Rik? Del 7: Allt?

Detta är del 7 i min bloggserie ”Kan en kristen vara rik?” Läs de andra inläggen i serien här.

Det jobbigaste med kravet ”sälj allt du äger” är ordet allt. Måste man verkligen sälja allt? Räcker det inte med bara det man inte behöver, allt förutom mat och kläder?

Saken är att i teorin gör det ju det. Syftet med att de rika ska sälja allt de äger är inte att de själva ska lida nöd utan att det ska bli jämvikt, Gud vill inte att någon ska ha mindre eller mer. Han vill ha ekonomisk utjämning.

Och då borde man ju egentligen sälja det överflödiga men behålla det nödvändigaste. Varför uppmanade då Jesus oss att sälja allt, varför sålde lärjungarna i Apg 4:34 inte bara saker man inte behöver utan också saker som hus och åkrar?

Ingen av dem led någon nöd. Alla som hade jord eller hus sålde vad de ägde och bar fram vad de hade fått för den sålda egendomen och lade ner betalningen för apostlarnas fötter. Och man delade ut åt var och en efter vad han behövde. (Apg 4:34-35)

När kristna sålde allt de ägde lade de ner betalningen för apostlarnas fötter”, och så distribuerades pengarna tillbaka till dem, åt var och en ”efter vad han behövde”. Dessa pengar kunde de kristna sedan köpa mat, kläder och hus för. När man sålt allt blev man inte tomhänt, utan man fick en viss summa pengar tillbaka som räckte till det man ”behövde”. Alla i gemenskapen fick en sådan summa. Syftet med allt detta är naturligtvis ekonomisk utjämning. ”Ingen av dem” led längre någon nöd. Man hade med Guds hjälp i ett slag utrotat både rikedom och fattigdom. Man ägde allt gemensamt, och kallade inte det man ägde för sitt.

Vitsen med allt-säljande är inte att vi för all framtid ska sluta använda materiella ting. Läran att det materiella i sig är något ont är obiblisk gnosticism. Kristna i Jerusalem ägde hus där de höll sina gudstjänster även efter att de sålt sina hus (se t ex Apg 12:12). Skillnaden mellan före och efter säljandet var att man nu ägde husen gemensamt. Och inte bara husen, utan allt annat också.

Varför då gå denna omväg? Varför kan man inte behålla sitt hus istället för att sälja det för att sedan köpa det? Varför sålde de kristna i Jerusalem nödvändiga saker när de ändå fick pengar igen av apostlarna att köpa nödvändiga saker för? Man kan väl behålla det man ändå tänker köpa sedan?

Jo, Gud är så smart att Han har räknat ut att det inte riktigt funkar så enkelt i praktiken. Rika plockar inte bara på sig saker i allmänhet utan lyxiga saker. De hus rika har är oftast större, ”finare” och glamorösare än vad som egentligen är nödvändigt. De kläder rika har på sig har design och märken som gör tyget flerdubbelt dyrare än vad det egentligen behöver vara. Kom ihåg att för de kristna i Jerusalem var detta en omvändelsegärning – det var en av de första sakerna som de gjorde efter att ha omvänt sig från sin synd. Och som ogudaktig syndare tänker man ofta annorlunda än som kristen, därför upptäckter man som nyfrälst ofta hur mycket av det vi har som är onödigare än det vi behöver. Även om vi skulle kunna behålla våra grejor så är det alltför ofta så att de är långt lyxigare och värdefullare än andra likadana varor på marknaden. Detta gör att genom att sälja dem istället för att behålla dem och köpa oss en billig produkt av samma typ får vi ett överskott som kan ges till de fattiga.

Berättelsen om den rika unge mannen avlutas med:

Petrus sade till honom: ”Se, vi har lämnat allt och följt dig.” Jesus sade: ”Amen säger jag er: Ingen lämnar hus eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller åkrar för min och evangeliets skull utan att få hundrafalt igen. Här i världen får de hus, bröder, systrar, mödrar, barn och åkrar, mitt under förföljelser, och i den kommande tidsåldern evigt liv. Men många som är de första skall bli de sista, och de som är de sista skall bli de första.” (Mark 10:28-31)

När vi sålt allt vi äger kommer vi inte leva utan någon egendom, utan vi kommer äga våra hus och åkrar tillsammans med vår nya familj. Att sälja allt är att göra sig av med privat egendom och istället praktisera egendomsgemenskap där alla ens familjemedlemmar har tillgång till det de behöver, till skillnad från när man levde ensam med överflöd för sig själv samtidigt som andra hungrade. Målet för allt-säljande är inte att man ska leva egendomslöst utan att man ska göra sig av med sin rikedom för att kunna dela pengarna jämnt och sedan bo i gemenskap. Allt-säljande innebär inte att vi ska sluta använda saker utan att vi ska sluta äga dem privat och istället dela dem med våra bröder och systrar. När vi lämnat hus och åkrar kommer vi enligt Jesus få nya hus och åkrar.

