Varför abort är fel

En kristen syster som jag pratade med en gång frågade: ”Måste man vara emot abort bara för att man är kristen?” När hela samhället är för det kan det vara svårt att gå emot strömmen. Innan jag blev kristen tyckte jag det lär konstigt att det fanns folk som var emot abort, men då hade jag inte reflekterat någonting över frågan. Jag var för abort för att alla andra var det. Idag kan jag inte begripa hur jag kunde vara för abort, då jag finner det djupt omoraliskt även ur ett sekulärt humanistiskt perspektiv. Min kristna tro har stött abortmotståndet ytterligare, då kyrkan har, precis som Stefan Swärd en gång poängterade,  aktivt i 2000 år ända från början motsatt sig abort. Följande är ett utdrag ur en argumenterande text jag skrev i skolan:

Huvudargumentet som abortförespråkare använder är att barnen inte har något medvetande den första tiden. De är bara, som någon uttryckte det, ”en degklump av celler”. Om de förblev medvetslösa skulle detta argument ha en poäng. Men det faktum att de kommer att få ett medvetande inom bara några månader gör att argumentet faller. Att döda ett foster är därmed som att döda någon som svimmat: en medvetslös individ som snart kommer att få medvetande.

När man diskuterar abort hänvisas det ofta till kvinnans rätt till sin egen kropp, men har inte barn rätt till liv? Fostret kommer att bli ett livs levande barn. Skulle en husägares rätt till sitt hus göra att han/hon kan döda de barn som bor däri? På samma sätt är kvinnans kropp fostrets ”hus”, men hon har inte rätt att döda det för det.

Man säger också att ett barn måste få ett värdigt liv, och de mödrar som funderar på abort känner ofta att de inte klarar av att ge sina barn ett värdigt liv, därmed borde abort vara rättfärdigat. Men födda barn som är oälskade eller lever under hemska förhållanden dödar man inte utan man spenderar resurser på att ge dem en ny fosterfamilj och låta dem få gå i terapi. Varför är man inte villig att ge samma behandling till ofödda barn och låta dem födas? För att det kostar för mycket pengar? I så fall väljer man pengar istället för liv.

Att säga att barnen inte kommer få ett bra liv är för övrigt att fälla domar i förtid. Det är omöjligt att säga om en människa kommer att bli lycklig eller ej, eftersom så mycket av livet präglas av annat än föräldrar. Barn tillbringar mycket tid i skolan och på fritidsaktiviteter. Och barn som trots allt får en dålig uppväxt får oftast ett bra liv i vuxenåldern.

Dagen om abort: 1, 2, 3, 4, 5.

Kategorier: Etiketter:

5 kommentarer

 1. Min svärfar föddes som yngst av tio barn. Han var inte önskad, nån kärlek fick han knappast. Däremot en massa hugg och slag av sin tyranniska bröder. Många skulle säkert tyckt att hans liv inte borde ha levts. Han borde ha dödats innan han fötts.
  Senare i livet blev han förföljd för sin tro, satt i arbetsläger och hotad av säkerhetspolis och kommunister. Ett värdelöst liv, alltså. Men han gifte sig och fick åtta barn, som nu gett honom 21 barnbarn. Sju av dem är mina. Tack gode Gud att hans mamma inte gjorde abort.
  Det är så enkelt att ta till ett kortsiktigt tänkande när det gäller abort. I ett evighetsperspektiv blir allting något helt annat.

  Gilla

  1. Naturligtvis ska man det inte. Om någon vill bli läkare för att rädda liv och inte ta dem måste man även om man tycker att abort inte är mord respektera honom/henne. Det är som att tvinga alla regissörer att göra en porrfilm.

   Gilla

 2. Tack för att du skrev den här kommentaren!

  Jag har alltid varit för abort, men efter att ha läst den här ”debatten” så är jag inte lika säker längre. Nu ska jag också skriva om det här ämnet i skolan, och tack vare den här artikeln så har jag fått många fler och nya argument.

  så Tack! 😉

  Gilla

  1. Hej Linnéa! Lycka till med skolarbetet! 🙂

   Jag tror huvudargumentet som jag försökte uttrycka ovan är att det är väldigt svårt att argumentera emot att det är en människa man tar livet av, oavsett om man människoförklarar fostret eller inte (för även om man inte gör det kommer fostret ju bli en människa). Det kluriga blir ju när moderns liv är i fara, men jag tror det är viktigt att se att då står faktiskt liv mot liv, det är inte oproblematiskt att mena att abort inte innebär att avliva en människa.

   Gilla

Kommentarsfunktionen är stängd.