Kyrkobyggnader uppfördes inte förrän år 250 e.Kr.

Nu när kyrkobyggnader vinner designpris, kyrkorenoveringar bränner miljoner och man betraktar ”kyrka” som en byggnad istället för en grupp människor känns allt detta för mig ganska ironiskt… kyrkobyggnader uppstod först 250, eller ännu senare, vissa kyrkohistoriker menar att de uppkom först runt år 300. Innan dess hade man bara husförsamlingar. Om man återgick till det idag skulle kyrkan fokusera på utbredandet av Guds Rike istället för slöseriet med miljarder på dyra byggnader (bara uppvärmningen kostar en förmögenhet), plus att man inte behövde snacka om massa trams om ”kulturarv” med hänvisningar på kyrkan. Kyrkan är människor som fyllda av den Helige Ande botar sjuka, driver ut onda andra, predikar Evangeliet om evigt liv, skapar fred och betjänar de fattiga och utsatta.

8 kommentarer

 1. Vanligaste mötesplatsen verkar ha varit i hemmen.
  Som exempel kan nämnas Filemon v.2 ”… den församling som kommer tillhopa i ditt hus.”

  Gilla

 2. Särskilda lokaler där Kyrkan samlas har behövts rätt snart. Anton skriver om synagogan som gudstjänstrum, och så har nog de kristna gudstjänstlokalerna tett sig på många håll. Gudstjänst kallades länge för ”synaxis”, nära släkt med ”synagoge” De judiska påskbruken iakttogs i Mindre Asien på 100-talet (Eusebius kyrkohistoria, en del av detta lever ännu kvar i Indien vad det verkar, se qenayane)) och seder och språkliga vändingar i tidig kristendom visar hur judisk den tidiga kyrkan var: den av Kristus fullbordade Judendomen!

  Gilla

 3. Låt mig utveckla vad jag menade med att kristna använde synagogan som missionslokal.

  Man deltog i judarnas gudstjänster precis som Jesus hade gjort för att vittna om Evangeliet. Man tillbad ju samma Gud som judarna, så det var inte som om de hade deltagit i hedniska riter för att missionera. Men samtidigt var det ingen kristen som plötsligt reste sig upp i synagogan och utbrast ”Nu tycker jag att vi firar nattvard!” eller ”Judas här har tagit emot Jesus, vad sägs om att vi döper honom i Faderns, Sonens och den Helige Andens namn?” För kristna seder och gudstjänster samlades man i hemmen. Detta kan vi läsa om i Apg: ”Varje dag var de endräktigt tillsammans i templet, och i hemmen bröt de bröd och höll måltid med varandra i jublande, innerlig glädje.” (2:46). Man evangeliserade på platser där judar möttes, och deltog i gudstjänsterna till den Ende Guden, men Nattvard och annat typiskt kristet som böner till Jesus etc sköttes i husförsamlingarna.

  Det finns inga som helst belägg för att man byggde ”kristna synagogor”, särskilda lokaler som bara användes för gudstjänst. Som Berno skriver refereras det ständigt till husförsamlingar i epistlarna, och som jag skriver ovan, och som kan bekräftas av mängder av kyrkohistoriker, började man bygga kyrkobyggnader inte förrän 250 eller ännu senare. Att ordet för gudstjänst härstammar från synagoga har lika ringa betydelse som att ordet för församling/kyrka (ekklesia) härstammar från en grekisk politisk samling.

  Observera att jag inte går emot att kristendomen är den fullbordade judendomen, är ganska naturligt att man firar påsk när judarna gör det eftersom det är en judisk högtid. Jag tycker det egentligen är ganska fånigt att hålla på som vi i väst med fullmåne och vårdagjämning och jox.

  Gilla

 4. Jag ser de första kristnas engagemang i synagogorna som förebild till hur vi radikala reformatörer som jag anser mig tillhöra (neo-anabaptisetr o dyl) ska förhålla oss till den etablerade kyrkan. Även om jag förespråkar husförsamlingar är jag med i en kyrka (Pingst) för att sprida Gudagivna idéer i den och knuffa den i rätt riktning och på ett sätt evangelisera för namnkristna så de blir kristna ”på riktigt”. Jag ställer mig inte upp och skriker ”Nu tycker jag vi säljer allt vi äger!” men jag lockar till mig bröder och systrar som är nyfikna på kommunitetsliv att gå med i Speak eller något annat liknande sammanhang.

  Vissa anabaptister är inte med i någon kyrka alls, men så tror jag inte att vi ska agera. Även om de kristna hade olika åsikter jämfört med judarna på en rad punkter deltog de i gudstjänsterna för att evangelisera och locka dem till rätt tro. Så bör även vi handla.

  Gilla

 5. Kommer vara borta nu under helgen så jag kan inte kommentera mera (har satt några blogginlägg på timer för att bloggen inte ska tystna dock).

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s