Anledningen till att vi säljer allt vi äger är att vi ska ge pengarna vi får för försäljningen till de fattiga. Om vi i praktiken säljer exakt allt är vi själva plötsligt fattigare än de flesta av de fattiga som vi ger till. Det är därför inget konstigt att vi behåller en del för oss själva så att vi klarar oss. Vi ska ge till de fattiga – och därmed även till oss själva när vi är fattiga.

Målet med allt-säljande är alltså egendomsgemenskap. Ni kanske tycker att jag nu tar udden ur Jesu bud om allt-säljande genom att skriva detta, men mallen för vad allt-säljande innebär i praktiken finns i Apg 2 och 4 – och de texterna gör klart att lärjungarna inte vägrade att beröra prylar efter att de sålt allt. De levde inte egendomslöst utan i egendomsgemenskap. De levde i kommuniteter, med alla resurserna jämt fördelade mellan sig. Att vara rik är att behålla pengarna för sig själv, så motsatsen är att dela dem gemensamt så att ingen lider nöd. Detta är en anledning till att man inte kan använda de rika i GT som argument för att vi kan vara rika, eftersom de uteslutande var herrar och kungar som levde i dåtidens ”kommuniteter” med sina hustrur, sitt hov och sitt folk (mer om det i nästa bloggpost i serien).

En annan förklaring till att de kristna sålde allt och inte bara det onödiga kan vara att apostlarna ville fördela tillgångarna jämt, ”så det blir lika för alla” (2 Kor 8:14), och för att kunna ge alla troende exakt samma summa tillbaka behöver man ha tillgång till allas samtliga pengar, inte bara det de kan undanvara. Därför behövde man inte bara sälja det onödiga utan även nödvändiga saker som hus och åkrar.

Ännu en förklaring till att Jesus uppmanar oss att sälja exakt allt är att vi på så sätt klipper av de emotionella band vi lätt skaffar oss till våra egendomar. Många rika kristna påstår att de inte älskar sina prylar och att de skulle kunna göra sig av med dem om de känt sig ”kallade”. Och visst är det enkelt att påstå något man inte behöver bevisa. Men lyssna nu, ni som påstår detta: Ni är kallade. Sälj allt, inklusive de mest nostalgiväckande prylarna. Genom att säga hejdå till exakt allt, inklusive det nödvändiga, visar vi att vi inte älskar något mer än Gud. Det är en stor frestelse att behålla onödiga prylar för att de har ett känslomässigt värde för en, men genom att sälja exakt allt för att sedan köpa nya nödvändiga saker som man delar på i kommuniteten tar man kål på den frestelsen.

Jag tänker dock inte klandra någon som säljer allt utom huset eller kylskåpet. Jag kan tänka mig att de första kristna behöll till exempel kläderna på när de sålde allt. Men man bör tänka igenom: finns det något billigare alternativ till detta? Och man ska i allt när det gäller de nya saker man har inte kalla det för sitt.

Skaran av dem som trodde var ett hjärta och en själ, och ingen enda kallade något av det han ägde för sitt, utan de hade allt gemensamt. (Apg 4:32)

Grunden till de ekonomiska klyftorna i världen är att vi hela tiden uppdelar tingen i mitt och ditt. Det ska vi inte göra, det är vårt, givna av vår Himmelske Fader. Egentligen är det Hans, men Han har gett det till oss för att vi ska dela på det tillsammans. Vi ska inte ha några som helst problem med att låna ut det lilla vi äger till andra, vad har vi för rätt att ha ensamrätt på saker och ting? Vi föds tomhänta och dör tomhänta (1 Tim 6:7). Allt vi har tillgång till ska vi dela gemensamt. Kyrkofäderna skrev att det är en synd att äga privategendom.

Så även när man har hus, kläder och kylskåp ska man inte ha samma inställning till dessa ting som världens människor har. Även när vi har det allra nödvändigaste ska vi vara villiga att dela med oss om så skulle vara. Bibeln uppmanar ständigt till gästfrihet (se t ex Hebr 13:2). Och gästfrihet innebär att man delar med sig av hus, säng, mat och kläder till främlingar.

Alla bud i Bibeln har en anledning, ett syfte. Och syftet med ”sälj allt du äger” är att ingen kristen ska vara rik utan att rika ska sälja sina överflödiga prylar så att pengarna kan delas lika. Syftet är ekonomisk utjämning. Om man glömmer bort det syftet förstår man inte varför man ska sälja allt man äger. Men om man fokuserar på det syftet är att sälja allt det vettigaste man kan göra.

8 kommentarer

 1. Jag funderar mycket på vad som skulle vara min roll i det hela, eftersom jag är gift med en icke-troende make. Jesus säger ju att den som överger allt det materiella eller barn, föräldrar, hustru, ska få mångdubbelt igen redan i den här tiden, och i den tillkommande. Men frågan är om det kan appliceras till en kvinna? Ibland känner jag verkligen att jag verkligen bara vill gå ut genom dörren med vad jag står och går i….Men då vill jag kanske se till att biblarna o kasetterna inte hamnar i soporna först….Har någon något förslag?

