stilla sinne var om den fotorealistiske påven var resultatet av avancerad ”prompt engineering”, där man matar in hundratals ord in i AI-programmet för att få exakt den bild man vill ha, eller om vi lever i en tid numera där vilken jeppe som helst kan skapa bilder på kända personer på några sekunder.

Så jag prövade själv att med väldigt få ord generera påvebilder, inte som modelejon utan som gift man – som en subtil, satirisk kritik av katolikernas celibatkrav på präster och biskopar. Celibat i sig tycker jag är toppen och en sann gåva från Gud, men att kräva det av alla som vill leda gudstjänst är varken bibliskt eller särskilt sunt tycker jag.

Bilderna blev förvånansvärt bra även om det var tydligt att en AI hade gjort den om man zoomade in på detaljer såsom antal fingrar och ansiktsdrag i flera av dem. Det är ju inte ens samma kvinna på bilderna, och hennes klänning ändrar design från bild till bild. Men det var åtminstone inte ett magplask i bildkvalitet, utan tvärtom ett tydligt tecken på att AI-teknik gör det möjligt för folk som varken kan Photoshop eller ens hålla i en kamera att skapa relativt verklighetstrogna bilder.

Glad i hågen laddade jag upp bilderna i en grupp för AI-konst – lyckligt ovetande om att någon inom kort skulle bestämma sig för att ladda ner bilderna utan min vetskap på egen dator eller telefon och ladda upp dem på andra ställen med påståendet att det var verkliga foton.

Någon vecka senare var de virala i Västafrika.

En kamerunsk musiker hittade till och med på ett namn på ”påvens fru” – Eyenga – och en nigeriansk influencer hittade på datum och tid på när bröllopet ”ägde rum”. Kanske gjorde de det på skoj – men så länge det inte är konton som enbart ägnar sig åt satir så blir det väldigt manipulativt.

Och allt dessa västafrikaner ägnade sig åt var helt bortom min kontroll.

Numera klassas flera av bilderna av Facebook som ”falsk information” efter att en kongolesisk tidning gjort en ”faktagranskning” och kommit fram till att bilderna måste vara manipulerade då påven de facto inte har gift sig.

Jag själv hade förstås ingen intention alls att lura människor utan la upp bilderna i en grupp för AI-konst som en demonstration på hur fotorealistiska bilder AI numera kan göra.

Att bilderna visade något som inte kan ske (påvar lever ju som bekant likt alla andra katolska präster i celibat) och skulle bli en världsnyhet om det ändå skedde tänkte jag var en tillräcklig garanti för att de inte skulle missförstås – men o så naiv jag var!

Om AI-genererade bilder som inte alls var tänkta att användas för fake news ändå kan komma att bli det på så stor skala – hur lätt är det då inte för folk som faktiskt vill luras och manipulera att ta hjälp av AI för massiva bedrägerier?

För mig känns det lite som för 5 år sen när regissören Colin Nutleys produktionsteam olovligen laddade ned en bild jag tagit på lovsjungande ungdomar i England och använde det i en kriminalserie för att porträttera en sekt.

Samtidigt visar också detta hur lätt det kommer vara framöver att skapa inlevelse i såväl predikningar som konfirmationsundervisning. Vi pastorer uppmanar ofta våra församlingsmedlemmar att föreställa sig hur det var att följa Jesus på Nya Testamentets tid – nu kommer man kunna skapa bilder av sig själv i bibliska kläder tillsammans med Jesus och apostlarna, eller se hur det hade varit om Jesus inkarnerades i modern tid.

Och enligt IT-företaget Nvidia dröjer det inte länge tills AI kan generera fotorealistiska 3D-miljöer där man på några minuter kan generera Jerusalem som det såg ut för 2000 år sedan. Potentialen för minnesvärda och gripande förkunnelse såväl som undervisning för konfirmander och bibelskoleelever är enorm.

Men sen är ju också frågan hur länge sådan här teknik med all dess processorkraft ens kommer kunna existera i klimatkrisens tidsålder. Det är märkliga tider vi lever i – och kyrkans perspektiv behövs verkligen i samhällsdebatten för att hjälpa världen navigera mellan avguderi och desperation.

Här poddar jag med IT-pastorn Lars Gunther om kyrkan och AI!

Annons

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s