Kändisar kommer till min kyrka

Anders Wejryd kommer besöka Uppsala Pingstkyrka den 6 oktober för frukostsamtal, och dagen därpå kommer Ulf Ekman. Pastor Dan Salomonsson kommer intervjua dem och försöka ställa samma frågor till båda för att jämföra svaren. Frågorna kommer bl a handla om ekumenik, bibelsyn, samkönade äktenskap och hur de ser på pingströrelsens roll.

Det är ganska förutsägbart vad de kommer säga. Man har bjudit in en typisk vänsterkristen och en typisk högerkristen (har skrivit mer om vad som definierar sådana här). Jag tycker att båda har rätt i mycket och båda har fel i mycket. Ander Wejryds rättviseiver är mycket god medan Ulf Ekmans framgångsteologi är obiblisk. Å andra sidan delar jag många gånger Ekmans syn på teologiska frågor snarare än Wejryds. Men båda är ute på så fel spår, fast åt olika håll, att jag inte kommer gå för att höra på någon av dem.

Uppdatering 6/10: Ni som till skillnad från mig vill se samtalen, gå in här (filmat av Emanuel Karlsten).

4 kommentarer

 1. Och vem i världen har rätt? Du? Jag?

  Vem sitter inne med full sanning? Består ignoransen mot ledare i att vi själva tror att vi har rätt? Att deras ord inte stämmer överräns med våra, eller vad vi tycker oss utläsa från bibeln. En vänsteraktivist har stöd i bibeln, en framgångsteolog hittar sina stöd där med.

  Kanske har en som Wejryd nånting från Gud som kan lära dig något? Men du avfärdar honom därför att du tror du vet vad han ska säga. Kan Gud inte använda någon för att han brister? Han använder mig, han använde mördaren Paulus mfl. Eller att Ekman, kanske skulle ha något att ge dig från Gud?

  Sen, går deras liv emot Guds ord, då kan man också förstå¨tvivlet på dem, men vad jag vet så vet jag inte mkt.

  Dessutom, jag kan ha väldigt fel, kanske har du hört dem båda åtskilliga gånger, så att Gud inte skulle kunna använda dem mer. Jag tror ingen av dem uppriktigt saknar längtan att leva som Gud vill, och ett sånt hjärta ser Gud. Inte kan man påstå att Kung David direkt var någon som till det yttre alltid var att skryta med… Döda en annan kvinnas man för att gifta sig med henne, jämför man med det klarar sig Ekman och Wejryd med galans…

  Ha de bra Micael!

  Gilla

  1. Nog kan man hitta stöd för allt möjligt om man tar enstaka lösryckta Bibelverser, men enligt min mening blir man varken vänster- eller högerkristen om man läser Bibeln i sin helhet med Andens hjälp. För övrigt kan man ju också se på kyrkohistorien. Om framgångsteologin aldrig praktiserades i den tidiga kyrkan utan kyrkoledare tvärtom fördömde den om och om igen kan man vara rätt så säker på att det är en irrlära. Samma sak med abort eller läran om jungfrufödseln: ingen i den tidiga kyrkan var för abort eller hade tvivel mot jungfrufödseln – med vad rätt opponerar sig kristna mot dem idag?

   Gilla

 2. Jag håller med er båda om att både Wejryd och Ekman har saker att komma med, det skrev jag ovan också, men båda är så fel ute på andra punkter att jag inte frivilligt går och lyssnar på dem. Hellre lyssnar jag på andra predikanter, Greg Boyd, Carl-Eric Sahlberg och Jonas Melin för att nämna några…

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s