  Gilla

  1. Lyssna till vad Gud vill. ”Om en hustru har en man som inte är troende och han är villig att leva med henne, får hon inte överge honom. Ty mannen som inte tror är helgad genom sin hustru, och hustrun som inte tror är helgad genom sin troende man. Annars vore era barn orena, men nu är de heliga. Men om den otroende vill skiljas, så låt honom göra det. I sådana fall är brodern eller systern inte bunden som en slav. Gud har kallat er att leva fredligt tillsammans. Vet du då, hustru, om du kommer att frälsa din man, och vet du, man, om du kommer att frälsa din hustru?” 1 Kor 7:13-16

   Gilla

 2. Mjaaa, det var ju inte alls frågan för mig huruvida jag skulle skiljas från min man eller inte. Det initiativet skulle jag aldrig våga ta. Men jag syftade på Matt 19:29, Mark 10:30, Luk 18:29, där det ju faktiskt står som exempel att man förutom barn, föräldrar, syskon, åkrar och hus även kan lämna en hustru. Och tittar man i grundtexter, så såg jag det på alla tre ställena, även om ”hustru” i de flesta sv bibelövers bara är omnämnt i Lukas. Jag har Bertil Gärtners interlinear studiebibel. I detta fall av lämnande förutsätter jag att man inte menar att ta ut en skilsmässa, eller skriva skiljebrev som man gjorde då. Man hoppas ju att partnern under det att man är borta ska få tid över till eftertanke och omvända sig. Det lär ju ha förekommit att män lämnat sina hustrur – det gjorde nog de flesta män då – men någonstans talas det också om att man väl kunde ta med sig en troende hustru. (i Kor 9:5) Underförstått blir det då otänkbart att ta med en ofrälst maka/(make?) på missionsuppdrag för Guds rike, oavsett hur länge uppdraget pågår. Min fråga var ju om Jesus möjligen, skulle ha menat att exkludera kvinnan från möjligheten att gå ut på fältet utan en ofrälst man? (dock helgad)? Jag tror nog inte det eftersom kvinnan ju har samma arvsrätt till Guds rike som mannen.

  Gilla

  1. Jag menade inte att du ville skilja dig från din man men ville belysa att du är viktig för honom som förmeldare av Evangeliet. Jag tror inte att Jesus menade att det skulle vara olika regler för män och kvinnor i det du talar om. ”Hustru” innebär oftast enligt Bibliskt språkbruk ”hustru/man”, precis som ”bröder” betyder ”bröder/systrar”.

   Gilla

 3. Jag funderar på tiondet, som i alla fall i min församling(pingst), ses som en av Gud given ordning som bör följas som en typ av andlig övning för att påminna sig om att allt är Guds och det är ju”ur hans hand vi ger det till honom”. Och tionde är väl en oskriven regel som de flesta håller sig till i våra församlingar runt om i landet. Om jag inte minns fel så är det väl Malaki som är den bibliska hänvisningen.

  Jag har funderat lite på det där. Finns det någonstans i NT där detta uppmuntras. Vissa saker i NT näms ju inte för att det tas för givet och inte kommenteras för att det inte behöver pålysas. År tiondegivandet en sådan princip?
  Om det är så; hur gick det då till i de första församlingarna när man redan gett allt överflöd till de fattiga som Jesus uppmanade till.
  Om det inte är så; är inte då tiondepricipen en snålhetsprincip egentligen, dold bakom en fromhetens täckmantel? Som jag ser det är det omöjligt att de gav tionde i den första församlingen. När infördes då tiondet? Det är intressant att tänka på. Någon som vet mer om detta? Guds fred vänner!

  Gilla

  1. Hej Joseph!

   Det är helt sant att tionde aldrig uppmuntras i NT, istället talar man om jämlikhet och att dela alla resurser lika. Många i Sverige skulle kunna ge mer än en tiondel till fattigdomsbekämpning och mission. Samtidigt är det ytterst ovanligt att folk utanför kyrkan ger bort så mycket som tio procent. Av den anledningen har jag svårt att se tiondet som en snålhetsprincip. Snarare behöver vi undervisa om att givandet inte får stanna där, men det tror jag många redan håller med om.

   Sen tycker jag att ett stort problem är att många av tiondepengarna går till kyrkolokaler och dyra prylar snarare än till fattigdomsbekämpning, evangelisation och mission. Jag har just besökt en kyrka i Kahoyi, Sydafrika, vars lokal består av plåtbitar där de spenderar sina pengar på att ge gåvor till de fattiga. Så borde tiondet fungera.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 4. Du propagerar för att prylar som man måste ha, men där vi har en onödigt ”lyxig” variant ska vi sälja och köpa en enklare. Men om det kostar mer att köpa en ny enklare, än vad jag lyckas sälja min ”lyxiga” för (och det är svårt att få tag i begagnade), hur agerar jag då? Är det fortfarande synd att behålla den jag har enligt dig?

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s